Ειδήσεις

Τέλος σε ελεύθερη διέλευση και 50.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα ζητούν οι εταίροι

Τέλος στην ελεύθερη διέλευση προσφύγων και μεταναστών από το ελληνικό έδαφος, αλλά και αύξηση του αριθμού ανθρώπων που θα πρέπει να φιλοξενεί η χώρα μας σε 50.000, επιδιώκουν οι ευρωπαίοι εταίροι, όπως προκύπτει από το προσχέδιο αποφάσεων της μίνι-συνόδου κορυφής για το προσφυγικό, που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο αποκαλύπτει η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής» στις Βρυξέλλες, Ελένη Βαρβιτσιώτη, οι ηγέτες των βαλκανικών χωρών αναλαμβάνουν τη δέσμευση να μην διευκολύνουν την κυκλοφορία προσφύγων ή μεταναστών προς τα σύνορα των γειτόνων τους εάν δεν υπάρξει κάποια συμφωνία μεταξύ δυο κυβερνήσεων.

Εάν η εν λόγω απόφαση υιοθετηθεί, θα σημαίνει πως η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει να προσφέρει ελεύθερη διέλευση στους πρόσφυγες που φτάνουν στα εδάφη της και θέλουν να κινηθούν προς τη Βόρεια Ευρώπη. Συνεπώς – με δεδομένο τον τεράστιο ρυθμό αφίξεων – εάν δεν υπάρχουν συμφωνίες για την συχνή προώθηση των αφιχθέντων, ο αριθμός των προσφύγων που θα πρέπει να παραμείνει στη χώρα μας μπορεί να διογκωθεί γρήγορα.

«Μια πολιτική μεταφοράς προσφύγων προς τις γειτονικές χώρες δεν είναι αποδεκτή. Αυτό πρέπει να ισχύει σε όλες τις χώρες κατά μήκος της διαδρομής», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το έγγραφο, οι χώρες που βρίσκονται στον «βαλκανικό διάδρομο» δεσμεύονται να αυξήσουν τον αριθμό θέσεων για προσωρινή στέγαση και φροντίδα των εκτοπισμένων ανθρώπων, ενώ ειδικά για την Ελλάδα αναγράφεται πως οι ηγέτες χαιρετίζουν «την πρόθεση» της χώρας μας «να αυξήσει την ικανότητα υποδοχής σε 50.000 θέσεις, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας, πριν από το τέλος του έτους».

Πάντως, στο κείμενο δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά σε δημιουργία κέντρου υποδοχής 50.000 προσφύγων σε πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις στην Αθήνα, σενάριο που έχει δημοσιεύσει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

Σε ένα ακόμα δύσκολο σημείο, το προσχέδιο προβλέπει δέσμευση για περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. αλλά και συνεργασία με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία.

Σαφείς αιχμές για την απουσία της Τουρκίας από τη μίνι Σύνοδο Κορυφής για την Προσφυγική κρίση άφησε με δηλώσεις του στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Ένας κρίσιμος εταίρος δεν βρίσκεται ανάμεσά μας», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως η συμμετοχή της Άγκυρας στο σχέδιο για την επίλυση της κρίσης είναι πολύ σημαντική προκειμένου να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επισήμανε για μια ακόμα φορά την ανάγκη εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης στην κρίση, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και του επιμερισμού ευθυνών.

«Η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από το θέμα της άφιξης των προσφύγων στην Ελλάδα» δήλωσε προσερχόμενη η Άγκελα Μέρκελ. «Θα συζητήσουμε για το θέμα της Ελλάδας και την άφιξη των προσφύγων εκεί», σημείωσε.

Η γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι το θέμα δεν μπορεί να λυθεί συνολικά για αυτό και απαιτούνται επιπλέον συνομιλίες με την Τουρκία. «Μόνο με την Τουρκία θα μπορέσουμε να περάσουμε από την παρανομία στη νομιμότητα», υποστήριξε.

skai.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου