Συνεντεύξεις

Χρ. Καλογήρου: «Πρόκληση και στοίχημα το νησιωτικό ισοδύναμο»

«Η μεταρρύθμιση στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ζήτημα μείζονος σημασίας και ταυτόχρονα μια διαρκής πρόκληση για την κυβέρνηση».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή της στη «δ», η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου με αφορμή τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο νόμο, που διέπει τη λειτουργία του Καλλικράτη.
Η κ. Καλογήρου αναφέρεται και στη διαφάνεια, που αποτέλεσε το αντικείμενο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Ρόδο.
«Η ενισχυμένη ως θεσμός Τοπική Αυτοδιοίκηση, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει θεματοφύλακα της διαφάνειας. Αρκεί το ίδιο το κράτος πρώτο να εμπιστευτεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να την απαλλάξει από άσκοπες διοικητικές πράξεις», δηλώνει η κ. Καλογήρου.
Σε ερώτηση για τις φήμες που την θέλουν να είναι υποψήφια στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η κ. Καλογήρου δηλώνει πως είναι νωρίς για τις συζητήσεις αυτές.
«Είναι νωρίς για αυτές τις συζητήσεις. Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα έχει μόνο αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες καθώς θα αποπροσανατολίσει τους αιρετούς από το έργο τους», εξηγεί η κ. Καλογήρου.

Η συνέντευξη της κ . Χριστιάνας Καλογήρου, αναλυτικά:
• Τελικά η αυτοδιοίκηση κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα του Καλλικράτη αυτήν την τριετία ή ήταν αξεπέραστα τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν;
Η μεταρρύθμιση στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ζήτημα μείζονος σημασίας και ταυτόχρονα μια διαρκής πρόκληση για την κυβέρνηση. Με πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη συστήθηκε υποεπιτροπή η οποία θα αναλάβει τη σχεδίαση της νέας αρχιτεκτονικής του Καλλικράτη. Στόχος είναι η αποκατάσταση δυσλειτουργιών που διαπιστώθηκαν από την τριετή εμπειρία εφαρμογής του και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του προγράμματος, προς όφελος των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.

• Πού θα πρέπει να εστιαστούν οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση;
Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες περικοπές κατά την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, συγκριτικά με τους υπόλοιπους φορείς του δημόσιου τομέα. Ανεξάρτητα από αυτό, βασικός προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση μιας πραγματικής διοικητικής μεταρρύθμισης στην κατεύθυνση της αποκέντρωσης. Και αυτό γιατί είναι ο οικονομικότερος και δημοκρατικότερος τρόπος για τη θεσμική και κοινωνικοοικονομική ανασυγκρότηση της χώρας. Υπό αυτή την έννοια η εγκατάλειψη του συγκεντρωτικού μοντέλου διοικητικής οργάνωσης θα βοηθήσει και τη χώρα να βγει συντομότερα από την κρίση.

• Ποιο είναι το στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσει η κυβέρνηση με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Πριν από ενάμιση χρόνο η Ελλάδα αποτελούσε τον αδύναμο κρίκο της Ευρώπης. Σήμερα είναι το σύμβολο ότι η Ευρώπη αντέχει και προχωράει. Για την κυβέρνηση η προεδρία της Ε.Ε. αποτελεί την ευκαιρία να αναδειχθεί η προσπάθεια που γίνεται στη χώρα μας και η οποία ήδη αναγνωρίζεται διεθνώς. Επίσης είναι η ευκαιρία για επαναπροσδιορισμό των στόχων της χώρας, για την προώθηση μιας ατζέντας με ζητήματα άμεσου ενδιαφέροντος, αλλά και την αναβάθμιση της εικόνας μας διεθνώς.

• Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε βάλει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου για το έτος 2014;
Προτεραιότητά μας ήταν και παραμένει η με κάθε επιμέλεια άσκηση των αρμοδιοτήτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Αντίπαλός μας είναι ο χρόνος γιατί οφείλουμε και πρέπει να κινηθούμε γρήγορα ώστε να ξεπεράσουμε δυσκολίες και εμπόδια που δυστυχώς στα νησιά μας δεν είναι λίγα. Όσο πιο μικρό και πιο απομακρυσμένο είναι ένα νησί, τόσο περισσότερη προσπάθεια χρειάζεται από όλους μας για να μπορέσει επιτέλους να ισχύσει το νησιωτικό ισοδύναμο. Αυτό είναι μια πρόκληση, αλλά και ένα στοίχημα που θα κερδηθεί μόνο με τη σκληρή και προσηλωμένη στο στόχο άοκνη δουλειά. Το οφείλουμε στα νησιά μας και πολύ περισσότερο στους ακρίτες μας.

• Ποια είναι τα συμπεράσματά σας από την ημερίδα που διεξήχθη στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τη διαφάνεια στην τοπική αυτοδιοίκηση;
Η ενισχυμένη ως θεσμός Τοπική Αυτοδιοίκηση, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει θεματοφύλακα της διαφάνειας. Αρκεί το ίδιο το κράτος πρώτο να εμπιστευτεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να την απαλλάξει από άσκοπες διοικητικές πράξεις και ελέγχους που σίγουρα δεν λειτουργούν ως μέτρα ενίσχυσης διαφάνειας, αντιθέτως ευνοούν τη δημιουργία συνθηκών διαφθοράς. Στοίχημα αποτελεί για όλους μας η επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στην ταχύτητα, τον εκσυγχρονισμό, τη διαφάνεια και την προστασία του διοικουμένου. Οι αποσπασματικές και ευκαιριακές λύσεις δεν μπορούν να επιτύχουν τον τελικό στόχο και μια ριζική αναδιοργάνωση δια της κωδικοποίησης της νομοθεσίας, που αφορά τη δημόσια διοίκηση, καθίσταται επιτακτική.

• Σας ανησυχεί το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ των νησιών του Αιγαίου;
Σε αυτό που όλοι συμφωνούμε είναι ότι το σημερινό σύστημα θαλάσσιων μεταφορών έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές του, δημιουργώντας πλέον εμπόδια στο μεταφορικό έργο, την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και στην κάθε μορφή οικονομικής δραστηριότητας και κυρίως στον τουρισμό. Είναι επομένως κρίσιμο να υιοθετήσουμε ειδικές πολιτικές που θα χτυπάνε τον πυρήνα του προβλήματος, που συνδιαμορφώνουν ο περιορισμός των δημοσίων δαπανών, η αύξηση της τιμής των καυσίμων και η αδυναμία των πολιτών για μετακίνηση λόγω της οικονομικής κρίσης.

• Θα επισπευσθούν οι διαδικασίες για την καταβολή των πρόσθετων αποζημιώσεων των πληγέντων από τη θεομηνία στις 22 Νοεμβρίου;
Σύμφωνα με το νόμο την αρμοδιότητα επί της διαδικασίας αποζημίωσης των νοικοκυριών έχουν οι Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, ενώ των επιχειρήσεων οι Ο.Τ.Α. β’ βαθμού. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου συνδράμει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ό,τι της ζητηθεί για την επίσπευση της όλης διαδικασίας.

• Έχουν φουντώσει οι φήμες που σας φέρουν να είστε υποψήφια για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Θα είστε υποψήφια και τι θα μετρήσει στις αποφάσεις σας σε ό,τι αφορά τις εκλογές;
Με τιμά ιδιαίτερα το γεγονός της όλης συζήτησης που αναφέρατε. Ωστόσο θα τονίσω για μία ακόμη φορά ότι είναι νωρίς για αυτές τις συζητήσεις. Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα έχει μόνο αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες καθώς θα αποπροσανατολίσει τους αιρετούς από το έργο τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου