ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λήψη μαρτυρικών καταθέσεων για την υπόθεση της καταβολής εισφοράς γης σε χρήμα ξενοδόχων

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
POΔOΣ ΛIMANI

Με την λήψη μαρ­τυ­ρι­κών κα­τα­θέ­σε­ων από τον δή­μαρ­χο Ρόδου κ. Φώτη Χα­τζη­διά­κο και τον πρώην δή­μαρ­χο Ρόδου και αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χη κ. Στάθη Κου­σουρ­νά ξε­κί­νη­σε χθες η κυρία Ανά­κρι­ση για την υπό­θε­ση της κα­τα­βο­λής ει­σφο­ράς γης σε χρήμα ξε­νο­δό­χων και τη μη εί­σπρα­ξη ει­σέ­τι των οφει­λο­μέ­νων αρ­μο­δί­ως.

Την 9η Νο­εμ­βρί­ου 2018 πρό­κει­ται να κα­τα­θέ­σει για την ίδια υπό­θε­ση ο πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Νο­τί­ου Αι­γαί­ου κ. Γιώρ­γος Χα­τζη­μάρ­κος.

Σύμ­φω­να με τις πλη­ρο­φο­ρί­ες η τα­κτι­κή Ανα­κρί­τρια δεν έχει ακόμη προ­σω­πο­ποι­ή­σει τις ποι­νι­κές διώ­ξεις που έχουν ασκη­θεί in rem (κατά πα­ντός υπευ­θύ­νου) για το αδί­κη­μα της απι­στί­ας κατ’ εξα­κο­λού­θη­ση σε βάρος ΟΤΑ, που το όφε­λος που πέ­τυ­χε ο δρά­στης ή η ζημία που προ­κλή­θη­κε ή οπωσ­δή­πο­τε απει­λή­θη­κε, υπερ­βαί­νει το ποσό των 150.000 ευρώ και το αντι­κεί­με­νο της πρά­ξης είναι ιδιαι­τέ­ρως με­γά­λης αξίας, με τις επι­βα­ρυ­ντι­κές δια­τά­ξεις του νόμου περί κα­τα­χρα­στών δη­μο­σί­ου χρή­μα­τος.

Οι διώ­ξεις στρέ­φο­νται ει­δι­κό­τε­ρα κατά πα­ντός υπευ­θύ­νου της πρώην Νο­μαρ­χί­ας Δω­δε­κα­νή­σου της πε­ριό­δου 2005 – 2011 εξαι­τί­ας της μη εί­σπρα­ξης των οφει­λο­μέ­νων.

Οι δύο μάρ­τυ­ρες ανα­φέρ­θη­καν χθες στις δυ­σκο­λί­ες διεκ­πε­ραί­ω­σης της υπο­χρέ­ω­σης τόσο από τους υπη­ρε­σια­κούς πα­ρά­γο­ντες της Διεύ­θυν­σης Πο­λε­ο­δο­μί­ας της Πε­ρι­φέ­ρειας Νο­τί­ου Αι­γαί­ου όσο και με­τέ­πει­τα με την εφαρ­μο­γή του Καλ­λι­κρά­τη κυ­ρί­ως για το γε­γο­νός ότι απαι­τεί­ται ο κα­θο­ρι­σμός της τιμής με την δια­δι­κα­σία των απαλ­λο­τριώ­σε­ων δι­κα­στι­κώς και πε­ραι­τέ­ρω διότι είχαν εκ­δο­θεί οι­κο­δο­μι­κές άδειες χωρίς να έχει εκ­πλη­ρω­θεί η υπο­χρέ­ω­ση διότι υπήρ­χαν δε­σμεύ­σεις ξε­νο­δό­χων με του­ρι­στι­κά πρα­κτο­ρεία και δεν θα μπο­ρού­σε ποτέ να κα­θυ­στε­ρή­σει η ολο­κλή­ρω­ση των επεν­δύ­σε­ων εν ανα­μο­νή του κα­θο­ρι­σμού της τιμής δι­κα­στι­κώς.

Πέραν τού­του ανα­φέρ­θη­καν και στην «αντι­δι­κία» που ανέ­κυ­ψε με­τα­ξύ της Πε­ρι­φέ­ρειας Νο­τί­ου Αι­γαί­ου και του Δήμου Ρόδου για την ευ­θύ­νη και αρ­μο­διό­τη­τα εκ­δό­σε­ως των απο­φά­σε­ων με­τα­τρο­πής της οφει­λό­με­νης προς ει­σφο­ρά γης σε χρήμα, που ξε­κα­θά­ρι­σε μόλις πρό­σφα­τα από το Συμ­βού­λιο της Επι­κρα­τεί­ας.

Θυ­μί­ζου­με ότι μετά από σύ­σκε­ψη, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε πρό­σφα­τα απο­φα­σί­στη­κε συ­γκε­κρι­μέ­να, αφού ξε­κα­θα­ρί­σει αρ­μο­δί­ως από την Υπη­ρε­σία Δό­μη­σης, ποια ξε­νο­δο­χεία από τα 66 που αρ­χι­κώς είχαν κα­τα­γρα­φεί είναι υπό­χρεα στην κα­τα­βο­λή (16 ήδη εξαι­ρέ­θη­καν δια νόμου), να ασκη­θούν αγω­γές ενώ­πιον του Εφε­τεί­ου Δω­δε­κα­νή­σου, για τον κα­θο­ρι­σμό ορι­στι­κής μο­νά­δας της οφει­λό­με­νης γης με την δια­δι­κα­σία των απαλ­λο­τριώ­σε­ων και εν συ­νε­χεία, αφού κα­τα­στούν αμε­τά­κλη­τες, αν δεν κα­τα­βλη­θεί η οφει­λή να ακο­λου­θή­σει η υπο­βο­λή αγω­γών ως και συ­ντη­ρη­τι­κών κα­τα­σχέ­σε­ων για την απο­πλη­ρω­μή των οφει­λών που θα προ­κύ­ψουν.

Η όλη δια­δι­κα­σία, που προ­γραμ­μα­τί­ζε­ται να ακο­λου­θη­θεί, πέρα του ό,τι είναι χρο­νο­βό­ρα προ­σκρού­ει και σε σειρά από προ­βλή­μα­τα, που είναι εξαι­ρε­τι­κά δύ­σκο­λο να τα­κτο­ποι­η­θούν ώστε να υπάρ­ξει και απτό απο­τέ­λε­σμα.

Πιο συ­γκε­κρι­μέ­να, όπως απε­κά­λυ­ψε η «δη­μο­κρα­τι­κή», οι ξε­νο­δο­χεια­κές μο­νά­δες, που έχουν ανε­γερ­θεί δυ­νά­μει οι­κο­δο­μι­κών αδειών, που εκ­δό­θη­καν πα­ρα­τύ­πως, αφού δεν είχε τα­κτο­ποι­η­θεί το θέμα της ει­σφο­ράς σε γη, έχουν εγ­γρά­ψει στην συ­ντρι­πτι­κή τους πλειο­ψη­φία προ­ση­μειώ­σεις υπο­θή­κης σε τρά­πε­ζες.

Με δε­δο­μέ­νο ότι οι προ­ση­μειώ­σεις αυτές έχουν κα­τα­χω­ρη­θεί στο σύ­νο­λο του γη­πέ­δου και των υπερ­κεί­με­νων σ’ αυτό ακι­νή­των, ο νόμος δεν προ­βλέ­πει η από­σπα­ση του τμή­μα­τος, που θα υπο­λο­γι­στεί για την ει­σφο­ρά να είναι ελεύ­θε­ρο βαρών αλλά σε αυτό κα­τα­γρά­φε­ται το σύ­νο­λο της οφει­λής ακόμη και αν τε­μα­χι­στεί!

Αυτό ση­μαί­νει ου­σια­στι­κά ότι ακόμη κι όταν υπο­λο­γι­στεί το εμ­βα­δόν που οφεί­λει να ει­σφέ­ρει το κάθε υπό­χρεο ξε­νο­δο­χείο, θα πρέ­πει το κάθε τρα­πε­ζι­κό ίδρυ­μα, να δε­χθεί να το απο­σπά­σει και να πε­ριο­ρί­σει την δέ­σμευ­σή του σ’ αυτό, πράγ­μα που θε­ω­ρεί­ται απί­θα­νο.

Από τα στοι­χεία που επε­ξερ­γά­στη­κε η Υπη­ρε­σία Δό­μη­σης προ­κύ­πτει ότι ο αριθ­μός των ξε­νο­δο­χεί­ων που δεν έχουν κα­τα­βά­λει την οφει­λό­με­νη ει­σφο­ρά γης σε χρήμα είναι 66 με συ­νο­λι­κή ει­σφο­ρά πε­ρί­που 600.000 τ.μ.

Οι πλη­ρο­φο­ρί­ες ανα­φέ­ρουν ότι έχουν εκ­δο­θεί 31 απο­φά­σεις Νο­μάρ­χη για την με­τα­τρο­πή ει­σφο­ράς γης σε χρήμα, σε 25 πε­ρι­πτώ­σεις ξε­νο­δο­χεια­κών μο­νά­δων έχει προσ­διο­ρι­στεί η τιμή, σε 18 πε­ρι­πτώ­σεις ξε­νο­δο­χεί­ων έχει απο­στα­λεί δεύ­τε­ρη επι­στο­λή με την οποία ζη­τεί­ται τα­κτο­ποί­η­ση της εκ­κρε­μό­τη­τας, σε 4 πε­ρι­πτώ­σεις έχουν εκ­δο­θεί απο­φά­σεις με­τα­τρο­πής της ει­σφο­ράς γής σε χρήμα από το δη­μο­τι­κό συμ­βού­λιο, ενώ έχει εκ­δο­θεί και μια από­φα­ση αντι­νο­μάρ­χη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.