Ειδήσεις

Τα κλειδιά της ευρωκάλπης που ανοίγουν (και) εκλογικά σενάρια

Η χαλαρότητα της ευρω-ψήφου τραυματίσθηκε από τα ισχυρά διλήμματα που τη συνοδεύουν. Αύριο θα αποδειχθεί εάν «μέτρησε» ιδιαίτερα (και) το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών τον Ιούνιο, με τους κυβερνητικούς επιτελείς να προβάλλουν βεβαιότητα ότι η ευρωκάλπη θα βγάλει νίκη ή ισοπαλία – αν και η «μικρή διαφορά των 2-3 μονάδων» ακούγεται περισσότερο.

Ο Αλέξης Τσίπρας άφησε για την τελευταία προεκλογική ημέρα το «κερασάκι» στο δίλημμα της αυριανής κάλπης, «φωτογραφίζοντας» εθνικές κάλπες τον Ιούνιο,εάν οι πολίτες δεν εγκρίνουν την μεταμνημονιακή κοινωνική πολιτική που ακολουθεί.

Από το Σύνταγμα μάλιστα χθες, στο γνωστό κάλεσμα με το οποίο έκλεινε τις ομιλίες του πρόσθεσε (εκτός κειμένου) τη λέξη «μαζί», διαμορφώνοντάς το ως εξής: «Ηρθε η ώρα να αποφασίσετε αν θα συνεχίσουμε μαζί την πορεία προς τα εμπρός ή αν θα γυρίσουμε πίσω».

Τα επιχειρήματα για Ιούνιο

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των τελευταίων… ωρών, ο κ. Τσίπρας δέχεται πολλές εισηγήσεις στελεχών της κυβέρνησης και του κόμματος να προχωρήσει σε εκλογές τον Ιούνιο «ακόμα και εάν καταγράψουμε καθαρή πρωτιά στην ευρωκάλπη». Αλλοι επικαλούνται το momentum και άλλοι εκφράζουν φόβους για την πορεία της οικονομίας λόγω της τρίμηνης «παράλυσης» που θα επιφέρει η τρίμηνη, άτυπη, προεκλογική περίοδος, ενώ δεν λείπει ο γνωστός φόβος για το «απρόβλεπτο».

Ένα από τα επιχειρήματα που μεταφέρονται, είναι οι μάχες που θα κληθεί να δώσει με τη νέα Κομισιόν για το κοινωνικό πρόγραμμα της κυβέρνησης: «μάχες σκληρές εάν η σύνθεσή της δεν θυμίζει σε τίποτα το δίδυμο Γιούνκερ-Μοσκοβισίείτε ορισθεί πρόεδρος ο κ. Βέμπερ, είτε άλλος».

Το βέβαιο είναι ότι ο πρωθυπουργός (ο οποίος επιμένει για εξάντληση της τετραετίας, εάν είναι καλό το αυριανό αποτέλεσμα) θα πάρει τις αποφάσεις μετά την ευρωκάλπη και δεν θα βιαστεί να τις ανακοινώσει «εν θερμώ». Εάν επιλέξει εθνικές κάλπες, το όριο για να στηθούν θα είναι η 30η Ιουνίου. Αλλιώς, τον Σεπτέμβριο.

Τα «κοινά» που θα δώσουν το σκορ

Όσο για την αυριανή ευρωκάλπη, τα ερωτήματα που μελετούν σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου αφορούν το πόσο «χαλαρή» θα αποδειχθεί η ψήφος (σ.σ. δεδομένου ότι το εκλογικό σώμα ενισχύει, παραδοσιακά, τα μικρά κόμματα για να τους δώσει «ανάσα ζωής») και πού θα κλείσει η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Και τα δύο (κυρίως το δεύτερο) θα καθορίσουν εάν το αυριανό σκορ στο ντέρμπι Τσίπρας – Μητσοτάκης θα είναι «ισοπαλία» ή 1-0.

Μέχρι χθες, αυτό το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που δήλωνε αναποφάσιστο, αλλά απέκλειε ψήφο σε άλλο κόμμα και, πόσο μάλλον, στη ΝΔ (άρα, φλέρταρε με την αποχή) παρέμενε υψηλό, γύρω στο 20%. Στο Μαξίμου εμφανίζονται «συγκρατημένα αισιόδοξοι» και εστιάζουν την προσοχή σε τρία κρίσιμα τμήματα πληθυσμού:

* Στους «17ρηδες» (και άνω, μέχρι ηλικίας 20 ετών, αφού έχουν να στηθούν κάλπες 3,5 χρόνια).

* Στους πολύ αδύναμους οικονομικά, οι οποίοι είτε δεν έχουν τηλέφωνο, είτε δεν απαντούν στις εταιρίες δημοσκοπήσεων.

* Στους μικροσυνταξιούχους που, αίφνης, βρέθηκαν μπροστά στο δίλημμα να χάσουν την μόνιμη 13η σύνταξη (σ.σ. σ΄ αυτή την κατηγορία το ποσό δόθηκε ολόκληρο) και την αύξηση στην κατώτατη από το 2020, όπως επιβεβαίωσε την Πέμπτη ο κ. Τσίπρας.

Γι’ αυτό το τελευταίο τμήμα, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, εργάσθηκε υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ… o Kυριάκος Μητσοτάκης: «στην αρχή είπε ότι η 13η σύνταξη είναι λαϊκισμός και δεν υπάρχουν χρήματα γι΄ αυτήν και μετά την υπερψήφισε στη Βουλή, έχοντας ήδη σπείρει τον φόβο της ακύρωσης», λένε.

Για τις νεαρές ηλικίες ποντάρουν στις αλλαγές στα εργασιακά, στην αύξηση του κατώτατου μισθού και, κυρίως, στην κατάργηση του «ρατσιστικού» υποκατώτατου μισθού.

Όπως αναφέρουν, τα μηνύματα που φτάνουν σε κυβέρνηση και κόμμα από τις ηλικίες «17+» είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξα. «Οχι από τις δημοσκοπήσεις αλλά από την προσέλευσή τους στις πολιτικές συγκεντρώσεις του τελευταίου 15μέρου», καθώς «είχαμε πολύ καιρό να δούμε… μαύρα μαλλιά και νεανικά πρόσωπα στις συγκεντρώσεις».

Και σ’ αυτό το τμήμα πληθυσμού εκτιμούν ότι κυριαρχεί ο φόβος για την επαναφορά στα σκληρά μέτρα των πρώτων μνημονιακών χρόνων εάν κερδίσει τις εθνικές εκλογές «η ΝΔ του Μητσοτάκη».

Για το τρίτο τμήμα πληθυσμού, τους πολύ οικονομικά αδύναμους, πέραν του παραπάνω φόβου, «έπιασε» και η σχεδόν μόνιμη επιδοματική ανακούφιση (ενοικίου, κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης κ.λπ.) που μαζί με τη σταδιακή μείωση της ανεργίας «δίνει ανάσα και ελπίδα».

Η Συμμαχία και «η αλλαγή το ‘81»

Σημαντικό ρόλο στην αλλαγή κλίματος εκτιμάται ότι έπαιξε η συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας, καθώς βγήκαν μπροστά έμπειροι «παίκτες» από το «παλιό καλό ΠΑΣΟΚ» ή απομακρυσμένοι από τον ενιαίο ΣΥΝ.
Τα θετικά μηνύματα έφτασαν προ μηνός από την περιφέρεια καθώς η συμπόρευση έτρεξε με άλλες ταχύτητες στις τοπικές κοινωνίες «που όλοι γνωρίζουν όλους».

Στην τελική ευθεία προς το εκλογικό «φίνις» ο κ. Τσίπρας έκανε όλο και πιο καθαρό το προσκλητήριο «στον προοδευτικό κόσμο που έφερε την αλλαγή το ‘81», ενώ χθες από το Σύνταγμα αναφέρθηκε στον «τρίτο δρόμο» που ακολούθησε η κυβέρνησή του για να τερματίσει την μνημονιακή κρίση.  Οι εξειδικευμένες μετρήσεις μάλιστα έδειχναν το τελευταίο διάστημα ότι από το ευρωψηφοδέλτιο του «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» προηγούνται στις προτιμήσεις υποψήφιοι που δεν προέρχονται από τον κομματικό μηχανισμό.

Τα τρία «κλειδιά» της ευρωκάλπης

Προς το παρόν, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι ευρωκάλπες, το Μαξίμου παρακολουθεί στενά τρεις παράγοντες που, όπως λένε, θα επιδράσουν καταλυτικά στις εξελίξεις.

Η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ: Αν είναι γύρω στις δύο μονάδες (συν πλην μία) «είναι διαχειρίσιμη» δεδομένων των… σοβιετικών διψήφιων διαφορών που έδιναν υπέρ της ΝΔ οι δημοσκοπήσεις το προηγούμενο διάστημα «πριν αρχίσουν τη διόρθωση τις τελευταίες ημέρες». Μία τέτοια διαφορά, λένε, θα δείξει την πραγματική αφετηρία εκκίνησης προς τις εθνικές εκλογές και θα στείλει περίπατο όσους εμφανίζονταν βέβαιοι για «στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ».

Το ποσοστό που θα καταγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ: να είναι κοντά στο 26,3% των προηγούμενων ευρωεκλογών (πόσο μάλλον, μεγαλύτερο). Εν προκειμένω, ο σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ζήτησε να συγκριθεί το αυριανό ευρωαποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ με εκείνο που πήρε στις εθνικές εκλογές του 2015, ωστόσο σχεδόν όλοι οι αναλυτές (αλλά και στελέχη των κομμάτων) συμφωνούν ότι αυτό δεν ισχύει.

Το ποσοστό της ΝΔ: να είναι όχι μόνο κάτω από του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κοντά στο 23% που είχε «πιάσει» στις προηγούμενες ευρωεκλογές.

Αντιθέτως, ένα ποσοστό που θα έχει μπροστά το «3» και θα ανοίγει δρόμο ακόμα και για αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές, θα είναι «μη διαχειρίσιμο» για το κυβερνών κόμμα.

Μαρίνα Μάνη

Πηγή euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου