Τοπικές Ειδήσεις

«Επί τάπητος» τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Ρόδου

Η ενίσχυση της ψυχιατρικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου αποτέλεσε το κύριο θέμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ της υφυπουργού Υγείας, Ζωής Ράπτη, του διοικητή του ΓΝΡ, Γρηγόρη Ρουμάνη, των βουλευτών Γιάννη Παππά και Βασίλη Υψηλάντη, της αντιπεριφερειάρχη Υγείας, Χαρούλας Γιασιράνη, του προέδρου του ΙΣΡ Ηλία Τσέρκη και της προέδρου της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου, Έφης Χαραλαμποπούλου.

Η κα Ράπτη δήλωσε ότι το Υπουργείο θα προκηρύξει θέσεις ψυχιάτρων, εργοθεραπευτή (και νοσηλευτών) ώστε να στελεχωθεί η ψυχιατρική κλινική. Ανέφερε επίσης ότι στους σχεδιασμούς περιλαμβάνεται και η δημιουργία εξωνοσοκομειακών δομών.
«Επισκέφθηκα το Νοσοκομείο και ενημερώθηκα από τον διοικητή κ. Ρουμάνη, τα μέλη του ΔΣ και τους διοικητές της ιατρικής και νοσηλευτικής υπηρεσίας για όλα τα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία του νοσοκομείου και ειδικότερα για ό,τι έχει να κάνει με τα ζητήματα της ψυχικής υγείας.
Συζητήσαμε για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού γιατρών και επικουρικών εργαζόμενων στην ψυχιατρική κλινική, αλλά και νοσηλευτών. Ενημέρωσα τον διοικητή ότι το Υπουργείο είναι έτοιμο για την προκήρυξη θέσεων μόνιμων ιατρών για το νησί της Ρόδου και βεβαίως συζητήσαμε την προοπτική της δημιουργίας εξωνοσοκομειακών, κοινοτικών δομών ώστε να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ζητήματα ψυχικής υγείας στη Ρόδο.
Αυτό θα το σχεδιάσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ θα φέρουμε στη Βουλή διάταξη με την οποία θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ειδικότητα ψυχικής υγείας στη Ρόδο ώστε να ενισχύσουμε το νοσοκομείο και όποιες άλλες δομές δημιουργηθούν.
Γνώμονάς μας είναι να επανδρώσουμε κινητές μονάδες που θα συνεπικουρούν το έργο της ψυχιατρικής κλινικής και θα εξετάσουμε τη δυνατότητα τοποθέτησης παιδοψυχίατρου στο Νοσοκομείο, καθώς οι υπηρεσίες που θα προσφέρει θα είναι χρήσιμες για το νησί.
Τα προβλήματα ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκαν. Και θα πρέπει να σχεδιάσουμε αυτό που βάλαμε στα σκαριά ώστε να υλοποιήσουμε όλα όσα έχουμε προγραμματίσει το συντομότερο δυνατό», ανέφερε η υφυπουργός, η οποία συνεχάρη τον κ. Ρουμάνη για τη διαχείριση των περιστατικών που έχουν να κάνουν με τη νόσο Covid-19 καθώς και όλων των άλλων συμβάντων.
Σημείωσε ότι στο Νοσοκομείο Ρόδου υπήρξε μικρή μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων, ενώ οι υπηρεσίες υγείας βρίσκονται σε άρτιο επίπεδο, συνεχώς. «Ευελπιστούμε ότι θα οδηγηθούμε στην πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα και στην κανονική λειτουργία των χειρουργείων με τη βοήθεια και των εμβολιασμών», είπε η κα Ράπτη.
Ο κ. Ρουμάνης ευχαρίστησε την υφυπουργό για τη συνεργασία και δήλωσε τα εξής: «Η κυρία υπουργός ήταν πλήρως ενημερωμένη για τις ανάγκες του νοσοκομείου. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της, στην ψυχική υγεία. Θέσαμε κάποιες προτεραιότητες και θα στείλω προσωπικά ειδική αναφορά σχετικά με τα θέματα αυτά, ώστε να διευθετηθούν όλα τα ζητήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Ο κ. Υψηλάντης δήλωσε ότι η κα Ράπτη δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζητήματα που άπτονται της ψυχικής υγείας. «Ευχαριστούμε την κα υπουργό η οποία μεριμνά για τα νησιά μας και για τις δομές που έχει αναλάβει να υπηρετήσει», δήλωσε ο κ. Υψηλάντης μεταξύ άλλων.
«Η παρουσία της υπουργού στη Ρόδο και στο Καστελλόριζο είναι ιδιαίτερα σημαντική. Θέλει να γνωρίσει τα υπάρχοντα προβλήματα και να σχεδιάσει με τους συνεργάτες της, τους διοικητές των δομών υγείας και εμάς τους ίδιους, τις απαιτούμενες λύσεις. Ήταν ενήμερη για όλα τα θέματα που αφορούν στη Ρόδο και στα νησιά μας.
Στα θέματα ψυχικής υγείας έχει δώσει βαρύτητα ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ανέθεσε τον τομέα αυτό στην κα Ράπτη, που χειρίζεται με επιτυχία όλα τα αυτά τα ζητήματα», ανέφερε ο κ. Γιάννης Παππάς.
Επίσης ευχαρίστησε τον κ. Ρουμάνη, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό Ρόδου για τις προσπάθειες που καταβάλλουν όλο αυτό το διάστημα όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας. Σημείωσε ότι η λειτουργία του μεγάλου εμβολιαστικού κέντρου αποτελεί σημαντική επιτυχία για το νησί της Ρόδου.
«Ξεπεράσαμε τον πανελλαδικό μέσο όρο εμβολιασμών σε μία εβδομάδα και προχωράμε με ταχείς ρυθμούς, ώστε πριν τα τέλη Ιουνίου να έχει χτιστεί το τοίχος ανοσίας και να ενδυναμώσουμε το τουριστικό μας προϊόν, κάτι που έχει μεγάλη ανάγκη ο τόπος μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.
Η αντιπεριφερειάρχης Υγείας κα Γιασιράνη τόνισε ότι υπάρχει σύμπνοια απόψεων με το υπουργείο για την ενίσχυση των δομών ψυχικής υγείας στη Ρόδο. Ανέφερε ότι η ΠΝΑΙ θα καλύψει τις δαπάνες για τη δημιουργία των δομών αυτών.
Αναλυτικότερα δήλωσε τα εξής: «Με την κα υπουργό συναντηθήκαμε και κατ’ ιδίαν και συζητήσαμε αναλυτικά τα θέματα ψυχικής υγείας. Υπάρχει ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά τις σκέψεις και τα προγράμματα που πρόκειται να υλοποιήσει το υπουργείο, προκειμένου αυτά να χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια μέσω ευρωπαϊκών και άλλων πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας. Η πανδημία έχει επιδεινώσει τα προβλήματα υγείας, όμως χέρι-χέρι θα προσπαθήσουμε για να αντιμετωπίσουμε τις δυσχέρειες που έχουν παρουσιαστεί».

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου