Ρεπορτάζ

Αθώα συκοφαντικής δυσφήμισης πρώην υπαλλήλου της κρίθηκε φαρμακοποιός

Αθώα κρίθηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου μια φαρμακοποιός της Ρόδου, που καταμηνύθηκε από πρώην υπάλληλο του φαρμακείου της, για συκοφαντική δυσφήμιση.
Πιο συγκεκριμένα εφέρετο ως υπαίτια του ό,τι στην Ρόδο την 15η Μαΐου 2014 ως φαρμακοποιός του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδ/σου με έγγραφο απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Συλλόγου, απευθυνόμενο προς την πρόεδρο του ανωτέρω Πειθαρχικού Συμβουλίου, ισχυρίστηκε ψευδώς για τον εγκαλούντα, πρώην υπάλληλο του φαρμακείου της, ότι την ενέπλεξε σε εικονική συνταγογράφηση.
Η φαρμακοποιός, που διατείνεται ότι ενεπλάκη στο σκάνδαλο των εικονικών συνταγογραφήσεων φαρµάκων, που εξιχνίασαν επιθεωρητές του ΕΟΠΥΥ με τη συνδρομή της Αρχής Καταπολέµησης της Νοµιµοποίησης Εσόδων από Εγκληµατική Δραστηριότητα, της Διεύθυνσης Οικονοµικής Αστυνοµίας και Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος και του ΣΔΟΕ, με υπαιτιότητα του υπαλλήλου της άσκησε σε βάρος του αγωγή.
Όπως υποστηρίζεται από την φαρμακοποιό, την 28η Μαρτίου 2013 έλαβε με έκπληξή της κλήση για παροχή εξηγήσεων από την Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α), η οποία την καλούσε να υποβάλει εντός 5 εργασίμων ημερών «γραπτές εξηγήσεις» για διαπιστωθείσες παραβάσεις μετά από επεξεργασία στοιχείων συνταγών που εκτελέσθηκαν από το φαρμακείο της. Είχε διαπιστωθεί συγκεκριμένα η εκτέλεση από την επιχείρησή της συνταγών οι οποίες είχαν συνταγογραφηθεί πλαστά-εικονικά.
Συγκεκριμένα, με βάση το πόρισμα της σχετικής έρευνας, προέκυψε πως σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στην επιχείρησή της και αφορούσε στην εκτέλεση συνταγών κατά τη χρονική περίοδο των μηνών Απριλίου-Οκτωβρίου 2012 διαπιστώθηκε η εκτέλεση από το φαρμακείο της 30 συνταγών, οι οποίες είχαν συνταγογραφηθεί πλαστά-εικονικά και η μη παράδοση των συγκεκριμένων φαρμάκων στους ασφαλισμένους, οι οποίοι δήλωσαν πλήρη άγνοια της όλης κατάστασης και πως ούτε γνώριζαν το φαρμακείο, ούτε είχαν εκτελέσει συνταγές σε αυτό, ούτε είχαν επισκεφθεί τον συνταγογράφο γιατρό.
Ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση για παροχή εξηγήσεων και εν συνεχεία της κοινοποιήθηκε απόφαση της Γενικής Επιθεωρήτριας της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α) του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την οποία της επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 14.298,19 ευρώ και άμεσος τετράμηνος αποκλεισμός του φαρμακείου της από την εκτέλεση των συνταγών του ΕΟΠΥΥ.
Προσέβαλε την απόφαση με προσφυγή, που απερρίφθη από την αρμόδια επιτροπή ενστάσεων, με αποτέλεσμα να προσφύγει ακολούθως στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, που ανέστειλε τον αποκλεισμό του φαρμακείου από την εκτέλεση συνταγών του ΕΟΠΥΥ.
Ακολούθησε πειθαρχικός της έλεγχος από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδ/σου, που την απάλλαξε.
Ο υπάλληλος, όπως ισχυρίζεται, εκτελούσε τις συνταγές με χρήση της υπογραφής της, χωρίς την προσκόμιση του θεωρημένου εκάστοτε βιβλιαρίου, χωρίς να ταυτοποιήσει τον ασφαλιζόμενο-ασθενή με τον κομιστή του βιβλιαρίου και δίχως να ελέγξει την ασφαλιστική του ικανότητα.
Με τους αυτοτελείς ισχυρισμούς που ανέπτυξε ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου ο συνήγορός της κ. Στέλιος Κιουρτζής τόνισε ότι ο εγκαλών προέβη στην πράξη της πλαστής – εικονικής συνταγογράφησης, ούτε ότι αυτός είναι μέλος κυκλώματος πλαστών – εικονικών συνταγογραφήσεων.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου