Ειδήσεις

Αντιστέκεται ο τουρισμός σε τρομοκρατία, πολιτική αστάθεια, ισοτιμίες και Brexit

Ισχυρές αντιστάσεις απέναντι σε προκλήσεις όπως η τρομοκρατία, η πολιτική αστάθεια, οι συναλλαγματικές διαφορές αλλά και άλλα επιμέρους θέματα όπως το Brexit επιδεικνύει ο τουρισμός διεθνώς ο οποίος αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη 3,1% για το 2016. Το νούμερο αυτό είναι υψηλότερο σε σχέση με τους ρυθμούς του 2,3% που προβλέπεται για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη φέτος.

Το Διεθνές Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού World Travel & Tourism Council -WWTC) δημοσίευσε χθές τις αναθεωρημένες προβλέψεις για τη συμβολή του κλάδου στην παγκόσμια οικονομία και σύμφωνα με αυτές για την Ευρώπη, οι ρυθμοί ανάπτυξης για φέτος αντιστοιχούν σε ένα 2,2%, ενώ, διεθνώς, ”πρωταθλήτρια” αναδεικνύεται η γεωγραφική περιοχή της Νότιας Ασίας με ρυθμούς ανάπτυξης που θα φθάσουν το 5,9%, δεδομένων και των υψηλών επιδόσεων της Ινδίας.

Περί Brexit

Στην Ευρώπη, η Μεγάλη Βρετανία φαίνεται να… κρατιέται καλά το 2016 με προβλεπόμενη ανάπτυξη στην τουριστική της βιομηχανία φέτος κατά 3,6%. Του λόγου το αληθές σχολίασε χθές μέσω twitter και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης επισημαίνοντας ότι “προς το παρόν στον τουρισμό από Μεγ. Βρετανία το Brexit δείχνει μικρότερη του αναμενομένου επιρροή”.

Ειδικότερα, ως προς τα ταξίδια των Βρετανών στο εξωτερικό, προβλέπεται μείωση κατά 3,6% λόγω της ισοτιμίας της στερλίνας, από την άλλη πλευρά όμως, για τον ίδιο ακριβώς λόγο εκτιμάται ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση στον εισερχόμενο τουρισμό, αντισταθμίζοντας τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις. Για την Ελλάδα, τα νούμερα από τη βρετανική αγορά είναι ενθαρρυντικά αν ληφθεί υπόψη ότι για το πρώτο εξάμηνο του 2016 το Ηνωμένο Βασίλειο αποτέλεσε εξαίρεση, αφού περιλαμβάνεται στις αγορές με αύξηση των εισπράξεων, έστω και στο 2,2% φθάνοντας τα 648 εκατ. ευρώ, ενώ στο κομμάτι των αφίξεων οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 13,1% και διαμορφώθηκαν στις 928 χιλ. ταξιδιώτες. Οι Βρετανοί πρωταγωνιστούν και στις κρατήσεις του Ιουλίου- Αυγούστου με μία αύξηση για ελληνικούς προορισμούς το μήνα Ιούλιο κατά 21,3% (στοιχεία Amadeus).

Tourism-growth-exected-in-2016.jpg

Οι χώρες με απώλειες

Με βάση τη μελέτη του WWTC, και ειδικά όσον αφορά τις χώρες που υφίστανται τις περισσότερες πιέσεις σε αυτές περιλαμβάνονται καταρχάς η Γαλλία, όπου η απευθείας συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ συνεχίζει να αυξάνεται, ωστόσο η πρόβλεψη έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω με έναν προβλεπόμενο ρυθμό αύξησης στο 1,1% έναντι του αρχικού 2,9% λόγω και του πιο πρόσφατου τρομοκρατικού χτυπήματος στη Νίκαια.

Εκτός της Γαλλίας, χειρότερες έναντι του αναμενομένου είναι και οι επιδόσεις της Τουρκίας με μία προβλεπόμενη μείωση κατά 3,2% στη συμβολή του κλάδου τουρισμού στο ΑΕΠ, λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων, της διπλωματικής έντασης το προηγούμενο διάστημα με τη Ρωσία κι επιπλέον των αρνητικών επιπτώσεων από το αποτυχημένο πραξικόπημα και της εγγύτητας της χώρας ως προς το ζήτημα της Συρίας.

Στον απόηχο των Ολυμπιακών Αγώνων, η Βραζιλία φαίνεται ότι δε θα μπορέσει να αξιοποιήσει τα οφέλη από τη διοργάνωση, αφού προβλέπεται συρρίκνωση κατά 1,6% έναντι του προβλεπομένου μικρότερου ποσοστού του 0,9% λόγω της πολιτικής αστάθειας και των χαμηλών μακροοικονομικών επιδόσεων.

newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου