Ειδήσεις

Παρέμβαση του Δημήτρη Γάκη για τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου έθεσε τα προβλήματα υγείας στη Ρόδο ο ΣΥΡΙΖΑ. Με πρωτοβουλία του βουλευτή Δ/νήσου Δημήτρη Γάκη, κατατέθηκε γραπτή ερώτηση για τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας στη Ρόδο και για το νέο σχεδιασμό του υπουργείου για τους τομείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα δημιουργηθούν στη Δ/νησο.

Στην ερώτηση τους με θέμα: «Ενδεχόμενη μείωση Κέντρων Υγείας στη Ρόδο», οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Γάκης, Ι. Ζερδελής και Ν. Μιχαλάκης, αφού τεκμηριώνουν την ανάγκη της λειτουργίας όλων των υφιστάμενων δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη Ρόδο, ζητούν από την κυβέρνηση να σεβαστεί τις ειδικές γεωμορφολογικές συνθήκες και την κατανομή του πληθυσμού, μόνιμου και επισκεπτών/τουριστών, στο νησί, ενισχύοντας – αντί να υποβαθμίζει – τις δημόσιες δομές υγείας και περίθαλψης.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κατατεθείσης ερώτησης:

Αθήνα, 26.02.2014
ΕΡΩΤΗΣH
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Ενδεχόμενη μείωση Κέντρων Υγείας στη Ρόδο»
Στις διατάξεις του προσφάτως ψηφισθέντος ν.4238/2014 (ΦΕΚ 38 A’/17.02.2014) για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), προβλέπεται η ύπαρξη ενός τουλάχιστον Κέντρου Υγείας (Τομέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας), ανά δήμο. Στο συγκεκριμένο νομοθέτημα, στη διαμόρφωση της περιοχής ευθύνης κάθε Κέντρου Υγείας, δεν ορίζονται ρητά και με σαφήνεια, τα κριτήρια με τα οποία θα συσταθούν/λειτουργούν οι νέες πρωτοβάθμιες δομές υγείας, πολύ περισσότερο, δεν γίνεται αναφορά στις ειδικές γεωγραφικές συνθήκες των νησιωτικών περιοχών.

Η Ρόδος, που μετά την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» (ν.3852/2010) αποτελεί ενιαίο δήμο που καλύπτει το σύνολο της νήσου, διαθέτει δύο (2) – υπολειτουργούντα – Κέντρα Υγείας: Κ.Υ. Αρχαγγέλου, Κ.Υ. Έμπωνα και ένα κλειστό πλέον πολυϊατρείο του ΕΟΠΥΥ στην πόλη της Ρόδου.

Δομές, που σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης και υγειονομικής ένδειας, εξυπηρετούσαν τις ανάγκες σε Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας των περίπου 115.000 μόνιμων κατοίκων στη Ρόδο και του υπερπολλαπλάσιου πληθυσμού που φιλοξενεί το νησί στη διάρκεια της θερινής/τουριστικής περιόδου.

Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι η γεωμορφολογία και η κατανομή του πληθυσμού, με δεκάδες οικισμούς και κωμοπόλεις διασπαρμένες σε όλο τη νησί, καθιστούν τη λειτουργία και την ενίσχυση των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ενέργειες, άκρως απαραίτητες για την κάλυψη των αναγκών τους.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα Κέντρα Υγείας Αρχαγγέλου και Έμπωνα;

2. Στο σχεδιασμό του Τομέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Ρόδου, στο πλαίσιο του ν.4238/2014 για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), θα συμπεριληφθούν όλες οι προϋπάρχουσες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τις αντίστοιχες οργανικές θέσεις, ιατρικού, παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού;
Οι ερωτώντες βουλευτές: Δημήτρης Γάκης, Ιωάννης Ζερδελής, Νίκος Μιχαλάκης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου