Ειδήσεις

«Νοσεί» στη Νότια Ρόδο ο τομέας της Υγείας

Τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων της Νότιας Ρόδου (κ.κ. Στ. Χατζηλαζάρου, Χ. Λάμπρου, Ε.Διαμαντή, Γ. Σαββίδη, Β. Καλαποδάκη, Ν. Ζανετάκη, Ι. Μακριά, Β. Βουκκή, Στ. Χατζησάββα) δέχθηκαν χθες στα γραφεία τους ο δήμαρχος Ρόδου κ. Κουσουρνάς και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Χατζηδιάκος προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα που παρουσιάζει ο τομέας της υγείας στην περιοχή.

Οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων αλλά και αγρότες αναμένεται να θέσουν τα ζητήματα αυτά τόσο στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου, που θα βρίσκεται στη Ρόδο αύριο Πέμπτη όσο και στον υπουργό Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη ο οποίος επίσης αναμένεται να επισκεφθεί το νησί.
Δεν αποκλείεται μάλιστα αυτοδιοικητικοί και αγρότες, με αιχμή του δόρατος τα προβλήματα του τομέα υγείας, να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας, που θα καταλήξει στο κέντρο της πόλεως, την Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, οι πρόεδροι έθεσαν το πρόβλημα της υποστελέχωσης του τομέα της υγείας, αφού υπάρχει μόνον ένας γιατρός σε όλη την περιοχή, ενώ ένας δεύτερος αγροτικός γιατρός που έχει τοποθετηθεί στην Απολακκιά είναι αποσπασμένος στο Νοσοκομείο της Ρόδου.

Το δεύτερο μείζον πρόβλημα της περιοχής είναι η έλλειψη ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ, αφού το ένα και μοναδικό ασθενοφόρο που εξυπηρετεί την περιοχή έχει έδρα τον Αρχάγγελο και μόνο στους μήνες αιχμής πέρυσι το καλοκαίρι εγκαταστάθηκε στην Πυλώνα.
Ο δήμαρχος, αφού άκουσε προσεκτικά τα προβλήματα, καθώς και τις προτάσεις και τα αιτήματα των κατοίκων, που του μετέφεραν οι πρόεδροι, συμφώνησε να επικοινωνήσει με τον διοικητή του Νοσοκομείου κ. Β. Παπανικόλα και να προσθέσει και τη δική του φωνή στο αίτημα των κατοίκων να πάει ο αγροτικός γιατρός στη θέση του, στην Απολακκιά, ώστε να ενισχυθεί η ιατρική κάλυψη.

Ταυτόχρονα συμφώνησε να ζητήσει από το ΕΚΑΒ να τοποθετηθεί ένα ασθενοφόρο με το προσωπικό, που θα το στελεχώνει όσο πιο κοντά γίνεται στη Νότια Ρόδο, π.χ. στην Πυλώνα, ενώ από την κεντρική διοίκηση του ΕΚΑΒ θα ζητηθεί να σταλούν όσο πιο γρήγορα γίνεται διασώστες, στους οποίους θα προσφέρονται ως κίνητρα η κάλυψή τους σε στέγη και τροφή.

«Θέσαμε τα προβλήματα που παρουσιάζει ο τομέας Υγείας στη Νότια Ρόδο και στον διοικητή του νοσοκομείου κ. Β. Παπανικόλα ο οποίος όμως μας δήλωσε πως δεν έχει την αρμοδιότητα. Ζητήσαμε να επιστρέψει στο ιατρείο της Απολακκιάς ο ιατρός που υπηρετούσε στη συγκεκριμένη δομή. Δεσμεύθηκε πως αυτό θα γίνει από αύριο», δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας Αρνίθας κ. Γιώργος Σαββίδης και πρόσθεσε πως είναι κάτι και αυτό αν και δεν λύνεται οριστικά το πρόβλημα.

«Είναι μια εξυπηρέτηση για να υπάρχουν κάποιες υπηρεσίες στους κατοίκους της περιοχής μας», τόνισε ο κ. Σαββίδης.
Επισημαίνεται πως ο κ. Στάθης Κουσουρνάς επικοινώνησε και με τον υποδιοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας – Πειραιώς και Αιγαίου κ. Χαρ. Πλάτση και του ζήτησε να δώσει λύσεις.
Επικοινωνία με τους αρμοδίους φορείς στην Αθήνα είχε και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

«Όλοι αντιμετώπισαν ζεστά το θέμα και δεσμεύθηκαν να δώσουν λύσεις. Εμείς είμαστε επιφυλακτικοί. Δεν είναι παράλογο να ζητάμε να έχουμε υπηρεσίες υγείας. Θέλουμε οριστικές λύσεις στο πρόβλημα», είπε ο κ. Σαββίδης.
Σε ερώτηση αν θα πραγματοποιηθούν σήμερα κινητοποιήσεις από τους αγρότες, ο κ. Σαββίδης δήλωσε:

«Δίνουμε τον αγώνα και ως αγρότες και ως αυτοδιοικητικοί. Τα μηνύματα είναι θετικά από την Αθήνα. Δεν υπάρχουν όμως οριστικές λύσεις. Εμείς αποφασίσαμε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Ο κ. Χατζηδιάκος μας ενημέρωσε πως την Πέμπτη θα είναι εδώ ο κ. Πλάτσης και ενδεχομένως ο κ. Γεωργιάδης αλλά και ο υπουργός Δικαιοσύνης. Εμείς θέλουμε να είναι παρόντες όλοι οι κάτοικοι της Νότιας Ρόδου στην κινητοποίηση που αρχικά είχαμε αποφασίσει να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη».

Αντιπροσωπεία των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων της Νότιας Ρόδου επιχείρησαν να θέσουν τα προβλήματα του τομέα υγείας και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου χθες.
Σε ψήφισμα που παραδόθηκε στο δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά και στον αντιπεριφερειάρχη κ. Φώτη Χατζηδιάκο αναφέρονται τα ακόλουθα:

Οι κάτοικοι της Νότιας Ρόδου μετά από λαϊκή συνέλευση που πραγματοποίησαν στο δημοτικό κατάστημα Γενναδίου αποφάσισαν τα παρακάτω:
Αγαπητοί Κύριοι,
Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι Δωδεκάνησα δεν είναι μόνο η Ρόδος, και Ρόδος δεν είναι μόνο η πόλη, Ρόδος είναι ένα ολόκληρο νησί.

Είμαστε σίγουροι ότι οι συνθήκες που επικρατούν σε όλα τα σημαντικά θέματα καθημερινότητας (Υγεία, παιδεία, διαβίωση κλπ) στις Δημοτικές μας Ενότητες είναι γνωστές. Και είστε συμπαραστάτες μας.

Όμως αυτό είναι μεν σεβαστό αλλά δεν είναι αρκετό. Και τώρα πια δεν είναι και το ζητούμενο από εμάς.
Και αυτό γιατί δεν γίνεται να ισοπεδώνονται όλα και να καλύπτονται στο όνομα της λεγόμενης εθνικής κρίσης.
Υπάρχουν και κάποια αγαθά, αγαπητοί κύριοι, τα οποία δεν υπόκεινται σε «σκόντο». Και αν εσείς το δέχεστε, καλώς. Εμείς όμως, ο λαός της Ρόδου και ειδικά της απομακρυσμένης Νότιας Ρόδου, ούτε καν το συζητάμε. Και πρωτίστως η Υγεία.
Το να υπάρχει ιατρική περίθαλψη άμεσα και όχι διανύοντας 80 χιλιόμετρα δεν είναι πολυτέλεια είναι ανάγκη, είναι επιβεβλημένο….

Πολλές επιστολές έχουν γραφεί ενίοτε, πολλές υποσχέσεις έχουν δοθεί αλλά το αποτέλεσμα;
Όσο πιο πολλά μας υπόσχονται τόσο πιο πολλά μας αφαιρούνται.
Τούτη εδώ η επιστολή μας είναι η τελευταία. Ζητάμε πριν προχωρήσουμε σε πιο δραστικά και ακραία μέτρα:
• Την 24ωρη λειτουργία του Πολυδύναμου Π.Ι. Γενναδίου (ΦΕΚ 773/28-4-2009).
• Την άμεση και μόνιμη στελέχωση και επάνδρωση των αγροτικών ιατρειών
Απολακκιάς -Κατταβιάς -Γενναδίου.
• Τη δημιουργία σταθμού ΕΚΑΒ στην Νότια Ρόδο.
Καλούμε τους βουλευτές Δωδεκανήσου, τον περιφερειάρχη, το δήμαρχο, τον διοικητή

του Νοσοκομείου Ρόδου, τον διοικητή της Β’ ΥΠΕ, να σκεφτούν απλά και μόνο ότι και εμείς
ζούμε πάνω σε αυτό το νησί. Είμαστε και μεις Ροδίτες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου