Ειδήσεις

Μπαράζ ελέγχων κατά της αδήλωτης εργασίας

Ξεκινά το σαφάρι ελέγχων κατά της αδήλωτης εργασίας, καθώς δημοσιεύθηκε και από τον ΕΦΚΑ η απαιτούμενη απόφαση με την οποία τα πρόστιμα καθορίζονται μεν σε 10.500 ευρώ, μπορούν όμως να τριπλασιαστούν σε περίπτωση υποτροπής ή και να περιοριστούν στο 1/3 εφόσον ο εργοδότης προχωρήσει σε πρόσληψη του εργαζομένου. Πλέον, οι διαδικασίες επίδοσης και καταβολής του προστίμου γίνονται εξαιρετικά σύντομες, ενώ υπάρχουν παγίδες οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στην επαναφορά του προστίμου σε 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο ή ακόμη και στην αύξησή του κατά 200%.

Αναλυτικά, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας και των αποφάσεων που εκδόθηκαν από το υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ, το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία παραμένει στις 10.500 ευρώ. Μάλιστα, αμέσως μετά την επίδοση του προστίμου, ο εργοδότης οφείλει να ασφαλίσει για τρεις μήνες τον εργαζόμενο, καταβάλλοντας στον ΕΦΚΑ εισφορές με βάση τον κατώτατο μισθό ή το κατώτατο ημερομίσθιο.

Εφόσον επιλέξει την πρόσληψη του εργαζομένου, το πρόστιμο μειώνεται. Η μείωση, δε, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον χρόνο πρόσληψης. Δηλαδή, θα πέσει σε 7.000 ευρώ εάν γίνει πρόσληψη με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον τριών μηνών, σε 5.000 ευρώ εάν η πρόσληψη είναι διάρκειας έξι μηνών και σε 3.000 ευρώ εάν υπογραφεί σύμβαση εργασίας ενός έτους.

Προσοχή. Ο εργοδότης οφείλει να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες εντός 27 εργάσιμων ημερών, προκειμένου να καταβάλει τα μειωμένα πρόστιμα για αδήλωτη εργασία. Μάλιστα, σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο επιβάλλεται προσαυξημένο κατά 100% για την πρώτη μετά την αρχική παράβαση και κατά 200% για κάθε μεταγενέστερη παράβαση. Στην περίπτωση, δε, που υπάρξει μείωση του προσωπικού, ο εργοδότης υποχρεούται εντός πέντε εργασίμων ημερών να προσκομίσει στο ΣΕΠΕ ή στον ΕΦΚΑ τα απαραίτητα δικαιολογητικά, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι συντρέχει κάποιος προβλεπόμενος λόγος. Εάν παρά την έκπτωση διαπιστωθεί ότι προχώρησε σε μείωση του προσωπικού για λόγο που δεν προβλέπεται από τον νόμο (π.χ. συνταξιοδότηση), βεβαιώνεται εις βάρος του εργοδότη το υπολειπόμενο ποσό του αρχικού προστίμου.

Οι κυρώσεις

Στο πλαίσιο εναρμόνισης των ελεγκτικών διαδικασιών και των διοικητικών κυρώσεων μεταξύ ΕΦΚΑ και ΣΕΠΕ καθώς και του κοινού δυνητικού πεδίου δράσης τους, δύναται να διενεργηθεί επιτόπιος έλεγχος και από τους δύο αυτούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, στην ίδια επιχείρηση την ίδια ημέρα.

Μάλιστα, αν σε μια επιχείρηση επιβληθούν περισσότερα του ενός πρόστιμα για αδήλωτη εργασία του ίδιου εργαζομένου, που προκύπτουν από έλεγχο της ίδιας ημέρας, η καταβολή του προστίμου γίνεται άπαξ βάσει της πράξης επιβολής προστίμου που κοινοποιήθηκε πρώτη στον υπόχρεο εργοδότη.

Η νέα αρχιτεκτονική προστίμων ισχύει από την ημέρα δημοσίευσης της προβλεπόμενης υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι από τις 21 Αυγούστου 2018.

πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου