Τοπικές Ειδήσεις

ΥΠΕΞ: Εντολή Δένδια για νέο διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία για την νέα παράνομη Navtex

Οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, έδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας καθώς και για την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών.

Η έκδοση της νέας παράνομης Navtex από την Άγκυρα για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών, δείχνει πως η τουρκική πλευρά «με τη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά της, αγνοεί πλήρως τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Τονίζεται μάλιστα, ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται «σαν κράτος-παρίας που επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της περιοχής και την κατακόρυφη αύξηση της έντασης».

«Η παράνομη αυτή ενέργεια αντιστρατεύεται κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης», αναφέρει το ΥΠΕΞ.

Επιπλέον, υποστηρίζει ότι η επανάληψη των παράνομων ενεργειών της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, «εκθέτει ακόμα περισσότερο την τουρκική πλευρά», καθώς έρχεται «σε πλήρη αντίθεση με τις συνεχείς εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον άμεσο τερματισμό των ενεργειών αυτών».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η ελληνική πλευρά «καταδικάζει απερίφραστα την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά», η οποία, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, οδηγεί σε περαιτέρω απομάκρυνση από την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Άμεση απάντηση Αθήνας με Αντι – NAVTEX

Ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι – Navtex με αφορμή τη νέα παράνομη τουρκική Navtex.

Συγκεκριμένα, στην ελληνική Navtex τονίζεται ότι η τουρκική Navtex αναφέρεται σε «μη εγκεκριμένη και παράνομη δραστηριότητα» σε περιοχή που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Υπογραμμίζεται, δε, ότι ο σταθμός του Ηρακλείου «έχει την αρμοδιότητα για να εκδίδει μηνύματα Navtex στην περιοχή».

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, η Τουρκία με νέα Navtex που εκδόθηκε από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας παρέτεινε τις έρευνες του σκάφους Όρουτς Ρέις και των συνοδευτικών του πλοίων έως τις 4 Νοεμβρίου σε θαλάσσια περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά της Καρπάθου.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη τουρκική Navtex για έρευνες του Όρους Ρέις είχε ισχύ έως τις 27 Οκτωβρίου.

Η νέα παράνομη NAVTEX έχει χρονική διάρκεια μέχρι τις 4 Νοεμβρίου και αφορά επίσης τα πλοία που συνοδεύουν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος.

Με τη NAVTEX δεσμεύεται περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά – νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

Η Άγκυρα έσπασε το μορατόριουμ Στόλτενμπεργκ

Η προηγούμενη οδηγία που είχε εκδώσει ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας είχε ισχύ μέχρι την 27η Οκτωβρίου.

Νωρίτερα, η Άγκυρα εξήγγειλε στρατιωτικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο στις 27, 28 και 29 Οκτωβρίου.

Η προαναγγελία των εν λόγω ασκήσεων έρχεται λίγο μετά τη δημόσια δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ περί μορατόριουμ ασκήσεων κατά τις εθνικές εορτές Ελλάδας και Τουρκίας (28 και 29 Οκτωβρίου).

Η πρόταση του κ. Στόλτενμπεργκ είχε γίνει κατά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Αμύνης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου