Τοπικές Ειδήσεις

Σώθηκε την τελευταία στιγμή ο ιστορικός «ιταλικός καταρράκτης» που είχε δοθεί για… παλιοσίδερα!

Σε έναν τιτάνιο αγώνα δρόμου επιδόθηκαν ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες μας, με επικεφαλής την προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Δωδεκανήσου κυρία Ειρήνη Τόλιου, προκειμένου να διασώσουν ένα κομμάτι της νεότερης ιστορίας της Ρόδου, που είχε δοθεί για παλιοσίδερα!!!
Σε λιγότερο από 24 ώρες, κινητοποιήθηκε μια ομάδα Ροδίων που κατάφερε να διασώσει στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή, το μηχάνημα ιταλικού καταρράκτη (μηχανή κοπής ξύλων) που βρισκόταν στο εργαστήριο του τελευταίου καραβομαραγκού Μ. Χατζηνικολάου, το οποίο γκρεμίστηκε από το Δήμο Ρόδου.
Το σπάνιο μηχάνημα, βρέθηκε στα χέρια ιδιώτη, αποσυναρμολογήθηκε και επρόκειτο να πουληθεί για παλιοσίδερα στην Αθήνα (!), πλην όμως την τελευταία στιγμή έγινε αντιληπτό το τι ακριβώς συμβαίνει και μέσα σε λίγες ώρες συγκεντρώθηκαν τα απαιτούμενα χρήματα από ευαισθητοποιημένους Ρόδιους, ιδιώτες από την κοιλάδα του Φιέμμε στις Ιταλικές Άλπεις που ειδοποιήθηκαν σχετικά, καθώς και από τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Το Φουντουκλί».
Ετσι, χάρις στην ευαισθησία, την παρατηρητικότητα ευαισθητοποιημένων Ροδίων και τα άμεσα αντανακλαστικά της κ. Ειρήνης Τόλιου το μηχάνημα διασώθηκε!
Μετά από 85 χρόνια, 1935-2020 ο ιταλικός καταρράκτης (μηχανή κοπής ξύλων) που βρισκόταν στο εργαστήριο του τελευταίου καραβομαραγκού Μ. Χατζηνικολαου επιστρέφει στη βάση του Ελεούσα-Διμυλιά (Campochiaro) όπου πρωτοεγκαταστάθηκε το 1935.
Μετά από την περιπετειώδη αναζήτηση για τον εντοπισμό του, αφού είχε πουληθεί για παλιοσίδερα θα επανασυναρμολογηθεί, με σκοπό να εγκατασταθεί σε ειδικό επισκέψιμο χώρο.

«Η αγορά του μηχανήματος πραγματοποιήθηκε μετά από μαραθώνια κινητοποίηση από προσφορές Ελλήνων και Ιταλών ιδιωτών που ενδιαφέρονται για την ιστορία και αγαπάνε τον τόπο μας. Ευχαριστώ θερμά όλους τους ιδιώτες που συμμετείχαν στον ωραίο αγώνα μας», δήλωσε στη «δ» η κ. Ειρήνη Τόλιου η οποία επισήμανε ότι με αυτό το μηχάνημα κατασκευάστηκαν όλες οι ξύλινες επενδύσεις των ιταλικών κτηρίων της Ρόδου!
Κατόπιν της επιτυχούς έκβασης της υπερπροσπάθειας, κατατέθηκε η πρόταση να τοποθετηθεί ευχαριστήρια πλακέτα στο μηχάνημα με το ονόματα των δωρητών που συνέβαλαν στη διάσωσή του, κάτι που αναμένεται αμέσως μόλις συναρμολογηθεί το μηχάνημα και τοποθετηθεί στον ειδικό εκθεσιακό χώρο.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου