Ειδήσεις

Περίοδο λιτότητας εγκαινιάζει η δημοτική αρχή Ρόδου

Γενναίο «κούρεμα» στους προϋπολογισμούς  ακόμη και οργανισμών ζωτικής σημασίας,  χρειάζεται να κάνει η δημοτική αρχή για να καταφέρει να καλύψει τις απώλειες που έχουν δημιουργηθεί από την κατάργηση του  Δημοτικού Φόρου.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε συγκεκριμένα προχθές το βράδυ στο γραφείο του δήμάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου παρουσία των επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας κκ.  Στράτου Καρίκη , Χατζή Χατζηευθυμίου, Γιώργου Υψηλάντη,  Τάκη Πότσου, του αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Γιάννη Περδίκη και  του προϊσταμένου της νομικής υπηρεσίας κ. Θ. Παπαγεωργίου, παρουσιάστηκε η πρόταση για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος.
Σύμφωνα με την εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών για να μην καταρρεύσει ο Δήμος θα πρέπει να «κουρευτούν»    οι προϋπολογισμοί αρκετών  οργανισμών, ώστε να εξασφαλιστεί ποσό ύψους 7.500.000 ευρώ.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται μείωση  κατά 500.000 ευρώ στον   προϋπολογισμό  του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας  κατά 1.000.000 ευρώ των  κονδυλίων της  Διεύθυνσης Πολεοδομικών Εφαρμογών κατά 500.000 ευρώ των πόρων του  ΠΡΟΤΟΥΡ κατά 200.000 της ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ, κατά 600.000 του κλειστού γυμναστηρίου της Καλλιθέας και κατά 500.000 ευρώ του ΔΟΠΑΡ.
Ακόμη κρίθηκε απαραίτητο να μην καλύπτει πλέον ο Δήμος Ρόδου τις δανειακές υποχρεώσεις της ΔΕΥΑΡ  ώστε να εξοικονομηθούν  πόροι.
Γενναίες περικοπές  προβλέπονται να γίνουν και στο  τεχνικό πρόγραμμα  του Δήμου Ρόδου για το έτος 2015.
«Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο γραφείο μου διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα. Παρουσιάσαμε στους επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας την πρόταση μας για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου. Ακούσαμε τις προτάσεις τους και θα διαμορφώσουμε το αργότερο μέχρι αύριο την τελική εισήγηση που θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου. Είναι όλα αυτά που πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν για να πορευτεί χωρίς προβλήματα ο Δήμος μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Τον  επόμενο χρόνο ελπίζουμε σε αύξηση των εσόδων μας αφού προχωρήσουν κάποια πράγματα που θα δρομολογήσουμε γρήγορα», δήλωσε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Το «κούρεμα»  κονδυλίων από οργανισμούς ζωτικής σημασίας όπως για παράδειγμα ο ΠΡΟΤΟΥΡ, προκάλεσε προβληματισμό στους επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας που εκτίμησαν πως με τα 280.000 ευρώ που θα απομείνουν δεν μπορεί να διαφημιστεί η Ρόδος στο εξωτερικό.
«Πως μπορούμε να μιλάμε για αξιόπιστη οικονομική πολιτική όταν πρέπει να εισπραχθούν τόσα χρήματα; Εδώ υπάρχουν καταστηματάρχες στη Μεσαιωνική Πόλη που δεν έχουν πληρώσει εδώ και πολλά χρόνια,  για τους κοινόχρηστους χώρους που χρησιμοποιούν. Πρέπει να εισπραχθούν ακόμη και οι παλαιές οφειλές από το Δημοτικό Φόρο. Στην σύσκεψη κατέστησα σαφές ότι δεν πρέπει να επιβαρυνθούν οι πολίτες. Ίσως έπρεπε να γίνει ένα οικονομικό συμμάζεμα για να αποκατασταθεί και  η σχέση του Δήμου με τους πολίτες», δήλωσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας  κ. Στράτος Καρίκης.
Ο κ. Καρίκης δήλωσε ακόμα πως υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης από τη δημοτική αρχή.
«Με ενοχλεί που δεν λαμβάνουμε ενημέρωση  από επιχειρήσεις  όπως η  ΔΕΥΑΡ,  η ΔΕΣ  ΡΟΔΑ,  ο ΔΟΠΑΡ,  για τις συνεδριάσεις που γίνονται. Δεν είμαστε άνθρωποι που δημιουργούν προβλήματα. Μέσα από το δημοκρατικό διάλογο θα βοηθήσουμε για να δοθούν λύσεις. Αυτό που γίνεται δεν ταιριάζει με τη σωστή λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Πρέπει να συζητούμε για όλα τα μεγάλα θέματα. Αυτό συνιστά αναβάθμιση. Με τη συναίνεση τα πράγματα θα προχωρήσουν καλύτερα. Ελπίζω πως από εδώ και στο εξής θα υπάρχει διάλογος. Όλοι μαζί ενωμένοι να δώσουμε λύσεις για όλα τα ζητήματα. Είναι υποχρέωσή μας να συζητούμε στο δημοτικό συμβούλιο για όλα τα θέματα που μας θέτουν οι πολίτες.  Πιστεύω πως θα πάρει ξεκάθαρο μήνυμα ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Ευάγγελος Μανδρακός. Δεν είναι παραγωγικό, το σώμα να αναλώνεται σε θέματα ήσσονος σημασίας. Είναι ανάγκη να ξεκολλήσει ο τόπος.  Μας έχουν βάλει κάτω τα προβλήματα», τόνισε ο κ. Στράτος Καρίκης.
Ο κ. Στράτος Καρίκης αναφέρθηκε και στο θέμα της επαναφοράς του δημοτικού φόρου.
«Δεν θα πρέπει να συνεχιστούν τα λάθη του παρελθόντος. Πρώτα πρέπει να ενημερώνουμε τους πολίτες και να έχουμε άμεση συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Αναβίωση του ΔΗΦΟΔΩ χωρίς την συγκατάθεση των επιχειρηματιών δεν μπορεί να γίνει. Πρέπει όμως και να βρεθούν πόροι που θα καταστήσουν οικονομικά εύρωστο το Δήμο. Αυτό θα συμβάλει ακόμη και στην βελτίωση του τουριστικού προϊόντος», δήλωσε ο κ. Καρίκης.
Σε ερώτηση αν θα εγκρίνει την εισήγηση που θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Καρίκης δήλωσε :
«Έχουμε βασικές διαφορές με τη δημοτική αρχή. Εμείς θα μπορούσαμε να εγκρίνουμε ένα τεχνικό πρόγραμμα που θα περιελάμβανε παρεμβάσεις  στα χωριά. Αυτό που παρουσιάστηκε είναι  γενικό και αόριστο  και δεν βοηθά τον δημοκρατικό προγραμματισμό. Αν δούμε ένα καλό προϋπολογισμό και αποκατασταθεί η συνεννόηση με τις παρατάξεις και τους πολίτες  δεν θα έχουμε πρόβλημα να δώσουμε τη συγκατάθεσή μας. Αν τηρηθούν οι κανόνες δεν θα μας χωρίζει τίποτε με τη δημοτική αρχή. Έχουν κοπεί όμως στοιχειώδη δικαιώματα από την μειοψηφία. Όταν αυτά αποκατασταθούν θα εγκρίνουμε προτάσεις που θα κατατεθούν».
Σχετικά με τις περικοπές που θα δρομολογηθούν ο κ. Καρίκης δήλωσε:
«Δεν συμφωνούμε με την τακτική. Δεν λέμε πως δεν πρέπει να γίνουν περικοπές. Θα τηρήσουμε  χαμηλούς τόνους.  Μέσα από συνεννόηση να βρούμε λύσεις και κυρίως να καθορίσουμε τα επόμενα βήματα. Δεν μπορεί να λειτουργήσει ο ΠΡΟΤΟΥΡ με τόσα λίγα χρήματα.  Ούτε και η Πρόνοια μπορεί να προχωρήσει χωρίς χρήματα. Αυτά που είπαν χθες ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών πρέπει να γίνουν. Δεν μπορούμε να μαλώνουμε  συνεχώς για να φτιάξουμε ένα κατάλληλο κλίμα για τις εκλογές του 2019».

«Δεν συμφωνώ με αυτά που ανακοινώθηκαν στην σύσκεψη δηλαδή με την  γεναία περικοπή  δαπανών από τους προϋπολογισμούς των οργανισμών. Θα τοποθετηθούμε αναλυτικά  στο δημοτικό συμβούλιο», δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψηλάντης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Νίκος    26.02.2015 19:28

    Η λέξη λιτότητα συμπεριλαμβάνεται στις απαγορευμένες λέξεις του Σύριζα που πρέπει τώρα να τις λέμε αλλιώς. Τώρα την λιτότητα επί Σύριζα θα την λέμε «λιτό βίο». Άρα: Λιτό βίο εγκαινιάζει η δημοτική αρχή Ρόδου.

Σχολιασμός άρθρου