Συνεντεύξεις

Λ. Φτακλάκη: «Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα καθεστώς μεταλλαγμένου Σοβιέτ»

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου
Για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά και για τις προοπτικές της ‘Δημοκρατικής Συμπάραταξης’, που στοχεύει στην ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων για μια νέα πολιτική πρόταση, μιλάει σήμερα στην «δ» η περιφερειακή σύμβουλος, γραμματέας της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Ελευθερία Φτακλάκη.
Ακόμη, αναφέρεται στα προβλήματα των νησιών μας, με αφορμή την πρόσφατη Γ.Σ. της Επιτροπής Νήσων της Συνόδου των Παράκτιων και Νησιωτικών Περιφερειών της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στην Ρόδο.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κυρία Φτακλάκη, τελικά «πέρασε» το επίμαχο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό-φορολογικό. Πού οδηγούν την χώρα η κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ με νέα μέτρα και βαριά φορολογία;
Ένα νομοσχέδιο ‘έκτρωμα’ κυρία Ντόκου, που πλέον έγινε νόμος του κράτους με τη ψήφιση του απ’ όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και αυτό έχει τη σημειολογία του καθώς πολλοί απ’ αυτούς διερρήγνυαν τα ιμάτια τους πως δεν θα το κάνουν. Κι όμως με ελαφρά τη καρδία το έπραξαν. Μια πολιτική πράξη που δυστυχώς στραγγαλίζει τις επόμενες γενιές και δίνει τη χαριστική βολή στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους νέους επιστήμονες, στους αγρότες και σε κάθε μορφή επιχειρηματικότητας και αυτοαπασχολούμενων καθώς προβλέπει μεγάλες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, όπου σε πολλές περιπτώσεις θα είναι έως και εξαπλάσιες σε σχέση με αυτές που καταβάλλουν σήμερα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη φυγή στο εξωτερικό ενός πολύτιμου ανθρώπινου κεφαλαίου, κυρίως των νέων μας, καθώς και πολλών ελληνικών επιχειρήσεων που πλέον αδυνατούν να είναι βιώσιμες στην Ελλάδα αλλά και στο κλείσιμο χιλιάδων εκατοντάδων ΜμΕ που δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τη ασφαλιστική-φοροεισπρακτική λαίλαπα του κράτους. Το κράτος γίνεται πλέον συνέταιρος με τους επιχειρηματίες και τους ελευθέρους επαγγελματίες καθώς αν κοστολογηθούν τα νέα μέτρα προβλέπεται πως πάνω από το 60% των εσόδων θα πηγαίνουν στο δημόσιο. Υπό αυτή την έννοια για ποια ανάπτυξη μιλάμε; Για ποιες επενδύσεις; Ποιος θα έλθει να επενδύσει σε μια χώρα όπου το θεσμικό πλαίσιο για το φορολογικό-ασφαλιστικό αντί να δίνει αναπτυξιακά κίνητρα στους επενδυτές, αντιθέτως τους αποθαρρύνει δείχνοντας τους την κρατιστική αντίληψη της κυβέρνησης. Το θλιβερό είναι πως αγγίζει ακόμα και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι συνταξιούχοι και τα ΑμΕΑ, περικόπτοντας τις ήδη χαμηλές συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα και καταργώντας το ΕΚΑΣ. Χαρακτηριστικά, 1 στους 2 συνταξιούχους και συνολικά 7 στους 10 ασφαλισμένους καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό του νέου ασφαλιστικού. Το τραγικότερο δε όλων είναι πως αυτή η προχειρότητα έγινε χωρίς καμία πρόνοια για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού όπως προκύπτει από τις αναλογιστικές μελέτες.
Εν κατακλείδι, ο νέος νόμος του κράτους, ο 4387/2016, όχι απλώς δεν αποτελεί μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού- φορολογικού αλλά οδηγεί στην πλήρη φτωχοποίηση των Ελλήνων και στη μετατροπή της Ελλάδας σε ένα καθεστώς μεταλλαγμένου ‘σοβιέτ’, όπου κάθε έννοια επιχειρηματικότητας και ιδιωτικής πρωτοβουλίας ‘ποινικοποιείται’. Αυτό φυσικά έχει την πολιτική του ερμηνεία καθώς μια κυβέρνηση που ενώ σε θεωρητικό επίπεδο κυριαρχείται από αριστερές ιδεοληψίες και θεωρίες περί κρατισμού και κράτους-εργοδότη, στην πράξη κυβερνά με την πιο άκρατη μορφή φιλελευθερισμού που γνώρισε η χώρα μας και υποτέλειας απέναντι στους δανειστές μας. Ουσιαστικά, ο νέος νόμος αποτελεί άλλη μια παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να διαχειριστούν την ελληνική κρίση και τις πιέσεις των δανειστών μας. Αποδεικνύει την προχειρότητα της διακυβέρνησης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και την εξαπάτηση των Ελλήνων που πίστεψαν στον Αλ. Τσίπρα.
• Μετά την πραγματοποίηση της 1ης Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 14 και 15 Μαΐου, πώς βλέπετε να δρομολογούνται οι επόμενες εξελίξεις στον χώρο σας;
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ο προοδευτικός πόλος της κοινωνίας και εκφράζει την κοινωνική συμμαχία των Σοσιαλιστών, των Σοσιαλδημοκρατών, της Ανανεωτικής Αριστεράς, της Οικολογίας και του Πολιτικού Φιλελευθερισμού. Μετά την 1η Συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 14-15 Μαΐου, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, βγαίνει δυναμικά στο προσκήνιο, έτοιμη πλέον για τα επόμενα βήματα της καθώς ψηφίστηκε ομόφωνα η Πολιτική Διακήρυξη, με επεξεργασμένες θέσεις και κατευθυντήριες γραμμές για τα μεγάλα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά προβλήματα της χώρας μας. Είναι μια Προοδευτική Παράταξη που συνδέει την παραγωγή πλούτου με τη δίκαιη αναδιανομή και μια δέσμη μεταρρυθμίσεων για την Ανάπτυξη, την Απασχόληση, τις Επενδύσεις, το Σύγχρονο και Αποτελεσματικό Κοινωνικό Κράτος. Τα επόμενα βήματα μας αφορούν στην ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων που θέλουν μια νέα πολιτική πρόταση, που αποζητούν πολιτική σοβαρότητα και ειλικρίνεια για τη διεύρυνση της βάσης. Άλλωστε, οι νεοσύστατες Περιφερειακές Συντονιστικές Γραμματείες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα δουλέψουν συστηματικά στις ελληνικές περιφέρειες, ούτως ώστε η πολιτική πλατφόρμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να αποτελεί τη σύνθεση των προτάσεων της ελληνικής περιφέρειας εκεί που υπάρχει ένα μεγάλο αναξιοποίητο παραγωγικό δυναμικό και πρέπει να μπει στην πρώτη γραμμή. Για εμάς, η ανάπτυξη και η έξοδος της ώρας από την κρίση θα έλθει από την ελληνική περιφέρεια και για αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε πράξη την αποκέντρωση του ελληνικού κράτους. Είναι ένα πρώτο βασικό βήμα για την επιβίωση της χώρας.
• Ποιο θα είναι το στοίχημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την περιοχή μας με δεδομένο ότι τα Δωδεκάνησα αποτέλεσαν πάντα ένα ‘προπύργιο’ του παλαιού ΠΑΣΟΚ;
Ο βασικός πυρήνας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι το ΠΑΣΟΚ, οπότε θεωρώ πως ακριβώς λόγω της δυναμικής που είχε πάντοτε το ΠΑΣΟΚ στα Δωδεκάνησα, ακόμα και σε δύσκολες περιόδους όπως αυτή που διανύουμε τα τελευταία χρόνια, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα αποτελέσει για τους ψηφοφόρους όχι μόνο αυτών που είναι ταγμένοι στο χώρο του κέντρου αλλά και σε αυτούς που αναζητούν μια νέα πρόταση στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μας, μια σοβαρή και πειστική επιλογή. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι η Πατριωτική Παράταξη που πιστεύει στην ενότητα των Ελλήνων, στην ομοψυχία και στην Εθνική Συνεννόηση. Είναι η Δημοκρατική Παράταξη που συμβάλλει στην οικοδόμηση ενός Αξιόπιστου, Διαφανούς Πολιτικού Συστήματος, που σέβεται και αναβαθμίζει τους θεσμούς και κατοχυρώνει διαδικασίες λαϊκής συμμετοχής και κοινωνικού ελέγχου. Είναι Ευρωπαϊκή Παράταξη που αγωνίζεται μαζί με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Σοσιαλδημοκράτες, για μια Ευρωπαϊκή Ένωση με περισσότερη δημοκρατία, με ισχυρό σύστημα κοινωνικής προστασίας, με κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας. Θεωρώ πως το διακύβευμα αυτής της πρωτοβουλίας είναι πολύ μεγάλο και αποδεικνύει πως ο χώρος του κέντρου, της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα ενδυναμώνεται και προετοιμάζεται για μεγάλες ανατροπές στο χρεοκοπημένο πολιτικό μας σύστημα. Σίγουρα αυτό απαιτεί πολύ δουλειά και ενίσχυση των συνεργασιών όχι μόνο με όλα πολιτικά κόμματα του ευρύτερου χώρου, αλλά και με την Κοινωνία των Πολιτών καθώς είμαι οπαδός της bottom up προσέγγισης (από κάτω προς τα πάνω) και πιστεύω πως το καινούργιο, το καινοτόμο θα βγει από τα σπλάχνα της κοινωνίας. Αυτό λοιπόν σημαίνει για όλους όσους πιστεύουμε στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πολύ δουλειά και συστηματική συνεργασία με την κοινωνία και τα εκφρασμένα της όργανα. Το στοίχημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο Ν.Αιγαίο είναι η ανάπτυξη ενός Οδικού Χάρτη για την αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης στα νησιά μας με τη κατάθεση ρεαλιστικών και βιώσιμων προτάσεων. Πάντως για να πετύχει αυτή η προσπάθεια πρέπει να πεισθεί η νέα γενιά που αποτελεί το ποιο απαιτητικό και δικαίως ακροατήριο. Τους νέους μας που βλέπουν πλέον με καχυποψία το πολιτικό σύστημα της χώρας μας και πάλι δικαίως θα τολμήσω να πω και που αποζητούν κάτι καινούργιο. Ας ελπίζουμε πως θα πετύχει αυτό το εγχείρημα γιατί ο τόπος μας έχει ανάγκη από νέες προτάσεις στην πολιτική ζωή του τόπου μας.
• Κατά την άποψή σας, η χώρα απαιτεί ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες ή εκλογές;
Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, ως Δημοκρατική Συμπαράταξη, πιστεύουμε στην ενότητα των Ελλήνων, στην ομοψυχία και στην Εθνική Συνεννόηση και είμαστε μακριά από τις επικίνδυνες διχαστικές λογικές. Η Πρόεδρος μας, κα Φώφη Γεννηματά, ήταν εξ’ αρχής υπέρμαχος της λογικής των ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών. Υπερασπίστηκε με πάθος αυτή τη θέση καθώς στην παρούσα χρονική συγκυρία αυτό που απαιτείται είναι εθνική συνεννόηση και όχι πολώσεις. Τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου όφειλαν να βρουν μια κοινή συνιστάμενη σε αυτά που τους ενώνουν και να συνεργαστούν με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και ένα κοινό σχέδιο δράσης για την έξοδο της χώρας μας από το φαύλο κύκλο των Μνημονίων που έχουν γίνει πλέον η σύγχρονη Λερναία Ύδρα. Αντ’ αυτού, αναπτύχθηκαν επικίνδυνες διχαστικές λογικές που δυναμίτισαν κάθε υγιή προσπάθεια συνεννόησης κάθε δυνατότητας συνεργασιών σε θέματα υψίστης σημασίας για τη χώρα, όπως είναι το ασφαλιστικό, το φορολογικό, η εξωτερική πολιτική, η σχέση με τους δανειστές μας, κ.ά. Όμως για να επιτευχθεί η ευρύτερη συνεργασία πολιτικών δυνάμεων θα πρέπει να αλλάξει άμεσα ο εκλογικός νόμος και να υιοθετηθεί η απλή αναλογική καθώς το πολιτικό σκηνικό της χώρας έχει αλλάξει και οι ψηφοφόροι έχουν γυρίσει την πλάτη τους στο διπολισμό αναζητώντας τη συνεργασία ευρύτερων δυνάμεων. Πάντως οι συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις δεν βοηθάνε τη χώρα μας να βρει το βηματισμό της και σίγουρα αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει το πολιτικό σύστημα σε αδιέξοδα, κάτι που σίγουρα κάνεις δεν θέλει και όλοι απευχόμαστε.
• Με αφορμή και την πραγματοποίηση της 36ης Γενικής Συνέλευσης της Επιτροπής Νήσων της CPMR όπου ήσασταν ομιλήτρια, θα ήθελα το σχόλιό σας για την μαρτυρία των Ευρωπαϊκών Νησιωτικών Περιφερειών με την ιδιότητά σας ως Γραμματέας της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Οι εργασίες της 36ης Γενικής Συνέλευσης της Επιτροπής Νήσων της Συνόδου των Παράκτιων και Νησιωτικών Περιφερειών της Ευρώπης, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία αφενός γιατί υπήρξε μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων απ’ όλη την Ευρώπη και αφετέρου γιατί οι θέσεις και το τελικό ψήφισμα υιοθέτησε όλες τις θέσεις που κατέθεσε ο περιφερειάρχης Ν.Αιγαίου, Γ.Χατζημάρκος για το Ν.Αιγαίο σε σχέση με την Πολιτική Συνοχής και το Μεταναστευτικό. Άλλωστε, με τη νέα του ιδιότητα ως πρόεδρος της Επιτροπής Νήσων, αναλαμβάνει πλέον την ευθύνη της δυναμικής και αποτελεσματικής εκπροσώπησης των ευρωπαϊκών νησιών στα ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα. Μια τιμητική αλλά και ισχυρή θέση που ενδυναμώνει πολύ την παρουσία της δικής περιφέρειας μας ‘εντός και εκτός των τειχών’, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και ισχυροποιεί τη συμμετοχή μας στα ευρωπαϊκά και διεθνή τεκταινόμενα. Στην εισήγηση μου εστιάσθηκα στη μεγάλη αδικία που έχει συντελεστεί στο Ν.Αιγαίο από την Πολιτική Συνοχής την τελευταία δεκαετία ως προς τον τρόπο που κατηγοριοποιεί τις ευρωπαϊκές περιφέρειες σε σχέση με την κατανομή των πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία. Δώσαμε μάχες για το θέμα αυτό ως περιφερειακή αρχή στην προηγούμενη θητεία και αυτή η μάχη συνεχίζεται και τώρα από τη νέα περιφερειακή αρχή καθώς αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα για τα νησιά μας με μεγάλη απώλεια ευρωπαϊκών πόρων λόγω της κατάταξης μας στις πιο ανεπτυγμένες περιφέρειες της Ευρώπης. Τα επιχειρήματα μας είναι δυστυχώς αδιάψευστα καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat (2014), το Ν.Αιγαίο από το 2011 έως το 2014 παρουσίασε πτώση του ΑΕΠ του κατά 30%, χωρίς να υπολογιστούν και οι συνέπειες από τα νέα αντιαναπτυξιακά μέτρα της κυβέρνησης για τα νησιά μας με την κατάργηση ειδικών πολιτικών, όπως ήταν ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ, για τα αλκοολούχα ποτά, η επιβολή τέλους ανά κλίνη, κλπ. Αγωνιζόμαστε για μια δικαιότερη και ευνοϊκότερη πολιτική για τα νησιά μας. Διεκδικούμε όχι μόνο περισσότερους πόρους αλλά και ειδικές νησιωτικές πολιτικές γιατί η νησιωτικότητα έχει τους δικούς της κανόνες, το δικό της αξιακό σύστημα, τη δική της δυναμική και ιδιαιτερότητες. Θέλουμε να μετατρέψουμε τα μειονεκτήματα των νησιών μας σε ευκαιρίες. Και για αυτό παλεύουμε, ενωμένοι και στρατευμένοι σε μια συλλογική προσπάθεια που αφορά στην αναπτυξιακή προοπτική των νησιών μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου