Αθλητικά

Έτοιμη η προκήρυξη των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων

Την προκήρυξη των διοργανώσεων του πεδίου ευθύνης της έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Επιτροπή Καλλιέργειας και Ανάπτυξης της ΕΠΣΔ.
Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων συμμετοχής στα πρωταθλήματα Κ12 (γεννηθέντες 2011-2012), Κ10 (2013-2014), Κ-8 ((2015-2016) και Κ6 (2017-2018) εκπνέει την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, ενώ
τα σωματεία διατηρούν το δικαίωμα να συμμετέχουν στα τουρνουά με δύο ομάδες ανά ηλικιακή κατηγορία, αρκεί να εντελώς ανεξάρτητες η μία από την άλλη. Ειδικά για την Κ12, οι ομάδες οφείλουν να αγωνίζονται σε διαφορετικούς ομίλους και σε διαφορετικό γήπεδο. Τα σημαντικότερα αποσπάσματα της προκήρυξης, συμπυκνώνονται στα παρακάτω:
Δελτία Αθλητικής Ιδιότητας και Κάρτες Υγείας
«1. Οι ποδοσφαιριστές γεννημένοι τις ηλικίες 2011-2012, θ’ αγωνίζονται με επίσημο δελτίο αθλητικής Ιδιότητας που εκδίδει η ΕΠΟ ή με προσωρινό που εκδίδει η ΕΠΣΔ, ενώ για ηλικίες 2013-2014, 2015-2016 και 2017-2018 πιστοποιητικό γέννησης με φωτογραφία θεωρημένη (ταυτοπροσωπία).
2. Τα σωματεία υποχρεούνται να έχουν δελτίο αθλητικής ιδιότητας ή προσωρινό δελτίο για όλους τους αθλητές. Τα προσωρινά δελτία τα σωματεία θα τα παραλαμβάνουν από τη γραμματεία της ΕΠΣΔ για την κατηγορία της Κ-12.
3. Το προσωρινό δελτίο εκδίδεται μια φορά από την ΕΠΣΔ, αφορά το σωματείο που το εκδίδει και έχει ισχύ για ένα χρόνο. Απαγορεύεται αθλητής να εκδώσει πρόχειρο δελτίο και να αγωνιστεί σε άλλο σωματείο κατά την διάρκεια της ποδοσφαιρικής περιόδου. Ιδιαίτερες περιπτώσεις θα εξετάζονται και θα αποφασίζει η ΕΕ της ΕΠΣΔ.
4. Για τους ποδοσφαιριστές που ήδη έχουν περσινό προσωρινό δελτίο, τα σωματεία θα το προσκομίζουν για έλεγχο με τα περσινά δικαιολογητικά, αρκεί η κάρτα υγείας να έχει εκδοθεί από τον Ιούνιου του 2022 και μετά.
5. Στις κατηγορίες Κ-10, Κ-8,Κ6 αρκεί το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας και η κάρτα υγείας.
6.Τα σωματεία μπορούν να παραδίδουν τους φακέλους έχοντας πλήρη τα δικαιολογητικά ανά κατηγορία στη γραμματεία της ΕΠΣΔ καθημερινά μέχρι και την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου από τις 10:00 πμ μέχρι τις 15:00 μμ. Μετά τον έλεγχο τα σωματεία θα καλούνται εντός τριών ημερών από τη γραμματεία της ΕΠΣΔ για να τα παραλάβουν πίσω.
7. Τα δελτία θα προσκομίζονται στην επιτροπή πριν την έναρξη του αγώνα και θα συνοδεύονται με έγγραφο-λίστα που θα αναγράφεται η αποστολή της ομάδας (βασική 9αδα και αναπληρωματικοί). Το ίδιο ανάλογα θα είναι τακτοποιημένα και τα δελτία σύμφωνα με τη λίστα. Τα δελτία πρέπει να είναι αριθμημένα σύμφωνα με τον αριθμό της φανέλας του κάθε ποδοσφαιριστή υποχρεωτικά για την Κ12 και προαιρετικά για τις Κ10-Κ8-Κ6. 8. Κάθε σωματείο είναι υποχρεωμένο να μεριμνήσει για τις Ιατρικές εξετάσεις των αθλητών του. Η κάρτα υγείας είναι υποχρεωτική για όλες τις ηλικίες (Κ12,Κ10,Κ8,Κ6) και σφραγίζεται μόνο από καρδιολόγο. Η κάρτα υγείας θα βρίσκεται πίσω από το δελτίο του κάθε αθλητή προκειμένου να γίνεται ο έλεγχος πριν από κάθε τουρνουά. Επίσης, απαραίτητη θα είναι κάθε μορφής ιατρική βεβαίωση ή λίστα ονομάτων που ζητηθεί συμφώνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον COVID-19.
Προπονητές
Οι ομάδες έχουν την υποχρέωση να δηλώσουν έναν Διπλωματούχο Προπονητή (τουλάχιστον πιστοποίηση UEFA C’), ο οποίος θα έχει και την ευθύνη της λειτουργίας των τμημάτων αυτών. Εν ενεργεία ποδοσφαιριστές (διπλωματούχοι) μπορούν να δηλωθούν ως Προπονητές μόνο στα Σωματεία που αγωνίζονται και ως ποδοσφαιριστές, βάση κανονισμού Προπονητών ΕΠΟ. Απαραίτητη προϋπόθεση οι παραπάνω προπονητές να προσκομίσουν βεβαίωση του Συνδέσμου Προπονητών ότι είναι εγγεγραμμένοι. Προπονητές αντρικών ομάδων μπορούν να δηλωθούν και σαν προπονητές υποδομών μόνο στο ίδιο σωματείο βάση κανονισμού Προπονητών ΕΠΟ.
Υγειονομικό Πρωτόκολλο
Κατά την διεξαγωγή όλων των τουρνουά θα τηρείται αυστηρά το υγειονομικό πρωτόκολλο για COVID-19.Ομάδα που δεν τηρεί το υγειονομικό πρωτόκολλο και γενικότερα τις οδηγίες θα αποκλείεται από το τα Τουρνουά. Σωματεία-γήπεδα που φιλοξενούν τα τουρνουά θα τηρούν επίσης αυστηρά ό, τι προβλέπεται στο υγειονομικό πρωτόκολλο για τη διεξαγωγή των αγώνων.
Fair Play
Η ευθύνη των σωματείων στη συγκρότηση και λειτουργία αυτών των τμημάτων είναι τεράστια. Πρέπει να αναλογιστούμε όλοι μας, πως οι νεαροί αθλητές μας σε αυτές τις ηλικίες διαμορφώνουν χαρακτήρα, δημιουργούν πρότυπα που επηρεάζουν ανάλογα την συμπεριφορά τους αγωνιστικά αλλά πολλές φορές και στις κοινωνικές τους σχέσεις. Η μεταχείριση αυτών των παιδιών από τους παράγοντες και κυρίως από τους προπονητές πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να τα κρατήσουμε στον αθλητισμό, να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν τα προσόντα τους και κυρίως να γίνουν καλοί άνθρωποι. Πρέπει να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι. Ένα παιχνίδι που παίζεται από δύο ομάδες να μάθουν να σέβονται τους συμπαίκτες τους και κυρίως τους αντιπάλους, να μάθουν να πειθαρχούν στις εντολές των παραγόντων, προπονητών και διαιτητών, να τους εμφυσήσουμε το φίλαθλο πνεύμα και να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι ο πρωταθλητισμός δεν είναι το κυρίαρχο. Πρέπει να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι πέρα από αθλητές, μας ενδιαφέρουν σαν άτομα και κυρίως ότι τα αγαπάμε. Αξίζει πιστεύουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για την σωστή εκμάθηση του αθλήματος σε αυτά τα παιδιά και κυρίως στη διαπαιδαγώγηση τους. Η ΕΠΣΔ θα είναι αμείλικτη απέναντι σε αυτούς που με απαράδεκτες συμπεριφορές θα προσπαθήσουν να εκτρέψουν τα τουρνουά αυτά από την φιλοσοφία της διοργάνωσηής τους. Οι αντιπρόσωποι, υπεύθυνοι, των σωματείων και των σωματείων που διοργανώνουν τα τουρνουά, θα είναι και υπεύθυνοι για την τήρηση της τάξης στη διάρκεια των αγώνων και θα πρέπει η δική τους συμπεριφορά να αποτελεί παράδειγμα φίλαθλου πνεύματος για τους αθλητές. Σε περίπτωση που οι υπεύθυνοι δεν ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του τουρνουά που θα αναλάβουν δεν θα έχουν δικαίωμα μέσα στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο να αναλάβουν στο γήπεδο τους και δεύτερο τουρνουά. Σωματεία που επιθυμούν να φιλοξενήσουν τουρνουά στα γήπεδα τους παρακαλούνται να το αιτηθούν γραπτώς μέχρι την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022. Σε περίπτωση που ποδοσφαιριστές, παράγοντες, οπαδοί κλπ., διαγωνιζομένων ομάδων προβούν σε ενέργειες που δυσφημούν το άθλημα, οι ομάδες τους θα τιμωρούνται, μέχρι και αποκλεισμό από τους υπόλοιπους αγώνες των τουρνουά. Κυρώσεις θα μπορούν να επιβληθούν, αν αυτό κρίνει η διοργανώτρια στον διπλωματούχο προπονητή και στις ανδρικές τους ομάδες. Σε όλες τις κατηγορίες των Τουρνουά, στο τέλος του χρόνου θα απονεμηθεί τιμητική πλακέτα Fair Play σε ομάδα, προπονητή, αθλητή για διοργάνωση μετά την ολοκλήρωση όλων των αγωνιστικών υποχρεώσεων από την Επιτροπή Καλλιέργειας και Ανάπτυξης
Κ-12
Διάρκεια αγώνα 60 λεπτά 30΄+30΄(πεντάλεπτη ανάπαυλα).Το γήπεδο διεξαγωγής των αγώνων 9Χ9 ( 8 +1), θα είναι το μισό του γηπέδου με κανονικές διαστάσεις 45Χ60. Οι εστίες θα είναι 5μ. μήκος και 2 μέτρα ύψος με δίχτυα. Μέγεθος μπάλας Νο 4.
Κ-10
Διάρκεια αγώνα 50 λεπτά (25+25), με πεντάλεπτη ανάπαυλα. Το γήπεδο διεξαγωγής των αγώνων 7Χ7 (6+1), οι αγώνες θα διεξάγονται στο γήπεδο με διαστάσεις 35Χ50 (μικρότερο, δηλαδή από το μισό ενός κανονικού γηπέδου). Οι εστίες του γηπέδου θα είναι διαστάσεων 3μ μήκος και 2 μ. ύψος. Μέγεθος μπάλας Νο 4. Για το Κ-8: Διάρκεια αγώνα 40’ (20+20), πεντάλεπτη ανάπαυλα. 30Χ35. Το γήπεδο διεξαγωγής των αγώνων 6Χ6 (5+1) θα διεξάγονται στο γήπεδο με διαστάσεις 30Χ35. Μέγεθος μπάλας Νο 4.
Κ-6
Διάρκεια αγώνα 30’(15+15),πεντάλεπτη ανάπαυλα. Το γήπεδο διεξαγωγής των αγώνων 4X4 (χωρίς τερματοφύλακα), οι αγώνες θα διεξάγονται στο γήπεδο με διαστάσεις 20Χ30.Μέγεθος μπάλας Νο 3.
«Απαγορευτικό» στους ιδιώτες
Αν ο διοργανωτής του τουρνουά – camp είναι ιδιώτης και συμμετέχουν σωματεία της δύναμής μας τότε θα έχει (ιδιώτης) τις προβλεπόμενες κυρώσεις. Εάν ο διοργανωτής – ιδιώτης έχει και αθλητική ιδιότητα (Προπονητής, Ποδοσφαιριστής κ.λ.π.) τότε θα παραπέμπεται στα πειθαρχικά όργανα για την αφαίρεση της ιδιότητας του.
Αυστηρά δικαίωμα να διεξάγουν τουρνουά – camp έχουν μόνο τα σωματεία που ανήκουν στη δύναμή μας.
Απαγορεύεται ρητώς η συμμετοχή ομάδας σωματείου – μέλους Ε.Π.Σ. σε τουρνουά ή αγώνες όλων των κατηγοριών, όταν αυτοί διεξάγονται από ιδιωτικό, φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή δημόσιο φορέα, χωρίς την απαραίτητη προηγούμενη έγγραφη άδεια της Ε.Π.Σ. στην οποία ανήκουν. Εάν δεν τηρηθεί η διαδικασία προέγκρισης της συμμετοχής ομάδας του σωματείου, θα επιβάλλεται η ποινή της αφαίρεσης τριών βαθμών από την ομάδα του σωματείου που μετέχει στο πρωτάθλημα της τοπικής κατηγορίας ή στη Γ΄ Εθνική και ετήσιος αποκλεισμός στους ποδοσφαιριστές και στους προπονητές που έλαβαν μέρος. (Άρθρο 37 παρ.5 του ΚΑΠ)».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου