Τοπικές Ειδήσεις

Εγινε ο απολογισμός της δημοτικής αρχής Ρόδου

Σε μονόλογο του δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, ενώπιον ακροατηρίου φίλων της παράταξής του, εξελίχθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής αρχής Ρόδου για το έτος 208 στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου την Κυριακή. Απουσίαζαν όλοι σχεδόν οι τοπικοί φορείς, πλην του προέδρου του Σωματείου Εστιατόρων “Η Πρωτοπορία”, κ. Γιάννη Κλούβα, ενώ αισθητή ήταν και η απουσία απλών πολιτών από μία ειδική συνεδρίαση η οποία ήταν ανοιχτή στο κοινό και αποσκοπούσε στην ενημέρωση κάθε Ροδίτη για το έργο που παράχθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής. Από τις ελάχιστες αξιοσημείωτες παρουσίες ήταν αυτή του επίτιμου πρόεδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Βάσου Μηναϊδη. Από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συμμετείχε ο εντεταλμένος σύμβουλος, κ. Μιχάλης Μπαριανάκης. Συμμετείχε και ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χαράλαμπος Κόκκινος.
Παραβρέθηκαν, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, τα μέλη της μειοψηφίας, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, κ. Στράτος Καρίκης, ο εκπρόσωπος της παράταξης ΡΟΔΗ, κ. Γιάννης Γιαννακάκης, ενώ αισθητή ήταν η παρουσία του παλιού ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ), που είναι άλλωστε και ο φυσικός πολιτικός χώρος του δημάρχου.
Μεταξύ άλλων εθεάθησαν οι πρώην βουλευτές Κοσμάς Σφυρίου, Βασίλης Παπανικόλας και Νίκος Ζωίδης, ο πρώην περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης και η υποψήφια βουλευτής Λίτσα Φτακλάκη.
Στην μακρόσυρτη και κουραστική του εισήγηση, ο δήμαρχος αναφέρθηκε σε όλους τους κύριους τομείς δράσεων κατά το προηγούμενο έτος. Μίλησε για την κοινωνική πολιτική που εφαρμόστηκε, τα επιτεύγματα στον τομέα καθημερινότητας, στις αναπλάσεις και στα έργα υποδομών, στο έργο των διευθύνσεων πρωτογενούς τομέα, της διεύθυνσης εμπορίου, της ΔΕΡΜ.Α.Ε., της διεύθυνσης τουρισμού και της διεύθυνσης οικονομικών.
Ο κ. Χατζηδιάκος δήλωσε ότι η δημοτική αρχή κινείται με στρατηγικό σχεδιασμό μακράς πνοής, σημειώνοντας ότι είναι απτό το έργο που έχει παραχθεί. Παραδέχθηκε ότι υπήρξαν και αδύναμες στιγμές, δηλώνοντας ανοιχτός στην καλοπροαίρετη κριτική.
«Για εμάς η σημερινή συνεδρίαση αποτελεί μια ουσιαστική διαδικασία, η οποία αποσκοπεί στην προαγωγή της διαφάνειας μέσω της υπεύθυνης λογοδοσίας, ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών και ενισχύει κατ’ επέκταση την δημοκρατία. Σήμερα λοιπόν είναι μέρα απολογισμού αλλά και αναστοχασμού για όλα όσα προγραμματίσαμε, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Αποτελεί έναν απολογισμό με μετρήσιμα αποτελέσματα. Είναι προϊόν συλλογικό και αποτέλεσμα ρεαλιστικού σχεδιασμού και καθημερινής σκληρής δουλειάς.
Βεβαίως και στην πορεία αυτή υπήρξαν σαφείς στιγμές δυσκολιών, παραλείψεων και αδυναμιών και είμαστε ανοιχτοί να δεχτούμε την καλοπροαίρετη και τεκμηριωμένη κριτική.
Το 2018 αποτέλεσε χρονιά σταθμό για την δημοτική αρχή, καθώς δρομολογήθηκαν σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες σε όλο το εύρος των αρμοδιοτήτων της. Η υλοποίηση έργων που αποσκοπούν στην καλυτέρευση της καθημερινότητας, στην προαγωγή της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού, στην ανάπτυξη, στην αισθητική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος καθώς και στην προστασία περιοχών απαράμιλλου φυσικού κάλλους αποτέλεσαν για ακόμη μια χρονιά προτεραιότητα της δημοτικής αρχής.
Ο Δήμος Ρόδου κινείται με βάση ένα στρατηγικό σχεδιασμό μακράς πνοής. Αναλάβαμε τη μεγάλη ευθύνη να κάνουμε πράξη τις αλλαγές για τις οποίες δεσμευτήκαμε», είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος.
Συνεχίζοντας ο κ. Χατζηδιάκος είπε ότι αποτέλεσε σταθμό για τη δημοτική αρχή το έτος 2018 καθώς δρομολογήθηκαν μία σειρά από έργα που αποσκοπούν στην καλυτέρευση της καθημερινότητας, στην προαγωγή της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού, στην ανάπτυξη, στην αισθητική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος.
Τα επιτεύγματα στα οποία εστίασε ο κ. Χατζηδιάκος είναι τα εξής:
• Δρομολόγηση έργων ΣΔΙΤ συνολικού προϋπολογισμού 94.000.000 ευρώ, τα οποία αφορούν στην κατασκευή 11 νέων σύγχρονων βιοκλιματικών σχολικών μονάδων και 2 κλειστών γυμναστηρίων, στην κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων και στην αντικατάσταση 30.000 λαμπτήρων οδοφωτισμού σε όλες τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες με λαμπτήρες τεχνολογίας led,
• Εκπόνηση από τις υπηρεσίες περισσότερων από 75 μελετών που αφορούν σε ωριμάνσεις έργων, που έχουν δημοπρατηθεί.
• Ολοκλήρωση 81 έργων μικρής και μεγάλης κλίμακας από τις Διευθύνσεις του Δήμου, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και της ΔΕΥΑΡ,
• Ωρίμανση των συνθηκών για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης για την προστασία, ανάδειξη, διαχείριση, και βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, επιδιώκοντας την ανάδειξη ολόκληρου του νησιού της Ρόδου ως διεθνούς κέντρου πολιτισμού.
• Συνεχής ενδυνάμωση των προνοιακών δομών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση το 2018 στους άστεγους συμπολίτες μας, επιδοτώντας το ενοίκιο για 20 τοπικές οικογένειες,
• Θωράκιση της οικονομικής λειτουργίας του Δήμου με την εξοικονόμηση πόρων, την προσέλκυση κονδυλίων από εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, με τον εξορθολογισμό των δαπανών μέσα από την λογιστική παρακολούθηση και μηχανογράφηση των υπηρεσιών του Δήμου, αλλά και με την διεκδίκηση των οφειλών προς αυτόν. Δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην βέλτιστη αξιοποίηση της Δημοτικής Περιουσίας, το 2018 πετύχαμε αύξηση κατά 17% των ίδιων εσόδων σε σχέση με το 2017. Παράλληλα μειώσαμε κατά 67% τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δήμου, ενώ με χρηστή διαχείριση αυξήσαμε το ταμειακό μας υπόλοιπο κατά 46% σε σχέση με το 2017 έχοντας ένα ισχυρό απόθεμα €44.600.000, δημιουργώντας ικανές συνθήκες για προώθηση αναπτυξιακών έργων εγγυώμενοι παράλληλα την οικονομική ευρωστία του Δήμου για την επόμενη τετραετία.
Σε ό,τι αφορά τώρα στον τομέα ανάπτυξης, ο κ. Χατζηδιάκος προέταξε την επαναλειτουργία εμβληματικών ακινήτων τα οποία επαναλειτουργούν ή θα επαναλειτουργήσουν (ΑΚΤΑΙΟΝ, Ιαλύσιον, Συσσίτιο, Ήχος και Φως) με ιδιωτικές επενδύσεις άνω των €3.000.000 προς όφελος των ακινήτων, στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στην Κοιλάδα των Πεταλούδων και στην αύξηση των εσόδων κατά 70%, στην επαναπαραχώρηση των εμπορικότερων παραλιών στο Δήμο για εκμετάλλευση, με δημοπράτηση διετίας εντός του 2018 και με το Δήμο Ρόδου να εισπράττει ετησίως περίπου €1.500.000.


Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Νέα Αγορά σημειώνοντας ότι ανατέθηκε σε πιστοποιημένο εκτιμητή η σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης για τον προσδιορισμό της βέλτιστης λύσης για την αξιοποίηση ενός μνημείου ικανού να συνεισφέρει πέραν του €1.500.000 στο δημοτικό προϋπολογισμό. Είπε επίσης ότι προχωράει η αξιοποίηση των κτημάτων Βάρης-Καλαμώνα με ολοκλήρωση των φακέλων για την παραχώρηση στο Δήμο των εν λόγω κτημάτων.
Στον τομέα του πολιτισμού στάθηκε ιδιαίτερα στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης γα τη Μεσαιωνική Πόλη. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος Ρόδου, το 2018, ένας από τους στρατηγικούς στόχους της παρούσας δημοτικής αρχής δρομολογήθηκε έπειτα από επίμονες και επίπονες προσπάθειες τεσσάρων ετών. Έπειτα από 14 χρόνια από τη λήξη της Προγραμματικής Σύμβασης, υπογράφηκε Σύμφωνο Συνεργασίας «Για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης για την προστασία, ανάδειξη, διαχείριση, και βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου». Μέσω της εν λόγω σύμβασης η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου θα αποτελέσει το επίκεντρο των προσπαθειών για την ανάδειξη ολόκληρου του νησιού της Ρόδου ως διεθνούς κέντρου πολιτισμού.
ΔΕΡΜ.Α.Ε.
Η ΔΕΡΜΑΕ εφαρμόζοντας τον σχεδιασμό της προχώρησε σε δημόσιους διαγωνισμούς για την εκμίσθωση των ακινήτων: “Έλαφος Ελαφίνα Ελαφάκι”, “Ακίνητο πλατείας Πατριάρχου Αλεξανδρείας”, “39 Δημοτικών WC”.
Ως δημοτικό νομικό πρόσωπο συνέβαλε και συμβάλλει, στην καθημερινότητα του δήμου. Η ΔΕΡΜΑΕ εκτός των συνήθων συντηρήσεων το έτος 2018 προχώρησε στην αποκατάσταση του πάρκου «Θέρμαι» (εργολαβία η οποία συνεχίζεται). Ως προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού η εταιρεία κατάφερε να διοργανώσει συναυλίες ελληνικής και ξένης μουσικής στο μνημείο των ιαματικών πηγών και συμμετείχε σε πολλές από τις εκδηλώσεις του Δήμου. Ως προς τα έσοδά της το 2018 το ύψος των πωλήσεων ανήλθε στο ποσό των 2.403.137,28 αυξημένο σε ποσοστό 12% σε σχέση με το έτος 2017.
Ταμειακό υπόλοιπο
Οι εισπράξεις κατά το έτος 2018 ανήλθαν στα 130.387.905,59 ευρώ, οι δε πληρωμές στα 85.746.509,01. Από την χρήση αυτή έμεινε ταμειακό υπόλοιπο, το οποίο μεταφέρθηκε στη νέα χρήση ποσού 44.641.396,58ευρώ.

Στράτος Καρίκης
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου της Ρόδου και υποψήφιος δήμαρχος, κ. Στράτος Καρίκης, δήλωσε ότι η μειοψηφία από το 2014 ασκούσε μία παραγωγική αντιπολίτευση, όπως είχε κάνει και ο Γιώργος Γιαννόπουλος επί δημαρχίας Χατζή Χατζηευθυμίου, συμφωνώντας στο 80% των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Τόνισε όμως ότι ο δήμαρχος δεν αξιοποίησε αυτό το κλίμα και τη διάθεση συναίνεσης. Δήλωσε ότι μία δημοτική αρχή θα πρέπει να ακούει και να λαμβάνει υπόψη όλες τις απόψεις και σημείωσε ότι ο νέος εκλογικός νόμος, καθιστά απαραίτητη τη συνεργασία που δεν επετεύχθη μέχρι σήμερα.
Ο κ. Καρίκης δήλωσε παραπέρα ότι η εικόνα και η αισθητική του νησιού δεν είναι καλή και δεν ικανοποιεί όχι μόνο τους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους. Άσκησε έντονη κριτική για την εφαρμοζόμενη τουριστική πολιτική, τονίζοντας ότι δεν αρμόζει σε ένα μεγάλο και τόσο ανεπτυγμένο τουριστικό προορισμό, αλλά περισσότερο σε ένα μικρό νησιωτικό δήμο. Δήλωσε ότι ο δήμος έπρεπε να χαράσσει την τουριστική του στρατηγική σε συνεργασία με τους ξενοδόχους και τους τουριστικούς φορείς. Δήλωσε επίσης ότι πρέπει να μειωθούν τα τέλη ελλιμενισμού και η τιμή του νερού για την προσέλκυση περισσότερων κρουαζιερόπλοιων και να είναι η δημοτική αρχή σε ανοιχτό διάλογο με τις εταιρείες κρουαζιέρας.
Όσο για την αξιοποίηση της Νέας Αγοράς, ο κ. Καρίκης επανέλαβε ότι είναι αντίθετος με την ενιαία μίσθωση του ιστορικού ακινήτου που προωθεί η δημοτική αρχή. Δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν διαγωνισμοί ανά κατάστημα. Τέλος, είπε ότι θα έπρεπε η δημοτική αρχή να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Περιφέρεια, σημείο στο οποίο συμφώνησε και ο κ. Γ. Γιαννακάκης. «Η πόλη και το νησί δοκιμάζονται επειδή δεν υπάρχει στοχευμένη πολιτική», τόνισε ο κ. Καρίκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου