ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου ταξιδεύει στο Νότιο Αγαίο, ξεκινώντας από το Καστελλόριζο!

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ
✦ Σύνοψη ⌄
  • Η ενί­σχυση του Πολι­τι­στι­κού Του­ρι­σμού και η ανά­δειξη της πολι­τι­στι­κής κλη­ρο­νο­μιάς είναι κεντρι­κοί στόχοι του Διε­θνούς Φεστι­βάλ Ρόδου, που γιορ­τά­ζει 19 χρόνια επι­τυ­χη­μέ­νης πορείας.
  • Το φεστι­βάλ επε­κτεί­νε­ται σε άλλα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, με σκοπό την πραγ­μα­το­ποί­ηση πολι­τι­στι­κών εκδη­λώ­σεων σε περιο­χές που δεν έχουν εύκολη πρό­σβαση σε τέτοιες δρα­στη­ριό­τη­τες.
  • Η νέα ταυ­τό­τητα του φεστι­βάλ, ως Διεθνές Φεστι­βάλ Ρόδου - Νοτίου Αιγαίου, σημα­το­δο­τεί τη δημιουρ­γία ενός δικτύου πολι­τι­σμού που ενώνει τα νησιά μέσω της μου­σι­κής και των τεχνών.
  • Το 19ο Διεθνές Φεστι­βάλ Ρόδου - Νοτίου Αιγαίου θα ξεκι­νή­σει στις 31 Ιουλίου 2026 στο Καστελ­λό­ριζο και θα ολο­κλη­ρω­θεί με συναυ­λία στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Κω, ανα­δει­κνύ­ο­ντας τον πολι­τι­σμό ως γέφυρα που συνδέει τα νησιά.

Η ενί­σχυση του Πολι­τι­στι­κού Του­ρι­σμού και η  ανά­δειξη της πολι­τι­στι­κής μας κλη­ρο­νο­μιάς απο­τε­λούν  βασι­κούς  στόχους του Διε­θνούς Φεστι­βάλ Ρόδου, όπως προ­βλέ­πο­νται στο κατα­στα­τικό και έχουν επι­τευ­χθεί  με ιδιαί­τερη  επι­τυ­χία εδώ και δεκα­εν­νέα χρόνια.

Ένας επίσης βασικός στόχος που  είναι η εξά­πλωση του φεστι­βάλ  και σε άλλα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, άρχισε να υλο­ποιεί­ται από το 2025. Το Φεστι­βάλ εγκαι­νί­ασε μια νέα, ιδιαί­τερα σημα­ντική πορεία: την επέ­κταση των δράσεών του πέρα από τη Ρόδο, με σκοπό να μετα­φέ­ρει υψηλού επι­πέ­δου πολι­τι­στι­κές εκδη­λώ­σεις σε ολό­κληρο το Νότιο Αιγαίο.

Η αρχή έγινε στο πλαίσιο του 18ου Διε­θνούς Φεστι­βάλ Ρόδου,  με μια συναυ­λία στο Καστελ­λό­ριζο αφιε­ρω­μένη στην 82η επέτειο από την απε­λευ­θέ­ρωση του ιστο­ρι­κού  ακρι­τι­κού νησιού, με τη  Συμ­φω­νική Ορχή­στρα Νέων του Μεγάρου Μου­σι­κής Θεσ­σα­λο­νί­κης. Μια  μονα­δική συναυ­λία, η οποία επι­βε­βαί­ωσε τη σημασία της απο­κέ­ντρω­σης του πολι­τι­σμού, που  έμεινε χαραγ­μένη στη μνήμη όλων μας και εκτος της μεγάλης τιμής, μας γέμισε με υπε­ρη­φά­νεια, χαρά και συγκί­νηση.

Από φέτος ο θεσμός  αποκτά τη νέα του ταυ­τό­τητα ως Διεθνές Φεστι­βάλ Ρόδου – Νοτίου Αιγαίου,  σημα­το­δο­τώ­ντας την εξά­πλωσή του και  δημιουρ­γώ­ντας ένα δίκτυο πολι­τι­σμού που ενώνει τα νησιά μέσω της μου­σι­κής και των τεχνών. Το φεστι­βάλ στο­χεύει στην πραγ­μα­το­ποί­ηση συναυ­λιών  και σε άλλα μικρά νησιά του Ν. Αγαίου που δεν έχουν εύκολη πρό­σβαση και στε­ρού­νται σημα­ντι­κών πολι­τι­στι­κών εκδη­λώ­σεων, αλλά και σε μεγα­λύ­τερα νησιά που εκδη­λώ­νουν ενδια­φέ­ρον να συμ­με­τά­σχουν στο θεσμό.

Το 19ο Διεθνές Φεστι­βάλ Ρόδου- Νοτίου Αιγαίου 2026, κάνει την έναρξή του την Παρα­σκευή 31 Ιουλίου 2026, στο μονα­δι­κής ομορ­φιάς  Καστελ­λό­ριζο, συνε­χί­ζει τις προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες συναυ­λίες του  τον Σεπτέμ­βριο στο εμβλη­μα­τικό Παλάτι του Μεγάλου Μαγί­στρου στη  Ρόδο και ολο­κλη­ρώ­νε­ται  με μια συναυ­λία στο ιστο­ρικό Ρωμαϊκό Ωδείο της Κω.

Η συναυ­λία στο Καστελ­λό­ριζο σημα­το­δο­τεί την έναρξη της νέας πορείας του Διε­θνούς Φεστι­βάλ Ρόδου – Νοτίου Αιγαίου, ανα­δει­κνύ­ο­ντας τον πολι­τι­σμό ως γέφυρα που ενώνει τα νησιά του Αιγαίου και φέρνει σημα­ντι­κές καλ­λι­τε­χνι­κές παρα­γω­γές ακόμη και στα πιο απο­μα­κρυ­σμένα σημεία της Ελλάδας.

Το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου-Νοτίου Αιγαίου  πραγ­μα­το­ποιείται  υπό την Καλ­λι­τε­χνική & Γεν. Διεύ­θυνση της ειδικής Συμ­βού­λου Πολι­τι­στι­κής Δια­χεί­ρι­σης,  κας Πηνε­λό­πης Σερδάρη, ιδρύ­τριας του φεστι­βάλ,  υπό την αιγίδα και την υπο­στή­ριξη του Υπουρ­γείου Πολι­τι­σμού, του ΕΟΤ,  της Γ.Γ Αιγαίου & Νησιω­τι­κής Πολι­τι­κής, υπό την αιγίδα της Ουνέσκο, με την υπο­στή­ριξη της Εφο­ρείας Αρχαιο­τή­των Δωδε­κα­νή­σου,  καθώς και άλλων κατά περί­πτωση φορέων.

Οργανώνεται από τον μη κερ­δο­σκο­πικό Πολι­τι­στικό Οργα­νι­σμό  για την διάδοση των Τεχνών και του Ελλη­νι­κού Πολι­τι­σμού «Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου» σε συν­διορ­γά­νωση με τον Δήμο Ρόδου και ενίοτε με   την Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου. Οι συναυ­λίες στο Καστελ­λό­ριζο και στην Κω συν­διορ­γα­νώ­νο­νται επίσης με τους αντί­στοι­χους   Δήμους.

Ο κύριος κορμός του προ­γράμ­μα­τος του φεστι­βάλ στη Ρόδο θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί από 2 έως 8 Σεπτεμ­βρίου και  θα ολο­κλη­ρω­θεί με μια συναυ­λία στην Κω στις 9 Σεπτεμ­βρίου, 2026. Λεπτο­μέ­ρειες θα ανα­κοι­νω­θούν τις αμέσως επό­με­νες μέρες.

Η έναρξη του φεστι­βάλ στο Καστελ­λό­ριζο θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί την Παρα­σκευή 31 Ιουλίου 2026,   με το διάσημο γυναι­κείο κουαρ­τέτο εγχόρ­δων  Electric String Quartet “ Fortissimo”. Η συναυ­λία πραγ­μα­το­ποιεί­ται  σε συν­διορ­γά­νωση με τον Δήμο Μεγί­στης.

19ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΡΟΔΟΥ- ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ

31 Ιουλίου 2026:  Ηρώο – Λιμάνι,  19:45

FORTISSIMO Electric String Quartet

Το διεθνώς κατα­ξιω­μένο γυναι­κείο ηλε­κτρικό κουαρ­τέτο εγχόρ­δων Fortissimo, με έδρα τη Θεσ­σα­λο­νίκη, έχει δια­γρά­ψει μια εντυ­πω­σιακή πορεία στην Ελλάδα και το εξω­τε­ρικό, πραγ­μα­το­ποιώ­ντας εμφα­νί­σεις σε Ευρώπη, Ασία και Νότια Αμερική.

Το κουαρ­τέτο απο­τε­λεί­ται από τις: Μαρία Εκλεκτού- βιολί,  Μαρία Μητριζάκη- βιολί, Κέλυ Βασιλειάδου- βιόλα και Σύλβια Σουπίλα- βιο­λον­τσέλο,   διπλω­μα­τού­χοι μου­σι­κοί και από­φοι­τοι πανε­πι­στη­μίων (Ελλάδας, Μεγάλης Βρε­τα­νίας και Γερ­μα­νίας) με μετα­πτυ­χια­κές σπουδές. Είναι επίσης μου­σι­κοί  της Κρα­τι­κής Ορχή­στρας Θεσ­σα­λο­νί­κης καθώς και της Συμ­φω­νι­κής Ορχή­στρας του Δήμου Θεσ­σα­λο­νί­κης.

Με χαρα­κτη­ρι­στικό γνώ­ρι­σμα τη δυνα­μική σκηνική παρου­σία και τον πρω­τό­τυπο ήχο τους, οι Fortissimo συν­δυά­ζουν με μονα­δικό τρόπο την κλασική μουσική με τη σύγ­χρονη αισθη­τική, παντρεύ­ο­ντας ηλε­κτρικά έγχορδα και ηλε­κτρο­νι­κούς ήχους με pop, rock, dance, latin, tango, κινη­μα­το­γρα­φική μουσική και ethnic επιρ­ροές.

Το απο­τέ­λε­σμα είναι μια συναυ­λιακή εμπει­ρία υψηλής ενέρ­γειας που απευ­θύ­νε­ται σε θεατές κάθε ηλικίας και γεφυ­ρώ­νει δια­φο­ρε­τικά μουσικά είδη και πολι­τι­σμούς.

Το πρό­γραμμα περι­λαμ­βά­νει αγα­πη­μέ­νες δια­σκευές και πρω­τό­τυ­πες ενορ­χη­στρώ­σεις γνωστών έργων και επι­τυ­χιών, όπως Electric Storm, James Bond Theme, Mission: Impossible, Viva, Dernière Danse, Amado Mio, Sway, Roxanne, Smooth Criminal, Misirlou, Zorba’s Dance και πολλά ακόμη.

Οι Fortissimo έχουν εμφα­νι­στεί σε σημα­ντι­κές διορ­γα­νώ­σεις και φεστι­βάλ σε πολλές χώρες του κόσμου, από το Ηνωμένο Βασί­λειο έως την Ινδία, ενώ έχουν συμ­με­τά­σχει σε διε­θνείς και ελλη­νι­κές τηλε­ο­πτι­κές και ραδιο­φω­νι­κές παρα­γω­γές, μεταξύ των οποίων BBC Radio, C Music TV, ANT1, MEGA, ALPHA, ΕΡΤ3 και TV100.

 

19ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΡΟΔΟΥ- ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ – 31 Ιουλίου (Ηρώο- λιμάνι) 19.45

ΡΟΔΟΣ- 2-8 Σεπτεμ­βρίου (Παλάτι του Μεγάλου Μαγί­στρου) 20:30

ΚΩΣ – 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ (Ρωμαικό Ωδείο) 20:30

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.