Το μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού, οι διαστάσεις που έχει λάβει στο νησί της Ρόδου και οι τρόποι αντιμετώπισης της όλης κατάστασης από πλευράς Δήμου Ρόδου, απετέλεσαν το αντικείμενο της εκτενούς συζήτησης που είχαν οι εκπρόσωποι του δικτύου Αλληλεγγύης Solidarity Now με το Δήμαρχο Φώτη Χατζηδιάκο, σήμερα το μεσημέρι στο Δημαρχείο, στο πλαίσιο επίσκεψης – έρευνας τους στα νησιά της Δωδεκανήσου.
Οι τρεις εκπρόσωποι του Solidarity Now, οι οποίοι προέρχονται από το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθηνών, με συντονιστή τον κ. Γιώργο Καραγιάννη, επισκέφθηκαν σήμερα το νησί μας, πρώτο σταθμό της έρευνας τους στην περιοχή.
Με τη συνδρομή του δημάρχου, παρουσία και της εντεταλμένης συμβούλου Βάσιλικής Ξεπαπαδάκη, προχώρησαν σε μία πρώτη καταγραφή των προσφύγων (πόσοι, από πού προέρχονταν, παιδιά γυναίκες κ. α.), των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, αλλά κυρίως εστίασαν στις ενέργειες και τις δράσεις της δημοτικής αρχής απέναντι στους πρόσφυγες.
Ο Δήμαρχος υπογράμμισε την άμεση κινητοποίηση της δημοτικής αρχής και του μηχανισμού του Δήμου, αλλά και όλων των εθελοντών, που από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, δημιούργησαν χώρο προσωρινής εγκατάστασης όλων αυτών των ανθρώπων και περιέβαλλαν τους πρόσφυγες με αγάπη και φροντίδα, ιδιαίτερα τα παιδιά και τους ασθενείς.
Εξήρε το έργο των εθελοντών αλλά και τις προσφορές των επιχειρηματιών του τόπου, ενώ δεν παρέλειψε να καυτηριάσει την παντελή απουσία της κρατικής μηχανής τονίζοντας : «Ο Δήμος Ρόδου και οι εθελοντικές ομάδες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των εκατοντάδων προσφύγων που έρχονται στο νησί, χωρίς κρατική ή ευρωπαϊκή μέριμνα».
Το πρωί της ίδιας μέρας, ο Δήμαρχος επισκέφθηκε τον χώρο όπου προσωρινά εγκαθίστανται οι πρόσφυγες, προκειμένου να εξετάσει τις βελτιώσεις στις οποίες προχωρούν καθημερινά τα συνεργεία του Δήμου Ρόδου .
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί 1116 πρόσφυγες στον συγκεκριμένο χώρο, στους οποίους έχουν παρασχεθεί πρωινό και δύο γεύματα ημερησίως, καθ΄ όλη τη διάρκεια παραμονής τους στη Ρόδο.
Οι εκπρόσωποι του δικτύου Κοινωνικής Αλλήλεγγύης Solidarity Now, όπως ενημέρωσαν τον κ. Χατζηδιάκο σκοπεύουν αύριο να επισκεφθούν τον χώρο, όπου προσωρινά έχουν εγκατασταθεί οι πρόσφυγες και οι παράτυποι μετανάστες και αμέσως μετά θα αναχωρήσουν για Κω, επόμενο σταθμό της περιοδείας τους.
O Δήμαρχος επισκέφθηκε σήμερα και τις πυρόπληκτες, από την πρόσφατη πυρκαγιά, περιοχές της Ρόδου, συνομιλώντας με τους κατοίκους. Ενημέρωσε δε όσους είχαν ζημιές σε σπίτια ή και επιχειρήσεις, εξαιτίας της φωτιάς, να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν αποζημίωση από το κράτος.
Αμέσως μετά, ο κ. Χατζηδιάκος επιθεώρησε τις εργασίες αποξήλωσης των πέτρινων κολώνων φωτισμού, από συνεργείο του Δήμου Ρόδου, που πραγματοποιούνται κατά μήκος της περιμετρικής οδού.

Αύριο Τετάρτη 26 Αυγούστου, ο Δήμαρχος θα συμμετάσχει στην έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για το μεταναστευτικό, ενώ ο κ. Χατζηδιάκος με άλλους δημάρχους νησιών θα ζητήσουν να δουν και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ίδιο θέμα.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ