Συνεντεύξεις

Kι όμως… στην εποχή της επικοινωνίας και της τεχνολογίας τα γραφεία συνοικεσίων κάνουν «χρυσές δουλειές»!

Αν ακούγοντας τη λέξη «συνοικέσιο» έρχεται στο μυαλό σας η εικόνα της Γεωργίας Βασιλειάδου να πετά στάμνες από το μπαλκόνι ή του Τηλέμαχου που προσπαθεί να παντρέψει την… «Δεσποινίδα ετών 39» αδελφή του Χρυσάνθη μέσω αγγελίας αναζήτησης γαμπρού σε εφημερίδα, τότε μάλλον έχετε μείνει πίσω!
Η επίσκεψη σε ένα γραφείο συνοικεσίων εν έτει 2020 όχι μόνο δεν είναι ταμπού αλλά μάλλον είναι της… μόδας, όπως δηλώνει στη συνέντευξή του στη «δ» ο κ. Γιώργος Πάππας, ιδιοκτήτης γραφείου συνοικεσίων τρίτης γενιάς με περισσότερους από 18.000 γάμους στο ενεργητικό του και μηδενικά διαζύγια.
Κι όμως στην εποχή της επικοινωνίας και της τεχνολογίας τα Γραφεία Συνοικεσίων κάνουν… χρυσές δουλειές. Στην εποχή των εύκολων γνωριμιών, η ανασφάλεια, ο φόβος της μοναξιάς, ίσως η απογοήτευση από προηγούμενες σχέσεις, οδηγούν πολλούς να δοκιμάσουν την τύχη τους μέσω προξενιών και να εμπιστευτούν τους… επαγγελματίες του είδους, όπως ο κ. Γ. Πάππας.

• Κύριε Πάππα, το γραφείο σας είναι από τα πιο γνωστά και παλιά γραφεία συνοικεσίων, πόσα χρόνια λειτουργίας μετράτε;
Το γραφείο μας ξεκίνησε το 1939 με τον παππού μου, μετά συνέχισε ο πατέρας μου, τώρα συνεχίζω εγώ και προετοιμάζονται για να αναλάβουν, οι τρεις κόρες μου! Οπότε όπως καταλαβαίνετε, μετράμε πλέον πάνω από 80 χρόνια λειτουργίας και εμπειρίας στα συνοικέσια.
• Τον καιρό βέβαια που ιδρύθηκε το γραφείο ήταν διαφορετικές οι ανάγκες και οι συνθήκες.
Σαφέστατα, ήταν εντελώς διαφορετική και η όλη διαδικασία. Την εποχή εκείνη, οι γονείς ανελάμβαναν πρωτοβουλία, ακόμα και χωρίς την γνώση ή την συναίνεση των παιδιών τους.
Οι γονείς συναντιόντουσαν με τους γονείς, μιλούσαν για θέματα προίκας και για διάφορα άλλα ζητήματα κι έπειτα κανονιζόταν η συνάντηση των μελλόνυμφων, αφού προηγουμένως είχαν συμφωνήσει οι γονείς.
Ο παππούς μου ήταν ένας άνθρωπος πολύ κοινωνικός, είχε πολλούς γνωστούς και ο ένας έφερνε τον άλλον στο γραφείο, έπειτα από μια σειρά επιτυχημένων γάμων και κάπως έτσι καθιερώθηκε το γραφείο μας, ήδη από εκείνο τον καιρό.
Και τότε, όπως και τώρα, δικηγόροι, γιατροί, συμβολαιογράφοι, επιστήμονες και όχι μόνο, απευθύνονταν στον παππού μου, για να βρουν τον ή την σύζυγο που αναζητούσαν. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και σήμερα, με τη διαφορά ότι έχουμε επιπλέον «εργαλεία», με την τεχνολογία να είναι πλέον σύμμαχος. Άνθρωποι όλων των κοινωνικών στρωμάτων, είτε έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση με πολλά προσόντα, πλούσιο βιογραφικό, είτε είναι επιχειρηματίες, είτε είναι υπάλληλοι, είτε άνθρωποι του μόχθου απευθύνονται σε εμάς, διότι όλοι έχουν το ίδιο ζητούμενο, επιθυμούν έναν σύντροφο ζωής. Γνωρίζουν την παράδοση του γραφείου μας και είναι βέβαιοι ότι θα βρουν αντιστοίχων προσόντων, επιπέδου και απαιτήσεων σύζυγο. Αυτό λοιπόν είναι που κάνει το γραφείο μας να διακρίνεται. Η πλειοψηφία του πελατολογίου μας είναι άνθρωποι επιστήμονες, οικονομικά ανεξάρτητοι και είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν βάλει στόχο και σκοπό να δημιουργήσουν οικογένεια. Ξέρουν ότι θα έρθουν σε εμάς, θα μας δώσουν στοιχεία για τις προθέσεις και τις δυνατότητες τους, κι αυτομάτως εμείς, γνωρίζοντας και ανοίγοντας τα χαρτιά τους όλα και ο άνδρας και η γυναίκα, θα προσπαθήσουμε να φέρουμε δυο ανθρώπους σε επικοινωνία που θα ξέρουμε ότι ο γάμος θα τους καλύψει.
Αρχικά πρέπει να υπάρξει χημεία μεταξύ τους, που είναι και η βασικότερη προϋπόθεση, κάτι που όπως είπαμε και πριν, όταν πρωτάνοιξε το γραφείο, δεν υπήρχε καν ως προοπτική.
Εμείς το πρώτο που συστήνουμε είναι να γίνει η συνάντηση, και όταν στο τέλος κανένας από τους δύο δεν θέλει να φύγει από το ραντεβού, έχει γίνει το κλικ που λέμε, τότε προχωράμε.
Πλην όμως, εμείς έχουμε κοιτάξει κι αν ο γάμος αυτός, που επίκειται, έχει τις προϋποθέσεις να μην καταλήξει σε χωρισμό, γι αυτό έχουμε μηδενικά διαζύγια. Βλέπουμε π.χ. τα οικονομικά δεδομένα του ζευγαριού, με βάση την εργασία και την οικονομική δυνατότητα του καθενός.
Ξέρετε, η γκρίνια φέρνει χωρισμό. Ενας γάμος είναι συνεργασία δύο ανθρώπων που προσφέρει ο ένας στον άλλον, σε όλα τα επίπεδα. Ελκύονται, υπάρχει χημεία, κάνουν έρωτα, είναι ευτυχισμένοι αλλά αν όμως στην πορεία της ζωής, στη συμβίωση, στο γάμο, υπάρχουν κάθε μέρα αναποδιές και οικονομικά προβλήματα, τότε τα πράγματα αρχίζουν να πηγαίνουν στραβά. Γι αυτό στα συνοικέσια τα οποία κάνουμε εμείς, προσπαθούμε όσο το δυνατόν να είμαστε καλυμμένοι από τυχόν αναποδιές που ενδεχομένως να προκύψουν στην πορεία.
Μια ακόμα βασική παράμετρος είναι οι χαρακτήρες και τα ενδιαφέροντα να συμπίπτουν, να αλληλοσυμπληρώνονται. Κοιτάμε επίσης ενδελεχώς το οικογενειακό περιβάλλον. Μπορούμε έτσι λοιπόν, λαμβάνοντας υπ΄όψιν μια σειρά από δεδομένα να προχωρήσουμε στη γνωριμία κι αν υπάρξει χημεία, τότε θα ταιριάζουν και τα υπόλοιπα. Βέβαια είναι βασικό το στάδιο της γνωριμίας. Εμείς τους προτρέπουμε να δημιουργήσουν σχέση και να έχουν σεξουαλική επαφή, να αφήσουν κάποιους μήνες να περάσουν, να δουν ότι περνάνε καλά, ότι είναι ευτυχισμένοι, ότι δεν μπορεί ο ένας χωρίς τον άλλον και από εκεί και πέρα, να γνωριστούν οι οικογένειες κλπ. Κι έτσι είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρχει πλήρης επιτυχία, αφού στο διάστημα της γνωριμίας και του αρραβώνα, όλα πήγαν καλά.
Ηδη πριν συναντηθούν δύο άτομα, γνωρίζουν τι είναι ο ένας και τι είναι ο άλλος. Εχουν ήδη ενημερωθεί από εμάς, παρουσιάζοντας ένα πλήρες βιογραφικό για τη μόρφωση, τον χαρακτήρα, την οικογένεια, αν έχει αδέλφια, αν έχει υποχρεώσεις, αν έχει παιδιά, γονείς που συντηρεί, ακόμα και το ζώδιο κλπ. Υπάρχει δηλαδή μια πλήρης εικόνα. Αυτό είναι καλό, βοηθάει τα μέγιστα.
Εχοντας ο ένας την εικόνα του άλλου από την αρχή, το μόνο που μένει είναι να γίνει το κλικ που λέμε, να υπάρξει χημεία κι αυτό είναι το μόνο που εμείς δεν μπορούμε ούτε να το προκαλέσουμε, ούτε να το επιβάλουμε.

• Τι ηλικίες ενδιαφερομένων απευθύνονται το 2020 στα γραφεία συνοικεσίων;
Σε εμάς απευθύνονται άνθρωποι όλων των κοινωνικών τάξεων και όλων των ηλικιών. Η πλειονότητα των ανθρώπων που έρχονται σε εμάς, είναι αυτό που λέμε, σε ηλικία γάμου. Είναι δηλαδή άνθρωποι που συνειδητά επιθυμούν να παντρευτούν και να κάνουν οικογένεια και θέλουν να αποφύγουν τη λάθος επιλογή.
Κάνω αυτή τη δουλειά από 18 ετών και σήμερα είμαι 65, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι παλαιότερα απευθύνονταν σε εμάς κοπέλες 18, 19 ετών είτε με τους γονείς τους είτε μόνες τους, που επιθυμούσαν να παντρευτούν. Τώρα, ο μέσος όρος αυξήθηκε κατά περίπου μια δεκαετία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και σήμερα μικρότερες ηλικίες που απευθύνονται στο γραφείο μας. Χθες για παράδειγμα, ήρθε στο γραφείο μια κοπέλα 25 ετών. Ετσι λοιπόν βλέπουμε ότι οι άνδρες στην πλειονότητά τους είναι στα 30 με 32 και οι γυναίκες γύρω στα 28 με 30, οι περισσότερες οικονομικά ανεξάρτητες.
Είναι λίγες οι κοπέλες που θέλουν να δημιουργήσουν οικογένεια και να ασχοληθούν μόνο με την ανατροφή των παιδιών τους. Αυτό το συναντάμε κυρίως σε κοπέλες που διαμένουν στην περιφέρεια, δηλαδή σε μικρά νησιά, απομακρυσμένες περιοχές κλπ που δεν επιθυμούν να κάνουν επαγγελματική σταδιοδρομία. Βέβαια, ως προς τις ηλικίες, πρέπει να σας πω ότι πλέον έχουν διευρυνθεί σημαντικά τα ηλικιακά όρια, είναι συνηθισμένο πλέον στα 40 και 42 να κάνει κάποιος τον πρώτο του γάμο. Ενας γιατρός για παράδειγμα, είτε άνδρας είτε γυναίκα, μέχρι να ολοκληρώσει τον κύκλο των σπουδών και να σταδιοδρομήσει επαγγελματικά, δεν θα καταλάβει για πότε έφτασε 40 ετών.
• Από τη Ρόδο, από τα Δωδεκάνησα, υπάρχει ενδιαφέρον;
Πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, έχουμε κάνει πολλούς γάμους στα Δωδεκάνησα με ανθρώπους που είτε δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, είτε είναι καταστηματάρχες, επιχειρηματίες κλπ, είτε ιδιωτικοί υπάλληλοι, ναυτικοί κ.ά. Επίσης έχουμε στο γραφείο μας πολλούς άνδρες και γυναίκες από τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα, που έχουν κάνει ένα γάμο ήδη ο οποίος κατέληξε σε διαζύγιο και επιθυμούν μια σχέση σταθερή, μόνιμη. Και πολλές φορές, όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, οι κοπέλες ή οι άνδρες που τους προτείνουμε και μπορεί να μην είναι από τη Ρόδο, είτε από όμορα νησιά αλλά από άλλα μέρη της Ελλάδας, το παίρνουν απόφαση να μείνουν μόνιμα στη Ρόδο, επειδή ενδεχομένως η επιχείρησή του ή της είναι εκεί, είτε επειδή η καριέρα του ή της πηγαίνει πολύ καλά, είτε επειδή δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει τη Ρόδο. Οπως καταλαβαίνετε, δεν υπάρχει μέρος που να μην έχουμε εμείς τη δυνατότητα και μέσα από το πελατολόγιο το οποίο διαθέτουμε, να βρούμε αυτό που ο πελάτης επιθυμεί. Επιπλέον, εμάς μας βοηθάει υπερβολικά το ίντερνετ, ακόμα και το facebook έχει αποδειχθεί πολύ χρήσιμο, αφού πολλές φορές επιτυγχάνουμε γνωριμίες χωρίς να το ξέρει ο ένας από τους δύο ότι γίνεται επί τούτου. Το διαδίκτυο είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αρκεί να ξέρεις να τα χρησιμοποιήσεις σωστά. Το site μας www.pappas.gr είναι τόσο διαδραστικό και τόσο επιτυχημένο, που προσελκύει εκατοντάδες χρήστες καθημερινά και στη συνέχεια επικοινωνούν μαζί μας προκειμένου να τους φέρουμε σε επαφή με τα πρόσωπα που τους ενδιαφέρουν. Κανένας δεν θέλει να είναι μόνος του, όλοι οι άνθρωποι αναζητούν σύντροφο.
• Αντιλαμβάνομαι πάντως, ότι για πολλούς μάλλον δεν είναι ταμπού η επίσκεψη σε ένα γραφείο συνοικεσίων, παρ΄ ότι επικρατεί η εντύπωση ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο.
Αντιθέτως, είναι της μόδας μπορώ να σας πω! Αν κοιτάξετε γύρω σας, όλοι κάνουν συνοικέσια. Οσο κι αν σας φαίνεται περίεργο συνοικέσια κάνουν οι φίλοι στους φίλους, συνοικέσια κάνουν οι γονείς στα παιδιά, συνοικέσια γίνονται γενικώς και παντού όταν η επιθυμία είναι μια σοβαρή σχέση ή ένας γάμος. Στο μπαράκι για παράδειγμα, μπορεί να γίνει γνωριμία προφανώς αλλά η σχέση το πιθανότερο είναι να είναι εφήμερη. Οσο οι άνθρωποι απομονώνονται και οι κοινωνίες αποξενώνονται, τόσο είναι χρήσιμη η διαδικασία του συνοικεσίου, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα. Δεν θα ρισκάρει ο άλλος να παντρευτεί, επειδή μόνο του έγινε το “κλικ”. Το “κλικ” καλό είναι και το ψάχνουμε όλοι, αλλά δεν αρκεί για να διαρκέσει ένας γάμος. Εχει αποδειχθεί ότι δεν μπορείς να στηρίζεσαι μόνο στην εξωτερική εμφάνιση, δεν είναι αυτό το στοιχείο που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια επιτυχημένη σχέση. Και πόσο ωραίο είναι αλήθεια, και μάλιστα σε τέτοιους δύσκολους καιρούς, να δημιουργήσεις μια σταθερή σχέση, ένα όμορφο γάμο, μια δεμένη οικογένεια, παρ΄ότι το κράτος δεν είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικό στις νέες οικογένειες, αλλά φαίνεται τώρα με το επίδομα παιδιού κάτι να αλλάζει και σε αυτόν τον τομέα
• Με τα ζευγάρια που έχετε παντρέψει, κρατάτε επαφή;
Βεβαίως. Είμαστε σε επαφή, βλέπουμε και την εξέλιξη της σχέσης, αλλιώς δεν θα είχαμε πλήρη γνώση και εμπειρία. Κάθε πληροφορία με την οποία επανατροφοδοτούμαστε από τα ζευγάρια, είναι για εμάς πολύ βοηθητική για πολλούς λόγους.
• Τι χρειάζεται λοιπόν να κάνει ο ενδιαφερόμενος αν πάρει απόφαση ότι θέλει να απευθυνθεί στο γραφείο σας;
Αρχικά συμπληρώνει ένα σκεψιγράφημα που είτε μπορεί να γίνει διαδικτυακά στο www.pappas.gr είτε στο γραφείο μας, κι αφού το συμπληρώσει, το φέρνει σε εμάς, γίνεται μέλος του γραφείου μας πραγματοποιώντας εγγραφή το κόστος της οποίας διαμορφώνεται αναλόγως αν θα είναι χωρίς χρονικό περιθώριο ή συγκεκριμένου χρόνου και όλα τα άλλα τα αφήνει σε εμάς! Το βέβαιον είναι ότι ο/η ενδιαφερόμενος/η δεν θα χρειαστεί να κάνει εκπτώσεις στα «θέλω» του/της και θα βγει όσα ραντεβού χρειαστεί μέχρι το… κλικ!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου