Συνεντεύξεις

Ευα Καϊλή: Πρέπει να κρατήσουμε τη χώρα σε ευρωπαϊκή πορεία»

«Θα ήθελα μαζί με όσους εκλεγούν να δώσω μάχες στην Ευρώπη με στόχο να σχηματιστούν ευρύτερες συμμαχίες καθώς υπάρχει εκεί κουλτούρα συνεργασίας. Πιστεύω πως θα μπορέσουμε να βρούμε δυνάμεις που έχουν κοινά στοιχεία με μας. Αν ο κόσμος ψηφίσει με ελπίδα και όχι με διαμαρτυρία έχουμε να κάνουμε πολλά».
Αυτό υπογραμμίζει, σε συνέντευξή της στη «δ», η υποψήφια ευρωβουλευτής με την «ΕΛΙΑ» κ.Εύα Καϊλή και προσθέτει, πως η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει μπροστά.

«Θα πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία του κόσμου που είχε συνηθίσει να ψηφίζει για να διαμαρτυρηθεί και να τιμωρήσει στις ευρωεκλογές. Αυτή τη φορά έχουμε διαφορετικά θέματα μπροστά μας. Με μια δημοκρατική διαδικασία παλεύουμε να σταθούμε απέναντι στα άκρα­», δηλώνει η κ. Εύα Καϊλή.

Η συνέντευξη της κ. Καϊλή, αναλυτικά:
• Ποιος ήταν λόγος που σας ώθησε να μετάσχετε στο ψηφοδέλτιο της «ΕΛΙΑΣ»;
Εκτός από το ό,τι όλοι μας έχουμε μια απογοήτευση και μια πικρία για τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν, αποφάσισα μαζί με άλλους συναδέλφους συνυποψηφίους να στηρίξω μια προσπάθεια ανανεωτική. Αισθάνθηκα την υποχρέωση με τις δικές μου δυνάμεις να συμβάλω. Αυτός ήταν ο πρωταρχικός στόχος μου για μια εκλογική μάχη που θα υποστηρίξει την παράταξη και τον κόσμο μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

• Πιστεύετε πως η «ΕΛΙΑ» θα καταφέρει να κερδίσει ένα πολύ καλό ποσοστό στις εκλογές;
Πιστεύω πως το ποσοστό θα είναι πολύ καλύτερο από ό,τι περιμένουμε. Μας έχουν βάλει και τον πήχη χαμηλά. Περιόδευσα σε όλη την Ελλάδα και πιστεύω πως ο κόσμος είναι κοντά μας και θέλει να εκφραστεί. Δεν μπορεί να εκφραστεί από κάποια άλλη παράταξη. Θα μας τιμήσει αυτή τη φορά γιατί βλέπει πως πάθαμε και μάθαμε. Καταλαβαίνει πως βάζουμε μπροστά νέους ανθρώπους αφήνουμε πίσω τις πολιτικές και ηγετικές φιλοδοξίες και πρεσβεύουμε στην ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ. Από τις 26 Μαΐου θα ανοίξει ένας μεγάλος διάλογος. Ελπίζω να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου όλοι, ακόμη και αυτοί που απογοητεύθηκαν.

• Συμφωνείτε με τις απόψεις που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ε. Βενιζέλος, που ξεκαθάρισε πως θα κριθούν πολλά από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ακόμη και η στήριξη της κυβέρνησης;
Διλήμματα υπάρχουν από τη ζωή. Εκβιαστικά διλήμματα όμως δεν αντέχει ο κόσμος. Αυτό που μπορεί να αναφέρει κανείς είναι τα σενάρια σε περίπτωση που δεν υπάρχει νομιμοποίηση σε αυτές τις εκλογές από τα φιλο-ευρωπαϊκά κόμματα. Είναι αυτονόητο πως δεν θα υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα. Πιστεύω πως αυτό το σενάριο είναι πολύ μακρινό, ειδικά μετά τα αποτελέσματα της προηγούμενης Κυριακής, που έδειξαν πως ο κόσμος στηρίζει ακόμη την προσπάθεια που γίνεται.

• Ο κόσμος έχει καταλάβει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ψηφίσει στις ευρωεκλογές;
Έχετε δίκιο. Θα πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία του κόσμου που είχε συνηθίσει να ψηφίζει για να διαμαρτυρηθεί και να τιμωρήσει στις ευρωεκλογές. Αυτή τη φορά έχουμε διαφορετικά θέματα μπροστά μας. Υπάρχει πλέον και ο σταυρός καθώς η επιλογή των ευρωβουλευτών δεν γίνεται από λίστα. Με μια δημοκρατική διαδικασία παλεύουμε να σταθούμε απέναντι στα άκρα που βλέπετε πως σε περίοδο κρίσης εκμεταλλεύονται τη θλίψη και τη απογοήτευση του κόσμου. Πρέπει να κρατήσουμε τη χώρα σε ευρωπαϊκή πορεία την οποία ρισκάραμε πολύ τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω πως θα πρέπει να συσπειρωθεί ο κόσμος και να στείλει ένα μήνυμα ελπίδας και όχι διαμαρτυρίας.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά όμως τη στήριξη των πολιτών για να στείλει μήνυμα ότι μπορεί να οδηγήσει σε λίγο καιρό και σε εθνικές εκλογές. Πώς το σχολιάζετε αυτό;
Και την περασμένη Κυριακή αυτό υποστηρίζονταν από το συγκεκριμένο κόμμα. Δεν είδαμε όμως τους πολίτες να δίνουν το μήνυμα της ανατροπής. Έχει εξαντλήσει τις δεξαμενές του ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα προσπαθεί να αντλήσει ψηφοφόρους από παντού. Έχουν βγει δηλαδή τα στελέχη του και προσπαθούν να προσελκύσουν κόσμο. Δεν πιστεύω πως θα καταφέρουν να στείλουν το μήνυμα που επιθυμούν. Είναι επικίνδυνος ο δρόμος που προτείνουν . Ο κόσμος έχει ανάγκη από μια κυβερνητική σταθερότητα για να πιάσουν τόπο και οι θυσίες που έχει κάνει.

• Είναι δύσκολη η μάχη που δίνουν οι ευρωβουλευτές με το σταυρό;
Είναι πολύ δημοκρατική διαδικασία. Παλαιότερα οι ευρωβουλευτές εκλέγονταν από λίστα και δεν λογοδοτούσαν για το έργο τους. Τώρα έγινε ένα καλό πρώτο βήμα.
Θα πρέπει να ξανασυζητήσουμε για το θέμα αυτό όμως είναι τιμή να εκπροσωπείς όλη τη χώρα αλλά είναι δύσκολο να προσεγγίσεις όλο τον κόσμο μέσα σε ένα μήνα.

• Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει ως υποψήφια Ευρωβουλευτής;
Θα ήθελα μαζί με όσους εκλεγούν να δώσουμε μάχες στην Ευρώπη και να καταφέρουμε να σχηματίσουμε ευρύτερες συμμαχίες καθώς υπάρχει εκεί κουλτούρα συνεργασίας. Πιστεύω πως θα μπορέσουμε να βρούμε δυνάμεις που έχουν κοινά στοιχεία με μας. Έχουμε να δώσουμε αρκετές μικρές και μεγάλες μάχες στην Ευρώπη για συγκεκριμένα θέματα. Αν ο κόσμος ψηφίσει με ελπίδα και όχι με διαμαρτυρία έχουμε να κάνουμε πολλά.

•Ειδικά για τα Δωδεκάνησα τι προτίθεστε να κάνετε;
Καταλαβαίνω πολύ καλά τα προβλήματα της Περιφέρειας. Κατανοώ πως υπάρχει έλλειμμα σε έργα και συγκοινωνίες. Το νέο ΕΣΠΑ μπορεί να δώσει λύσεις σε αυτά τα ζητήματα. Θα είναι δυνατό να διατεθούν κονδύλια στις περιφέρειες. Εμείς κτίζοντας γέφυρες με ανθρώπους από τη Ρόδο, με το δήμαρχο, τον περιφερειάρχη, θα μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και να φέρουμε πόρους αφού θα έχουμε μια σωστή εικόνα των αναγκών. Μέσω των προγραμμάτων μπορούν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

• Πιστεύετε πως θα έρθουν και νέα επώδυνα μέτρα για τους πολίτες μετά τις ευρωεκλογές;
Κοιτάξτε, η δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας βρίσκεται σε ένα καλό στάδιο. Το γεγονός ότι κάναμε βήματα στις αγορές έχει αλλάξει την εικόνα μας. Οι τράπεζες άρχισαν να βοηθούν τους επιχειρηματίες να κινούνται ξανά. Τα πιο δύσκολα είναι πίσω μας. Στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να δοθούν οι μάχες για τα δύσκολα που έχουν απομείνει . Στη στιγμή που από εκεί προέρχεται η μεγάλη πίεση εκεί θα πρέπει και να σταματάει. Εκεί πρέπει να βάλουμε αναχώματα και κόκκινες γραμμές.

• Τι δεσμεύεστε να κάνετε προκειμένου να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου;
Θα πρέπει σε όλη την Ελλάδα να εξετάσουμε ξανά τα ζητήματα φορολόγησης καθώς ο κόσμος ασφυκτιά. Δεν μένουν χρήματα πλέον δεν υπάρχουν κέρδη και δεν γίνονται επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Πρέπει να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις και να επιβιώσουν. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχουν κίνητρα που θα λειτουργήσουν θετικά.

• Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους πολίτες;
Πέρασαν τα δύσκολα. Κάποιοι μένουμε εδώ παρά τα δεινά που έχουμε υποστεί και την αλλαγή στο βιοτικό μας επίπεδο. Δείξαμε πως υπάρχει αξιοπρέπεια ότι και με πολλή δουλειά θα καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε στη μεγάλη πίεση που δεχθήκαμε και στα εκβιαστικά διλήμματα που τέθηκαν. Στα τελευταία βήματα εξόδου από την κρίση πρέπει να καταφέρουμε να μείνουμε ενωμένοι. Είμαστε λίγοι αυτοί που αναλάβαμε τέτοιες ευθύνες και δεν μπήκαμε στη λογική της άρνησης και της διαμαρτυρίας. Ελπίζω να καταφέρουμε να πάμε τη χώρα μπροστά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου