Ειδήσεις

«Κόντρα» κυβέρνησης – Τσίπρα για το κλίμα-Αφορμή οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο

«Αγριεύει το κλίμα» μεταξύ κυβέρνησης και Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την επαπειλούμενη καταστροφή του Αμαζονίου και την κλιματική αλλαγή ενόψει της συνόδου των ηγετών G7 στο Μπιαρίτς της Γαλλίας.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Τσίπρας έγραψε, μεταξύ άλλων, πως η κλιματική αλλαγή, οι πολιτικές που αγνοούν το περιβάλλον εν ονόματι της ιδιοτέλειας και του κέρδους, οδηγούν σε τραγικές εξελίξεις για την ίδια μας τη ζωή, ενώ επέκρινε τον πρωθυπουργό οτι «ο κύριος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία στη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο να συνταχθεί μαζί του, να πει έστω μια λέξη. Δεν ακούσαμε κάτι.»

Απαντώντας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, έκανε λόγο για όψιμη η περιβαλλοντική ευαισθησία του κ. Τσίπρα, σχολιάζοντας πως η ευαισθησία του για το περιβάλλον καθυστέρησε 4,5 χρόνια, όπως φάνηκε από τις πλημμύρες στη Μάνδρα και τις πυρκαγιές στο Μάτι.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ χαρακτήρισε ψεύδη του κ. Τσίπρα ότι ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης δεν αναφέρθηκε στο περιβάλλον κατά τις συνομιλίες του με τον κ. Μακρόν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Είπε χαρακτηριστικά: “Ο κ. Τσίπρας δεν «άκουσε τίποτα», λέει, για την κλιματική αλλαγή κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Παρίσι. Πάλι ψέματα;

Τον παραπέμπουμε, λοιπόν, στο σχετικό απόσπασμα της δήλωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν:

«Μια Ευρώπη που αναπτύσσει, επίσης, κοινές δράσεις στους τομείς της άμυνας, αλλά και που θέτει τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής σε πρώτη αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Θα είναι η μεγάλη πρόκληση της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα είναι μια πρόκληση η οποία δεν αντιμετωπίζεται μόνο μέσα από διακηρύξεις. Θέλω με την ευκαιρία αυτή να χαιρετίσω τον παγκόσμιο ρόλο του Προέδρου Μακρόν στην επίτευξη της κλιματικής, στις Συμφωνίες για το Κλίμα των Παρισίων και να τολμήσουμε μαζί να βάλουμε ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους για να μετατρέψουμε την Ευρώπη σε μια πραγματικά πράσινη ήπειρο πρωτοπόρα στην καινοτομία στα ζητήματα της ενεργειακής μετάβασης».

Σημείωσε ακόμη, σχολιάζοντας την περιβαλλοντική παρέμβαση του κ. Τσίπρα πως “όσο για την περιβαλλοντική ευαισθησία του κ. Τσίπρα «στο κοινό μας σπίτι», αυτή άργησε 4,5 χρόνια, όπως φάνηκε με -δυστυχώς- τραγικά αποτελέσματα τόσο στην πλημμύρα στη Μάνδρα, όσο και στην πυρκαγιά στο Μάτι. Ως προς το τι κάνει η κυβέρνηση για το «κοινό μας σπίτι», παραπέμπουμε τον κ. Τσίπρα στις άμεσες πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για να αποκτήσει ξανά ζωή το Μάτι”.

Φάμελλος: Ο κ. Πέτσας πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα αναφερόμενος στο Μάτι

Απαντώντας, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σωκράτης Φάμελλος, δήλωσε:

“Βιάστηκε να απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας στην δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για την κλιματική αλλαγή, πιστός στο δόγμα η επικοινωνία είναι πιο σημαντική από την ουσία.

Αν όμως διαβάσει και αυτός τα αποσπάσματα από τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στη συνάντηση με τον πρόεδρο Μακρόν θα διαπιστώσει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε γενικότητες για το κλίμα και δεν κατέθεσε καμία συγκεκριμένη πρόταση πρωτοβουλιών για το θέμα των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο και για τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, ούτε καν αναφέρθηκε σε αυτά. Και το επισημαίνουμε, παρότι, η διεθνής ειδησεογραφία και οι διπλωματικές τοποθετήσεις εκείνη τη μέρα αφορούσαν στη μεγάλη περιβαλλοντική κρίση στον Αμαζόνιο, στην παρέμβαση Μακρόν και τις τοποθετήσεις Μπολσονάρο.

Από τη μεριά του ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ξεκάθαρος. Χρειάζονται διπλωματικές και πολιτικές κινήσεις και δεσμεύσεις, αλλά και παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας στα ζητήματα περιβάλλοντος, βιοποικιλότητας και κλίματος και στην περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή του Αμαζονίου. Και η πρόταση αντίθεσης της Ελλάδας στη Συμφωνία ΕΕ- Mercosur, όσο η ακραία Δεξιά κυβέρνηση Μπολσονάρο αρνείται να αναλάβει τις περιβαλλοντικές της υποχρεώσεις, είναι πολύ συγκεκριμένη για να την αγνοήσει στο σχόλιο του ο κ Πέτσας. Επιβεβαιώνει απλά με τη δήλωση του ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν διατίθεται να συμμετέχει στο ευρωπαϊκό μέτωπο που δημιουργείται για την προστασία του Αμαζονίου και του παγκόσμιου Περιβάλλοντος. Και αυτό παρότι και πρωθυπουργοί του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπως ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός κ Varadkar, έχουν ήδη τοποθετηθεί σε αντίθεση με τη συμφωνία EE Mercosur.

Ο κ Πέτσας, μη απαντώντας ουσιαστικά, επέλεξε να πετάξει πάλι την μπάλα στην εξέδρα αναφερόμενος στο Μάτι και στη Μάνδρα. Επειδή για εμάς όμως έχει μεγαλύτερη αξία η ουσία και όχι η επικοινωνία, του θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έχει παραδώσει στη νέα κυβέρνηση : Εθνική στρατηγική για τα Δάση, Χρηματοδοτημένο πρόγραμμα πρόληψης δασικών πυρκαγιών, Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας εγκεκριμένα και κατατεθημένα στην ΕΕ για όλη την Ελληνική επικράτεια και εγκεκριμένη την πρώτη φάση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το Μάτι. Όλα αυτά δεν υπήρχαν το 2015, και ας ήταν ορισμένα υποχρεώσεις της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, για τις οποίες η Ελλάδα κινδύνευε να καταδικαστεί ήδη από τότε. Σήμερα όλα αυτά τα εργαλεία δίνουν στη χώρα μας ένα πλήρες πλαίσιο διαχείρισης και πρόληψης μαζί με την Εθνική Στρατηγική προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή που ψηφίστηκε με Νόμο το 2016. Και στην υλοποίηση και προώθηση τους θα κριθεί από την ελληνική κοινωνία η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όχι από την επικοινωνία.

Έστω όμως και εκ των υστέρων προτείνουμε να συμμετέχει η ελληνική κυβέρνηση σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και να αξιοποιήσει διπλωματικά εργαλεία για το μείζον θέμα του Αμαζονίου. Και φυσικά να προετοιμάσει κατάλληλα θέσεις και συνεργασίες, ενόψει της συνόδου του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, που θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την ηγέτιδα δύναμη στη μάχη για την επιβίωση του πλανήτη, μια μάχη που απαιτεί επαναστατικές αλλαγές από όλους μας σε όλα τα πεδία της παραγωγής, της οικονομίας και της κοινωνικής λειτουργίας.”

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου