Τοπικές Ειδήσεις

Παρέμβαση Μ. Κόνσολα για αφορολόγητο και ακατάσχετο στις ενισχύσεις των επιχειρήσεων στο λιανεμπόριο και τους άλλους κλάδους

Να θεσπιστεί και για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο, αλλά και στους άλλους κλάδους το αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο της ενίσχυσης από τα προγράμματα των Περιφερειών, σε αυτή τη συγκυρία, ζητά με παρέμβασή του στο Υπουργείο Οικονομικών ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Αναφέρει ότι υπάρχουν προγράμματα που οι δικαιούχοι αναμένουν να λάβουν οικονομική ενίσχυση όπως π.χ. το πρόγραμμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «ΝΗΣΙδΑ», για την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του Νοτίου Αιγαίου που πλήττονται από την πανδημία covid – 19, αλλά και ανάλογο πρόγραμμα ενίσχυσης που υλοποιείται από την Περιφέρεια Αττικής με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής.

Στα προγράμματα, όμως, των Περιφερειών δεν υπάρχει πρόβλεψη για το αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο των ενισχύσεων στις μικρές επιχειρήσεις.

Ο κ. Κόνσολας ζητά να ισχύσει ό, τι ακριβώς ισχύει και για τις επιχειρήσεις εστίασης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση, μέσα στον Απρίλιο, κατέθεσε τροπολογία με την οποία θεσπίστηκε το αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο της ενίσχυσης στις επιχειρήσεις εστίασης, για την προμήθεια πρώτων υλών και για την παροχή ρευστότητας στην προσπάθεια επανεκκίνησής τους.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Οικονομικών

 

ΘΕΜΑ: «Θέσπιση αφορολόγητου και ακατάσχετου των προγραμμάτων των περιφερειών για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων»

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Η κυβέρνηση, ορθότατα μέσα στον Απρίλιο, κατέθεσε τροπολογία με την οποία θεσπίστηκε το αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο της ενίσχυσης στις επιχειρήσεις εστίασης, για την προμήθεια πρώτων υλών και για την παροχή ρευστότητας στην προσπάθεια επανεκκίνησής τους.

Είναι δεδομένο ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο, αλλά και στους άλλους κλάδους χρειάζονται, όσο ποτέ άλλοτε, την οικονομική ενίσχυση σε αυτή τη συγκυρία.

Πρέπει, όμως, για λόγους ισονομίας να ισχύσει και για αυτές το αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο της ενίσχυσης, ιδιαίτερα στα προγράμματα των Περιφερειών για τα οποία δεν υφίσταται ανάλογη πρόβλεψη.

Ενδεικτικά, υπάρχουν προγράμματα που οι δικαιούχοι αναμένουν να λάβουν οικονομική ενίσχυση όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «ΝΗΣΙδΑ», για την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του Νοτίου Αιγαίου που πλήττονται από την πανδημία covid – 19 αλλά και ανάλογο πρόγραμμα ενίσχυσης που υλοποιείται από την Περιφέρεια Αττικής με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής.

Είναι αναγκαίο και για τα δύο αυτά προγράμματα, όπως και για ανάλογα προγράμματα περιφερειών σε αυτή τη συγκυρία, να θεσπιστεί το αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο της ενίσχυσης, όπως ισχύει και για την οικονομική ενίσχυση για τις επιχειρήσεις εστίασης.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

 

1. Εάν προτίθεται να προχωρήσει στην κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης με την οποία θα θεσμοθετείται το αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο της ενίσχυσης για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στα προγράμματα των Περιφερειών, όπως θα ισχύσει και για τις επιχειρήσεις εστίασης.

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου