Ξεκινάει σήμερα η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις εσωκομματικές εκλογές στην Νέα Δημοκρατία που θα διεξαχθούν στις 13 Μαΐου 2018. Αυτή την φορά, η διαδικασία είναι διαφορετική από τις προηγούμενες και οι εκλογές για ΝΟΔΕ και ΔΗΜΤΟ θα γίνουν απ’ ευθείας από την κομματική βάση, από τα μέλη της Ν.Δ., ενώ οι προθεσμίες για την κατάθεση υποψηφιοτήτων από τους ενδιαφερόμενους είναι από σήμερα, 25 Απριλίου έως τις 27 Απριλίου 2018.
Οι εκλογές θα αφορούν προέδρους και διοικήσεις ΔΗΜΤΟ και ΝΟΔΕ και θα γίνουν με τον νέο κανονισμό που ψηφίσθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. που μεταξύ άλλων προβλέπει εκλογή προέδρων Νομαρχιακών Οργανώσεων από τη βάση.
Τι θα γίνει στα
Δωδεκάνησα – Οι κάλπες
Στα Δωδεκάνησα, οι προετοιμασίες από τη ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου και τις κατά τόπους ΔΗΜΤΟ έχουν ξεκινήσει εδώ κι ένα μήνα περίπου. Στην Ρόδο βρέθηκε το περασμένο διάστημα ο πρόεδρος της Περιφερειακής Οργάνωσης της Ν.Δ. στο Νότιο Αιγαίο κ. Γιώργος Σωτηρόπουλος για επαφές με τα κομματικά όργανα, ενώ γίνονται συνεχώς ενημερωτικές επαφές με τα μέλη και στα άλλα νησιά.
Στην περιοχή μας, θα στηθούν κάλπες σε όλες τις ΔΗΜΤΟ στο νησί της Ρόδου και στα υπόλοιπα νησιά, όπου υπάρχουν τοπικές οργανώσεις.
Συγκεκριμένα, θα στηθούν τρεις κάλπες ανά ΔΗΜΤΟ: μία για εκλογή προέδρου και μελών της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου, και μία για εκλογή προέδρου και μελών της ΔΗΜΤΟ και μία για εκλογή συνέδρων στο τακτικό συνέδριο της Ν.Δ.
Στο νησί της Ρόδου θα στηθούν κάλπες σε κάθε ΔΗΜΤΟ που είναι τέσσερις τον αριθμό –η μεγαλύτερη είναι της Ρόδου που καλύπτει ολόκληρη την πόλη. Η 2η είναι της Καλλιθέας (Καλλιθέα, Αφάντου, Αρχάγγελος), η 3η είναι Νότιας Ρόδου – Λίνδου (περιλαμβάνει όλα τα χωριά) και η 4η είναι Καμείρου – Αταβύρου (που περιλαμβάνει Παστίδα, Μαριτσά, Ιαλυσό, Κρεμαστή και χωριά του πρώην Δήμου Αταβύρου).
Ακολούθως θα στηθούν οι κάλπες και σε κάθε νησί του νομού Δωδεκανήσου που έχει ΔΗΜΤΟ.
Για τους υποψήφιους προέδρους για τη ΝΟΔΕ χρειάζονται 30 υπογραφές, ενώ για τους υποψήφιους προέδρους για τις ΔΗΜΤΟ απαιτούνται 20 υπογραφές.

Η ΝΕΦΕ Δωδεκανήσου
Όπως ανακοίνωσε σχετικά η ΝΕΦΕ Δωδεκανήσου:
«Ενόψει των επερχόμενων Εσωκομματικών Εκλογών του Κόμματος με ημερομηνία διεξαγωγής τους την 13η Μαΐου 2018, ενημερώνονται τα μέλη του Κόμματος ότι, προκειμένου να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, οφείλουν με βάση το Καταστατικό του Κόμματος και τον Κανονισμό Πανελλαδικής Οργάνωσης, να καταβάλουν την καθορισμένη ετήσια οικονομική συνδρομή των 12€ για το έτος 2018.
Σε αντίθετη περίπτωση αποκλείονται από το δικαίωμά τους να συμμετάσχουν στη διαδικασία εκλογής των Οργάνων της Πανελλαδικής Οργάνωσης, είτε ως εκλογείς είτε ως υποψήφιοι για οποιοδήποτε αξίωμα ή θέση. Ειδικότερα, διευκρινίζονται τα εξής:
Όσα μέλη του Κόμματος έχουν καταβάλει ήδη την οικονομική συνδρομή του έτους 2018 και έχουν λάβει την κάρτα μέλους, έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
Όσοι δεν έχουν καταβάλει την οικονομική συνδρομή του έτους 2018 και δεν έχουν λάβει την κάρτα μέλους για το τρέχον έτος, προκειμένου να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις επερχόμενες εκλογές του Κόμματος, δύνανται να υποβάλουν αίτηση για την κάρτα μέλους έως τις 04.05.2018, εφόσον εξοφλήσουν το ποσό της οικονομικής συνδρομής μόνο ηλεκτρονικά πλέον, με την υποβολή της αίτησής τους.
Έκδοση κάρτας μέλους
Ηλεκτρονικά, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του κόμματος: www.nd.gr, συμπληρώνοντας τη φόρμα παραγγελίας ή αντίστοιχα τη φόρμα ανανέωσης της κάρτας μέλους.
Θα θέλαμε να σας διευκρινίσουμε πως όταν πρόκειται για ανανέωση κάρτας μέλους, δεν παραλαμβάνετε νέα κάρτα.
Έναρξη προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων στις 25/4/2018 και λήξει στις 27/4/2018 και ώρα 19:00.
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στην αρμόδια επιτροπή της ΝΕΦΕ στα γραφεία της ΝΟΔΕ ΔΩΔΚΑΝΗΣΟΥ (Νέα Μαρίνα – πάνω από την καφετέρια OPUS) και ώρες από 17:00 έως 22:00.
«Η προθεσμία ισχυει μέχρι την Παρασκευή 27 Απριλίου τα μεσάνυχτα. Θα υπάρξει ένα χρονικό περιθώριο για κατάθεση τυχόν ενστάσεων και από εκεί και πέρα, θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις» δήλωσε στην «δ» ο επικεφαλής της ΝΕΦΕ κ. Τάκης Μιχαήλου.
Οι υποψήφιοι στην Ρόδο
Σύμφωνα με πληροφορίες που φέρνει στην δημοσιότητα η «δημοκρατική», υποψήφιοι πρόεδροι των ΔΗΜΤΟ στο νησί της Ρόδου, φέρονται οι ακόλουθοι:
• Στην ΔΗΜΤΟ Καμείρου – Αταβύρου, ο νυν πρόεδρος ο κ. Γιώργος Πάγκαλης αποχωρεί επειδή ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος ως μέλος της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου, και θα κατέβει υποψήφιος ο κ. Παντελής Συκόφυλλος.
• Στη Νότια Ρόδο θα παραμείνει ο νυν πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ κ. Τσαμπίκος Καραγιάννης.
• Στην ΔΗΜΤΟ Καλλιθέας αποχωρεί ο κ. Πελλός και αναλαμβάνει ο νυν αντιπρόεδρος κ. Σταμάτης Λόγγος.
• Στην ΔΗΜΤΟ Ρόδου που αριθμεί και τα περισσότερα μέλη (2.500) ο νυν πρόεδρος κ. Ηλίας Τσέρκης θα είναι ξανά υποψήφιος.
Όσον αφορά τη ΝΟΔΕ, πέραν του νυν προέδρου κ. Παύλου Μπακίρη που έχει δηλώσει ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος, ακούστηκαν και άλλα ονόματα όπως της προκατόχου του κας Νατάσας Βενετοκλή και του κ. Νίκου Γκορίτσα αλλά μέχρι στιγμής, κανένας από τους δύο, δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.
Προβληματισμό έχει προκαλέσει πάντως το γεγονός πως δεν υπάρχει ενδιαφέρον για επανεγγραφές αλλά και για εγγραφές νέων μελών, καθώς τα μέλη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι τα 12 ευρώ είναι κάπως… «τσιμπημένη» τιμή.
Στην πορεία, ωστόσο θα δείξει εάν η διαδικασία κυλήσει ομαλά και πόση θα είναι η συμμετοχή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ