Τοπικές Ειδήσεις

Αυξημένος ο αριθμός των ενδείξεων μπροστά από τα ονόματα του εκλογικού καταλόγου στις εκλογές της 26-05-2019

Γράφει ο δικηγόρος
Ιωάννης. Σ. Κουμπιάδης

Μελετώντας, την τελευταία εγκύκλιο του ΥΠΕΣ, που φέρει ημερομηνία 14-05-2019, αριθμό 34/14-05-2019 και με ΘΕΜΑ: «∆ιενέργεια των εκλογών για την ανάδειξη των µελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των περιφερειακών, δηµοτικών και κοινοτικών αρχών της 26ης Μαΐου», έχω εστιάσει την προσοχή μου ιδιαίτερα στις ενδείξεις, που ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ θα βρεθούν να υπάρχουν τυχόν καταχωρημένες στους εκλογικούς καταλόγους, πέραν από τις τυχόν υπάρχουσες γνωστές ενδείξεις: Δ (διπλοεγγεγραμμένος) και Ε (ετεροδημότης).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη σελίδα 16 της εγκυκλίου αυτής με το τίτλο: 7.3 Πρόσθετες Ενδείξεις στον ΒΑΣΙΚΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ εκλογικού τμήματος, στον οποίο είναι γραμμένος ο κάθε εκλογέας, μπορεί να υπάρχουν, πριν από την αναγραφή του ονόματος μία ή περισσότερες ή όλες από τις παρακάτω ενδείξεις, με τις αντίστοιχες για καθεμιά ξεχωριστά επεξηγήσεις, ήτοι:
∆: ∆ιπλοεγγραφή = Ψηφίζει µε Υπεύθυνη ∆ήλωση Αυτοδιοικητικές Εκλογές και Ευρωεκλογές. Ο εκλογέας είναι εγγεγραµµένος δύο φορές στους εκλογικούς καταλόγους της Χώρας. Θα επιτραπεί να ψηφίσει µόνο µε υπεύθυνη δήλωση ότι δεν άσκησε το εκλογικό του δικαίωµα σε κάποιο άλλο τµήµα.
Ε: Ετεροδηµότης = Ψηφίζει στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, ∆ΕΝ ψηφίζει στις Ευρωεκλογές. Ο εκλογέας δεν επιτρέπεται να ψηφίσει στο τµήµα για τις Ευρωεκλογές. Για τις Ευρωεκλογές ψηφίζει αποκλειστικά σε εκλογικό τµήµα του ∆ήµου στον οποίο διαµένει και έχει υποβάλει αίτηση ετεροδηµότη.
∆Ε: ∆ιπλοεγγραφή και Ετεροδηµότης =Ψηφίζει στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές µε υπεύθυνη δήλωση, ∆ΕΝ ψηφίζει στις Ευρωεκλογές
ΠΡ: Ψηφίζει σε Προξενική Αρχή = Ψηφίζει µε Υπεύθυνη ∆ήλωση μόνο για τις Ευρωεκλογές, ενώ ψηφιζει κανονικά για τις αυτοδιοικητικές. Ο εκλογέας έχει εγγραφεί σε ειδικό εκλογικό κατάλογο ελληνικής προξενικής αρχής σε άλλο κράτος µέλος της Ε.Ε. για την ανάδειξη Ελλήνων µελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Για να ψηφίσει στο εκλογικό τµήµα του ∆ήµου βασικής εγγραφής του, θα πρέπει να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι δεν ψήφισε κάπου αλλού. Ισχύει για τις Ευρωεκλογές. Στις Αυτοδιοικητικές ψηφίζει κανονικά.
ΚΜ: Ψηφίζει σε άλλο κράτος µέλος της ΕΕ = Ψηφίζει µε Υπεύθυνη ∆ήλωση μόνο για τις Ευρωεκλογές, ενώ ψηφιζει κανονικά για τις αυτοδιοικητικές. Ο εκλογέας έχει εγγραφεί σε καταλόγους άλλου κράτους µέλους της Ε.Ε. για να ψηφίσει αντιπροσώπους αυτής της Χώρας.
Για να ψηφίζει στο εκλογικό τµήµα του ∆ήµου βασικής εγγραφής του θα πρέπει να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι δεν ψήφισε κάπου αλλού. Ισχύει για τις Ευρωεκλογές. Στις Αυτοδιοικητικές ψηφίζει κανονικά. Για το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών υπάρχει µόνο η ένδειξη ∆: ∆ιπλοεγγραφή (Ψηφίζει µε Υπεύθυνη ∆ήλωση)
Για το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα υπάρχει μόνο η ένδειξη:
Δ . = Διπλοεγγραφή (Ψηφίζει με Υπεύθυνη Δήλωση)
Επίσης , σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη σελίδα 17 της ιδίας εγκυκλίου αυτής, αρ.7.3, ακόμη και στον ΕΙΔΙΚΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ μονάχα των εκλογέων πολιτών των άλλων κρατών μπορεί να υπάρχουν πριν από την αναγραφή του ονόματος μία ή περισσότερες ή όλες από τις παρακάτω ενδείξεις, με τις αντίστοιχες για καθεμιά ξεχωριστά επεξηγήσεις, ήτοι:
Χωρίς ένδειξη. Ψηφίζει στις Αυτοδιοικητικές και στις Ευρωεκλογές
ΨΑ: =Ψηφίζει MONO στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές
ΨΕ: = Ψηφίζει MONO στις Ευρωεκλογές.
∆: ∆ιπλοεγγραφή =Ψηφίζει µε Υπεύθυνη ∆ήλωση. Δηλαδή ο εκλογέας είναι εγγεγραµµένος δύο φορές στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της Χώρας. Ψηφίζει στις εκλογές µε υπεύθυνη δήλωση,
Την Β’ ΚΥΡΙΑΚΗ η ένδειξη, η οποία μόνο τυχόν θα υπάρχει σε ειδικό εκλογικό κατάλογο στο τμήμα είναι ΨΕ = δεν ψηφίζει αυτοδιοικητικές.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου