Ρεπορτάζ

N. Παπασταματίου: «Η υπερφορολόγηση πνίγει την επιχειρηματικότητα»

Στην διαπίστωση ότι η έξοδος από τα Μνημόνια βρίσκει την αγορά της Ρόδου σε μια κατάσταση όχι και τόσο ενθαρρυντική για τον αναπτυξιακό της χαρακτήρα σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα, προέβη με δηλώσεις του στην «δημοκρατική» ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Παπασταματίου.
«Η έξοδος από τα Μνημόνια είναι άνευ ουσιαστικού αντικειμένου αυτή την στιγμή. Λέμε ότι ‘βγήκαμε από τα Μνημόνια’ αλλά τουλάχιστον την αγορά που προσπαθεί να επιβιώσει μέρα με την μέρα, δεν την έχει επηρεάσει σε τίποτε από την στιγμή που δεν έχει συνοδευτεί από τα απαραίτητα κίνητρα. Η αγορά είναι ‘φορτωμένη’ με όλες τις μνημονιακές υποχρεώσεις και ακόμη και το κλίμα που κυριαρχεί είναι πολύ αρνητικό. Ο καταναλωτής δεν μπορεί ακόμη, να αισθανθεί απελευθερωμένος ώστε να μπορέσει να καταναλώσει και να δώσει μια ώθηση στην αγορά. Συνεπώς, η ‘έξοδος’ είναι μια εντελώς θεωρητική προσέγγιση σε σχέση με αυτό το οποίο συμβαίνει για τον μικροεπιχειρηματία της περιοχής.
Η άλλη παράμετρος της τοπικής μας οικονομίας για την Ρόδο (και για τα άλλα νησιά) είναι η τουριστική αγορά. Πανθομολογείται ότι η τουριστική κίνηση έχει κάνει ‘κοιλιά’ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική αγορά. Οι μεγάλες απώλειες φέτος ήταν από την ρωσική αγορά, καθώς οι Ρώσοι στράφηκαν προς την Τουρκία ενώ οι άλλες αγορές μπορεί να κινήθηκαν αυξητικά αλλά με μικρά νούμερα που δεν ήταν ικανά να φέρουν κέρδη.
Η αγορά της Ρόδου, υποφέρει και αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε όλοι είναι το γεγονός πως είναι πλέον καιρός να απεξαρτήσουμε τον αριθμό των αφίξεων από την κίνηση στην αγορά. Για τον επιχειρηματία το ζητούμενο είναι το ‘ταμείο’ του για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Αυτό δεν συναρτάται πλέον με τον αριθμό των αφίξεων» όπως τόνισε.
Ο κ. Παπασταματίου, επανέλαβε το τεράστιο πρόβλημα της εξόφλησης των παγίων υποχρεώσεων των μικρών, μικρομεσαίων αλλά και μεγαλύτερων επιχειρήσεων, καθώς η υπερ-φορολόγηση σε συνάρτηση με τον ΦΠΑ καταλήγουν να ‘πνίγουν’ την επιχειρηματικότητα.
«Το πρόβλημα παραμένει. Κυρίως σε ό,τι αφορά την εξόφληση των παγίων και των ανελαστικών υποχρεώσεων ενώ φτάσαμε να μην μπορούμε να συζητούμε πλέον για δημιουργία αποθεματικού –ούτε τζίρου. Οι οφειλές και η υπερ-φορολόγηση με την επιβολή πολλαπλών φόρων, δεν αφήνει περιθώρια σε μια επιχείρηση να είναι υγιής και να ασχοληθεί σοβαρά με την περαιτέρω ανάπτυξή της».

Συνεχή ‘λουκέτα’ – Αύξηση σε άλλα είδη επιχειρήσεων
Μεγάλο πρόβλημα που έχει παρατηρηθεί στην τοπική οικονομία της Ρόδου είναι τα συνεχή ‘λουκέτα’ στις επιχειρήσεις ενώ την ίδια ώρα, αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς ένα είδος επιχειρηματικότητας που αφορά το φτηνό και γρήγορο φαγητό, τις επιχειρήσεις μικρής εστίασης και την περιποίηση των άκρων: «Αυτό είναι μια πραγματικότητα, η οποία αποδεικνύεται εμπράκτως από τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του το Εμπορικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου. Τα τελευταία χρόνια, κλείνουν συνεχώς επιχειρήσεις που ήταν υγιείς, ζωντανές και για πολλά χρόνια κερδοφόρες –υπόδειγμα για την οικονομία της Δωδεκανήσου- και ανοίγουν με ταχείς ρυθμούς, επιχειρήσεις που περιορίζονται σε συγκεκριμένους κλάδους: στην γρήγορη εστίαση, στην περιποίηση των άκρων (νύχια, χέρια, μαλλιά) και γενικότερα επιχειρήσεις μικρής εστίασης. Αυτοί οι τρεις τύποι των επιχειρήσεων, παρατηρούμε να εμφανίζονται συνεχώς στην Ρόδο αλλά και σε νησιά της Δωδεκανήσου, ακολουθώντας μία γενικότερη τάση σε όλη την Ελλάδα. Και βεβαίως, αυτό το μοντέλο δεν δίνει τα εχέγγυα για τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της επιχειρηματικότητας που θα ακολουθηθεί στο μέλλον. Οι επιχειρήσεις αυτές, μπορούν να αποφέρουν μικρά έσοδα στους απασχολούμενους αλλά δεν θα μπορέσουν να επεκταθούν, παράγοντας μεγαλύτερα μεγέθη» λέει ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.
Σε όλη αυτή την δύσκολη δημιουργηθείσα κατάσταση, έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη ρευστότητας που δυσχεραίνει το κλίμα: «Η έλλειψη ρευστότητας είναι το πλέον σοβαρό πρόβλημα για την αγορά. Είναι μία ακόμη αρνητική παράμετρος για την τοπική οικονομία. Στην Ρόδο, φαίνεται ότι κυκλοφορεί χρήμα λόγω της τουριστικής κίνησης, αλλά αυτό δεν μεταφράζεται σε ρευστότητα για τις επιχειρήσεις που έχουν ένα σωρό προβλήματα να αντιμετωπίσουν.
Συνεπώς, η έξοδος από τα Μνημόνια δεν αντιστοιχεί στην πραγματική έξοδο από την κρίση. Οι υποχρεώσεις είναι τόσες πολλές και συσσωρευμένες που δεν επιτρέπουν στην επιχειρηματικότητα να προχωρήσει και να αναπτυχθεί, όπως πρέπει για το μέλλον του τόπου».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου