ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο χώρος της κεντροαριστεράς συσπειρώνεται-Γίνεται καταλύτης εθνικής συνενόησης

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Σφυρίου Κοσμάς

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΒΑΡΥΓΔΟΥΠΗ «ΤΟΥΜΠΑ» ΤΟΥ κ.ΤΣΙΠΡΑ, ΘΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ;

ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΟΝΤΑΙ Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α και Η Ν.Δ, ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ «ΣΤΡΟΦΗ 180 μοιρών», ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ ΤΟΥΣ ;

Η νέα πρό­ε­δρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ Γεν­νη­ματά επι­διώ­κει την ανα­συ­γκρό­τηση από την κοι­νω­νική βάση. Η θετική αντα­πό­κριση σε χωριά, σε πόλεις της περι­φέ­ρειας και σε αστικά κέντρα άρχισε. Θετικά αντα­πο­κρί­νο­νται κόμματα και πολι­τι­κές κινή­σεις του χώρου της κεντρο­α­ρι­στε­ράς / σοσιαλ- δημο­κρα­τίας, που απα­ντούν : ναι στον διάλογο, για την συμπα­ρά­ταξη στις εκλογές, με κοινό πρό- γραμμα και κοινά ψηφο­δέλ­τια, δια­τη­ρώ­ντας την πολι­τική αυτο­νο­μία τους.

Κορυ­φαίοι στόχοι της κεντρο­α­ρι­στε­ράς, που συσπει­ρώ­νε­ται :

* Να γίνει «κατα­λύ­της» της μετε­κλο­γι­κής εθνικής συνεν­νό­η­σης & της πολι­τι­κής στα­θε­ρό­τη­τας

* Να συμ­βά­λει απο­φα­σι­στικά στην έξοδο της χώρας από την ύφεση, για μείωση της ανερ­γίας

* Να συμ­με­τά­σχει σε επιτυχή δια­πραγ­μά­τευση, για την ανα­διάρ­θρωση του δημο­σίου χρέους, σε μεταρ­ρυθ­μί­σεις και σε δικαιό­τερα ισο­δύ­ναμα, με την εφαρ­μογή του μνη­μο­νίου Τσίπρα.

Πιστεύω, ο λαός να αντα­πο­κρι­θεί, σε ικα­νο­ποι­η­τικό βαθμό, στην συσπεί­ρωση της κεντρο­α­ρι­στε­ράς.

Εξ άλλου :

* ποιό είναι το κόμμα, που έδωσε απόλυτη προ­τε­ραιό­τητα στην αποφυγή της ανε­ξέ­λεγ­κτης χρε­ο­κο­πίας της Ελλάδας, ακόμη και με «κομ­μα­τική αυτο­κτο­νία» ; Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γιατί, παρέ­λαβε την χώρα, στα τέλη του 2009, με *«εκτρο­χια­σμένα» τα δημόσια οικο­νο­μικά (έλλειμα 15,5% – από 5,7% (κατά την απο­γραφή της Ν.Δ) που παρέ­δωσε το 2004, *δημόσιο χρέος 129,7% – από 94,5% που παρέ­δωσε το 2004 κλπ), με την χώρα σε ύφεση, μετά το 2007 – από ανά­πτυξη 4,5% που παρέ­δωσε το 2004. Με την Ελλάδα να «τρέχει ολο­τα­χώς» προς στάση πλη­ρω­μών στις 19 Μαϊου 2010 και προς ανε­ξέ­λεγ­κτη χρε­ο­κο­πία ! Και με την Ευρω­παϊκή Ένωση να μην έχει την παρα­μι­κρή πρό­βλεψη για μια τέτοια εξέλιξη. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ, για ν’ απο­τρέ­ψει «τον χορό του Ζαλόγ­γου για τον ελλη­νικό λαό», όπως είπε προ ημερών ο κ. Τσίπρας, υπέ­γραψε την πρώτη δανειακή σύμβαση και το πρώτο μνη­μό­νιο. Ο κ.Σαμαράς & ο κ.Τσίπρας «αγω­νί­ζο­ντο» τότε, με τα αντι­μνη­μο­νιακά «λάβαρα» στα χέρια. Το μνη­μό­νιο αυτό ήταν η «κομ­μα­τική αυτο­κτο­νία» του ΠΑ.ΣΟ.Κ, γιατί, εκτός από ανα­γκαίες μεταρ­ρυθ­μί­σεις, δυσά­ρε­στα και άδικα μέτρα (που εφαρ­μό­στη­καν το 2010 και το 2011) οδήγησε το 70% (!) των ψηφο­φό­ρων του στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α (κατά κύριο λόγο) και στην ΔΗΜ.ΑΡ. Το ΠΑΣΟΚ «τιμω­ρή­θηκε» από το μεγα­λύ­τερο μέρος των ψηφο­φό­ρων του. Στις εκλογές 2012 πήρε 13% και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α επτα­πλ­σί­ασε (!), περίπου, την εκλο­γική του δύναμη, με αντιμνημο- νιακή ρητο­ρική.

Στις αρχές του 2012 ο κ. Σαμαράς (και η Ν.Δ) «έκαναν στροφή 180 μοιρών». Εγκα­τέ­λει­ψαν το αντι­μνη­μο­νιακό «λάβαρο» και προ­σχώ­ρη­σαν στην πολι­τική που συμ­φώ­νησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Στις προη­γού­με­νες εκλογές, το ΠΑ.ΣΟ.Κ (δια­σπα­σμένο) έπεσε κάτω από το 5% ! Και με υπο- σχέσεις : πλήθους παροχών – ανε­φάρ­μο­στων – και άμεσης κατάρ­γη­σης του μνη­μο­νίου, ο κ. Τσίπρας ανα­δεί­χθηκε πρω­θυ­πουρ­γός.

* Τώρα, ο κ. Τσίπρας, αντί της εθνικής συνεν­νό­η­σης, επέλεξε την προ­σφυγή σε νέες πρόωρες εκλογές, αφού ήδη έχει «κάνει στροφή 180 μοιρών», εγκα­τέ­λειψε το αντι­μνη­μο­νιακό «λα-70% (!) των ψηφο­φό­ρων του στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α (κατά κύριο λόγο) και στην ΔΗΜ.ΑΡ. Το ΠΑΣΟΚ «τιμω­ρή­θηκε» από το μεγα­λύ­τερο μέρος των ψηφο­φό­ρων του. Στις εκλογές 2012 πήρε 13% και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α επτα­πλ­σί­ασε (!), περίπου, την εκλο­γική του δύναμη, με αντιμνημο- νιακή ρητο­ρική.

Στις αρχές του 2012 ο κ. Σαμαράς (και η Ν.Δ) «έκαναν στροφή 180 μοιρών». Εγκα­τέ­λει­ψαν το αντι­μνη­μο­νιακό «λάβαρο» και προ­σχώ­ρη­σαν στην πολι­τική που συμ­φώ­νησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Στις προη­γού­με­νες εκλογές, το ΠΑ.ΣΟ.Κ (δια­σπα­σμένο) έπεσε κάτω από το 5% ! Και με υπο- σχέσεις : πλήθους παροχών – ανε­φάρ­μο­στων – και άμεσης κατάρ­γη­σης του μνη­μο­νίου, ο κ. Τσίπρας ανα­δεί­χθηκε πρω­θυ­πουρ­γός.

* Τώρα, ο κ. Τσίπρας, αντί της εθνικής συνεν­νό­η­σης, επέλεξε την προ­σφυγή σε νέες πρόωρες εκλογές, αφού ήδη έχει «κάνει στροφή 180 μοιρών», εγκα­τέ­λειψε το αντι­μνη­μο­νιακό «λα-βαρο», συμ­φώ­νησε και υπέ­γραψε το δικό του βαρύ­τατο μνη­μό­νιο (!) και προ­σχώ­ρησε στην πολι­τική, για την οποία – επί πέντε χρόνια – «κατα­κε­ραύ­νωνε» το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μετά και από αυτή την βαρύ­γδουπη «τούμπα» του κ. Τσίπρα, (μετά από εκείνη του κ. Σα- μαρά το 2012), οι έλληνες και οι ελλη­νί­δες θα συνε­χί­σουν να «τιμω­ρούν» το ΠΑ.ΣΟ.Κ – για το μνη­μό­νιο ; Και θα επι­βρα­βεύ­ουν τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α και τη Ν.Δ, που έκαναν στροφή 180 μοιρών ;

Αυτούς που έγιναν μνη­μο­νια­κοί, αντί­θετα προς δια­κη­ρύ­ξεις τους προς τον ελλη­νικό λαό ;

* Ποιό από αυτά τα κόμματα απέ­δειξε υπευ­θυ­νό­τητα και αξιο­πι­στία ; Ασφαλώς το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Και στην εξαετία 2010 – 2015, που η Ελλάδα είχε – και εξα­κο­λου­θεί να έχει περι­σό­τερο από ποτέ – απόλυτη ανάγκη από συναί­νεση και εθνική συνεν­νό­ηση, το ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι το μόνο κόμμα που έδωσε συναί­νεση, τόσο προς τη Ν.Δ και την ΔΗΜ.ΑΡ (τον Ιούνιο 2012), όσο και προς τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α (τον Ιούλιο & τον Αύγου­στο 2015), χωρίς να πάρει συναί­νεση, ποτέ και από κανένα άλλο κόμμα.

* Σε όλη την ιστορία του το ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει απο­δεί­ξει, ότι ήταν πάντα – όπως είναι και σήμερα -παράγοντας πολι­τι­κής στα­θε­ρό­τη­τας !

Κοσμάς Σφυρίου

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.