Ειδήσεις

Νέα πρόκληση από το τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα συμπεριφέρεται ως κράτος – αρχιπέλαγος

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με προκλητικό τρόπο κάνει λόγο για «μαξιμαλιστικές θέσεις του διδύμου Ελλάδας-Κύπρου», οι οποίες αγνοούν τους Τουρκοκύπριους και τα δικαιώματά τους.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, σχολιάζοντας την πρόσφατη δήλωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζει πως οι θέσεις της Ελλάδας για τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο.

«Ο πυρήνας του προβλήματος στην ανατολική Μεσόγειο για τις ζώνες θαλάσσιες δικαιοδοσίας είναι οι μαξιμαλιστικές απαιτήσεις του διδύμου Ελλάδας-Ε/Κ, καθώς και το γεγονός ότι Ελλάδα και Ε.Ε. αγνοούν τους Τουρκοκύπριους, που είναι συνιδιοκτήτες στην Κύπρο, και τα δικαιώματά τους», αναφέρεται.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «οι προσπάθειές τους να δώσουν νομικό μανδύα σε αυτούς τους ισχυρισμούς μέσω της Ε.Ε. και μέσω των χαρτών που εκδίδονται από αυτό τον θεσμό, δεν έχουν καμιά αξία». Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ συνεχίζει κατηγορώντας την Ελλάδα ότι συμπεριφέρεται σαν κράτος-αρχιπέλαγος. «Οι ισχυρισμοί της περιοχής της θαλάσσιας δικαιοδοσίας που προβάλλει η Ελλάδα σαν να ήταν ένα αρχιπελαγικό κράτος, παραβιάζοντας την αρχή της δίκαιης και δίκαιης οριοθέτησης, που αποτελεί τον κύριο κανόνα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων, είναι πράγματι παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Το πιο εντυπωσιακό δείγμα αυτού, όπως αναφέρθηκε στις προηγούμενες δηλώσεις μας, είναι το νησί Καστελόριζο / Μεγίστη», υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταλήγει ότι «την ώρα που η Τουρκία από τη μια διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους της διπλωματίας και της συνεργασίας για την ανατολική Μεσόγειο, από την άλλη συνεχίζει να προστατεύει με αποφασιστικότητα τόσο τα δικά της όσο και τα δικαιώματα των Τ/Κ».

ΠΗΓΗ newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου