Ρεπορτάζ

Ανεστάλησαν οι κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς ξενοδοχειακής εταιρείας

Με απόφαση που εξέδωσε το 1ο Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου έγινε δεκτή η αίτηση γνωστής ανώνυμης ξενοδοχειακής εταιρείας κατά του Ελληνικού Δημοσίου, όπως αυτό εκπροσωπείται από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. Ρόδου και ανεστάλησαν οι κατασχέσεις λογαριασμών της εις χείρας τραπεζών ενώ αποδεσμεύτηκαν αυτοί.

Πιο συγκεκριμένα από την ΔΟΥ Ρόδου επιβλήθηκε αναγκαστική κατάσχεση εις χείρας των τραπεζών, ως τρίτων, όσων οφείλουν στην εταιρεία ή θα οφείλουν μελλοντικά ή όσων βρίσκονται εις χείρας τους από οποιαδήποτε αιτία ή λόγω ιδιότητας ή λόγω συναλλαγών και μέχρι της πλήρους εξόφλησης ληξιπρόθεσμων χρεών της έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού ποσού 1.625.930,98 ευρώ και 392.445,15 ευρώ.
Οι οφειλές προέρχονται από υποχρεώσεις Φ.Π.Α., πρόστιμα, φόρους εισοδήματος, ΕΝ.Φ.Ι.Α., διοικητικές κυρώσεις, κατά το χρονικό διάστημα 2014-2018.
Η ξενοδοχειακή εταιρεία προέβαλε ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις είναι ακυρωτέες διότι δεν της κοινοποιήθηκαν και, ως εκ τούτου, δεν της δόθηκε η δυνατότητα να αμυνθεί άμεσα και αποτελεσματικά κατά της επισπευδόμενης σε βάρος της αναγκαστικής εκτέλεσης, δεν αναφέρουν τον τίτλο στον οποίο στηρίζονται, δεν υπογράφονται από τον οικείο διευθυντή παρά μόνο η ατομική ειδοποίηση, ενώ, περαιτέρω δεν καθορίζουν σαφώς και επακριβώς το οφειλόμενο κεφάλαιο και τις προσαυξήσεις και δεν αναφέρεται η αιτία έκδοσής τους και παραβιάζουν το Αστικό Κώδικα.
Περαιτέρω, η ξενοδοχειακή εταιρεία ισχυρίζεται ότι θα υποστεί ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη από την άμεση εκτέλεση των προσβαλλόμενων πράξεων, της προσβαλλόμενης ατομικής ειδοποίησης και των κατασχετηρίων με τα οποία επιβλήθηκε κατάσχεση εις χείρας των ανωτέρω τραπεζικών ιδρυμάτων, συνιστάμενη στην παρεμπόδιση της άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας της (διατηρεί δύο ξενοδοχεία στη Ρόδο), λόγω της πλήρους αδυναμίας της να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε κίνηση μέσω των τραπεζικών λογαριασμών της, ανερχόμενων σε πέντε, εκ των οποίων, τρεις τηρούνται στην Τράπεζα Πειραιώς, ένας στην Alpha Bank και ένας στην Eurobank και της, εξ αυτού του λόγου, αποκοπής της από κάθε πηγή ρευστότητας, η οποία θα συνεπιφέρει την αδυναμία πληρωμής του προσωπικού της που ανέρχεται σε 200 άτομα, από την εποχιακή εργασία των οποίων συντηρούνται ισάριθμες οικογένειες, την ακύρωση συμβολαίων που έχει συνάψει με τουριστικούς πράκτορες, καθώς, εξάλλου, και την αδυναμία εξόφλησης των προμηθευτών και των πιστωτών της και την απώλεια, τόσο των ρυθμίσεων στις οποίες έχει ήδη υπαχθεί, όσο και της επικείμενης υπαγωγής της στο νομοσχέδιο των 120 δόσεων.
Το δικαστήριο πράγματι έκρινε ότι η βλάβη, η οποία θα προκληθεί στην εταιρεία από την άμεση εκτέλεση των προσβαλλόμενων πράξεων καθίσταται ανεπανόρθωτη, συνιστάμενη στον κλονισμό της βιωσιμότητας της επιχείρησής της και έκανε την αίτησή της δεκτή.
Την υπόθεση χειρίστηκε ο δικηγόρος κ. Μηνάς Τσέρκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου