Ειδήσεις

Ας δούμε την διατροφή μας λίγο το φθινόπωρο

Γράφει  ο
Μοράρης Εμμανουήλ,
διαιτολόγος – διατροφολόγος
Μετά τα καλοκαίρι  μπαίνουμε πλέον σε πιο φθινοπωρινούς  ρυθμούς και είναι καιρός να ξαναδούμε λίγο πάλι τη διατροφή μας. Η θέσπιση και μόνο κάποιων βασικών κανόνων και η επαναφορά ενός σωστού προγραμματισμού, είναι συνήθως ικανές και αναγκαίες συνθήκες για να απαλλαγούμε από τα πρηξίματα και τα περιττά κιλά του καλοκαιριού. Γι’ αυτό σας παραθέτουμε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές διατροφής.
1.Είναι πολύ σημαντικό να τρώτε σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα. Η διατροφή σας δηλαδή θα πρέπει να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο, τακτικό ρυθμό.
2. Θα πρέπει να αφιερώσετε στο φαγητό το χρόνο που του αξίζει και να μην σας αποσπά τίποτα άλλο την προσοχή όπως η τηλεόραση, το διάβασμα κτλ. Να τρώτε πάντοτε καθιστοί, να καταναλώνετε μικρές μπουκιές μασώντας καλά και να συγκεντρώνεστε σε αυτό που τρώτε την κάθε στιγμή, απολαμβάνοντας τη γεύση και την υφή των τροφών.
3. Μετά από κάθε γεύμα χαλαρώστε για λίγο και μετά περπατήστε. Το περπάτημα τονώνει τη ροή του αίματος και διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης.
4. Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό για την ευεξία ενός σώματος από ένα καλό ύπνο. Ο καλός ύπνος σας βοηθά να διατηρείτε τη ψυχική σας ισορροπία και να τρώτε κανονική ποσότητα φαγητού.
5. Εάν πίνετε καφέ, να τον συνοδεύετε πάντα με διπλάσια ποσότητα νερού για να είναι πιο εύπεπτος.
6. Κάθε φορά που νιώθετε την ανάγκη να τσιμπολογήσετε κάτι, ένας έξυπνος τρόπος για να το αποφύγετε είναι να μασήσετε μία τσίχλα χωρίς ζάχαρη.
7. Η αξία του ψωμιού ολικής αλέσεως είναι πολύ σημαντική. Γι’ αυτό πρέπει να προσέχετε την επιλογή του ψωμιού έτσι ώστε να είναι πραγματικά ολικής άλεσης με το πίτουρο και το φύτρο του.
Φθινοπωρινή σαλάτα
με λάχανο και μήλο
Υλικά:
• 1 φλ. ψιλοκομμένο μαρούλι ή σπανάκι
• 1/2 φλ. ψιλοκομμένο κόκκινο λάχανο
• 1/3 φλ. τριμμένο μήλο
• 3 κ.σ. θρυμματισμένα αμύγδαλα και καρύδια
• χυμός από μισό λεμόνι
• 1 κ.σ. μουστάρδα
• ελαιόλαδο (μία κουταλιά της σούπας είναι αρκετή)
• 1 κ.σ. μέλι
• λίγο αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Για το dressing: Σε ένα μπολ ανακατέψτε καλά το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, το μέλι και το ελαιόλαδο.
Παράλληλα σε ένα άλλο μεγαλύτερο μπολ ρίξτε μέσα όλα τα υλικά και ανακατέψτε.
Σερβίρετε περιχύνοντας τα με το dressing και στο τέλος προσθέστε το αλάτι και το πιπέρι.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου