ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Στον Πανορμίτη για… Τάμα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΑΣΙΑΘΡ

Σήμερα ξεκι­νάει το Ιστιο­πλοϊκό Πρω­τά­θλημα 2015 του Αθλη­τι­κού Συλ­λό­γου Ιστιο­πλόων Ανοι­κτής Θάλασ­σας Ρόδου (ΑΣΙΑΘΡ), με τον πρώτο αγώνα που έχει προ­ο­ρι­σμό τον Πανορ­μίτη. Πρό­κει­ται για τον καθιε­ρω­μένο αγώνα “ΤΟ ΤΑΜΑ”, κατά τον οποίο τα σκάφη εκκι­νούν το πρωί του Σαβ­βά­του από τη Ρόδο και ταξι­δεύ­ουν τερ­μα­τί­ζο­ντας στον όρμο του Πανορ­μίτη, εκτε­λώ­ντας το πρώτο σκέλος του αγώνα.

Την Κυριακή το πρωί, μετά τον εκκλη­σια­σμό, στην προ­βλήτα που βρί­σκε­ται μπροστά από την Ιερά Μονή του Πανορ­μίτη πραγ­μα­το­ποιεί­ται ο καθιε­ρω­μέ­νος ετήσιος αγια­σμός των σκαφών. Στη συνέ­χεια τα σκάφη εκκι­νούν από τον Πανορ­μίτη και επι­στρέ­φουν στην Ρόδο εκτε­λώ­ντας το δεύτερο σκέλος του αγώνα.

Το φετινό Πρω­τά­θλημα περι­λαμ­βά­νει συνο­λικά 7 αγώνες, μεταξύ αυτών και τους διε­θνείς ιστιο­πλοϊ­κούς αγώνες Rodos Cup 2015 και Channel Reggattta 2015. Το πρό­γραμμα του πρω­τα­θλή­μα­τος περι­λαμ­βά­νει επίσης και τους διή­με­ρους αγώνες ΤΑΜΑ, ΣΥΜΗ, ΧΑΛΚΗ, ΤΡΙΓΩΝΑ 2015 και ΝΕΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΩΝ.

Επίσης από σήμερα ξεκι­νάει και η συνερ­γα­σία του ΑΣΙΑΘΡ με την Εθνική Μετε­ω­ρο­λο­γική Υπη­ρε­σία, αφού η ΕΜΥ θα παρέχει από τώρα και στο εξής μετε­ω­ρο­λο­γική υπο­στή­ριξη για όλους τους αγώνες του σωμα­τείου.

Συγκε­κρι­μένα η ΕΜΥ πριν την έναρξη και κατά τη διάρ­κεια του κάθε αγώνα, στο home page του ιστο­χώ­ρου www.emy.gr ή www.hnms.gr θα παρα­πέ­μπει σε ειδικά αφιε­ρω­μένη στην κάθε διορ­γά­νωση αγώνα ιστο­σε­λίδα. Εκεί θα υπάρ­χουν προ­γνω­στικά στοι­χεία με μετε­ω­ρο­λο­γι­κές παρα­μέ­τρους για τον αγώνα και κλι­μα­τικά στοι­χεία που δια­θέ­τει η ΕΜΥ από τους πλη­σιέ­στε­ρους στους αγώνες σταθ­μούς.

Υπεύ­θυ­νος έχει οριστεί ο Προϊ­στά­με­νος του Τμή­μα­τος Ναυ­τι­κής Μετε­ω­ρο­λο­γίας της ΕΜΥ κ. Μιχάλης Μυρ­σι­λί­δης, ο οποίος διδά­σκει από φέτος στην Σχολή του συλ­λό­γου. Η εφαρ­μογή ήδη λει­τουρ­γεί και στην αρχική σελίδα της ΕΜΥ (αρι­στερά της οθόνης) υπάρχει το λογό­τυπο του Συλ­λό­γου της Ρόδου, με την αντί­στοιχη παρα­πο­μπή στην υπο­σε­λίδα.

Οι οδηγίες πλου για το «Τάμα»

Στην προ­κή­ρυξη του αγώνα οι διορ­γα­νω­τές ανα­φέ­ρουν μεταξύ άλλων τα εξής:

Ο αγώνας θα διε­ξα­χθεί σύμφωνα με τους Διε­θνείς Κανο­νι­σμούς Ιστιο­πλο­ΐας (RRS). Θα ισχύ­σουν και οι παρα­κάτω κανόνες: a) Ο Κανο­νι­σμός Κατα­μέ­τρη­σης IMS. b) Οι Κανόνες του Συστή­μα­τος Κατα­μέ­τρη­σης ORC 2015. c) O ειδικός κανο­νι­σμός ασφα­λείας για αγώνες ιστιο­πλο­ΐας ανοι­κτής θαλάσ­σης I.S.A.F. Offshore Special Regulations. Ο αγώνας κατα­τάσ­σε­ται στην κατη­γο­ρία 4 του κανο­νι­σμού. Τα σκάφη είναι υπο­χρε­ω­μένα να είναι εφο­δια­σμένα με VHF με τα κανάλια 16 & 72. d) Οι ειδικές δια­τά­ξεις της ΕΑΘ/ΕΙΟ για τους αγώνες ανοι­κτής θαλάσ­σης 2015.

Πρό­γραμμα Ιστιο­δρο­μιών:

Για τον αγώνα έχουν προ­γραμ­μα­τι­στεί δύο (2) ιστιο­δρο­μίες για όλες τις κλάσεις. Το προει­δο­ποι­η­τικό σήμα για τις ιστιο­δρο­μίες του αγώνα θα δοθεί ως κατω­τέρω:

Σάββατο 25/04/2015 09:55 1η Ιστιο­δρο­μία (Ρόδος – Πανορ­μί­της)

Κυριακή 26/04/2015 11:55  η Ιστιο­δρο­μία (Πανορ­μί­της – Ρόδος).

Βαθ­μο­λο­γία:

Για όλες τις κλάσεις τα απο­τε­λέ­σματα θα υπο­λο­γι­στούν με την χρήση του συστή­μα­τος «Performance Curve Scoring». Στην περί­πτωση που η Επι­τροπή Αγώνων κρίνει ότι τα στοι­χεία των πλεύ­σεων δεν είναι επαρκή ή/και αξιό­πι­στα για τον σωστό υπο­λο­γι­σμό των απο­τε­λε­σμά­των, θα χρη­σι­μο­ποι­ή­σει το σύστημα «Time on Time Scoring». Το μήκος της δια­δρο­μής, η διεύ­θυνση του αέρα και των σκελών της δια­δρο­μής, θα καθο­ρι­στεί από την Επι­τροπή Αγώνων και δεν δίνει δικαί­ωμα για αίτηση απο­κα­τά­στα­σης. Θα ισχύσει το σύστημα χαμηλής βαθ­μο­λο­γίας (Low Point) του Παραρ­τή­μα­τος Α. των RRS. Όλες οι ιστιο­δρο­μίες έχουν συντε­λε­στή βαρύ­τη­τας ένα (1,00). Ο αγώνας θεω­ρεί­ται έγκυρος, αν ολο­κλη­ρω­θεί του­λά­χι­στον μία ιστιο­δρο­μία. Οι νικητές του αγώνα θα προ­κύ­ψουν από το άθροι­σμα των βαθμών όλων των ιστιο­δρο­μιών.

Κανόνες ασφα­λείας:

Σκάφη που, για οποιο­δή­ποτε λόγο και σε οποια­δή­ποτε ιστιο­δρο­μία, εγκα­τα­λεί­πουν τον αγώνα είναι υπο­χρε­ω­μένα να ειδο­ποι­ή­σουν το ταχύ­τερο δυνατόν την Επι­τροπή Αγώνων. Κάθε χρήση μηχανής για πρόωση του σκάφους κατά τη διάρ­κεια του αγώνα, πρέπει να δηλωθεί προς την Επι­τροπή Αγώνων, γραπτά αμέσως μετά τον τερ­μα­τι­σμό του σκάφους και το αργό­τερο εντός μίας (1) ώρας, ανα­φέ­ρο­ντας το λόγο της χρήσης της. Αν ένα σκάφος δεν απο­κτή­σει πλε­ο­νέ­κτημα στον αγώνα από την χρήση αυτή, η ΕΕ μπορεί να απο­φα­σί­σει κατά την κρίση της οποια­δή­ποτε ποινή, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης και της απαλ­λα­γής. Τα σκάφη, όταν αγω­νί­ζο­νται, δεν επι­τρέ­πε­ται εφ’ όσον έχουν άγκυρα στην πλώρη τους, αυτή να προ­ε­ξέ­χει του σκάφους. Αυτό δεν αναιρεί την υπο­χρέ­ωση του κυβερ­νήτη να δια­τη­ρεί το σκάφος του σε συμ­φω­νία με το ισχύον πιστο­ποι­η­τικό κατα­μέ­τρη­σης του.

Χρονικά Όρια Τερ­μα­τι­σμού:

Τα χρονικά όρια τερ­μα­τι­σμού για κάθε σκάφος σε κάθε ιστιο­δρο­μία, εκφρα­σμένα σε ώρες – λεπτά – δευ­τε­ρό­λε­πτα, θα ανα­κοι­νω­θούν με την κατά­σταση των συμ­με­το­χών και διαί­ρε­σης των κλάσεων. Σκάφος που τερ­μα­τί­ζει μετά την λήξη του χρο­νι­κού του ορίου θεω­ρεί­ται ως μη τερ­μα­τί­σαν (DNF). Τερ­μα­τί­ζο­ντας την νύχτα: Σε περί­πτωση νυχτε­ρι­νού τερ­μα­τι­σμού τα τερ­μα­τί­ζο­ντα σκάφη πρέπει να φωτί­σουν τον αριθμό ιστίων τους ή/και τον αριθμό πλώρης τους. Σε περί­πτωση αμφι­βο­λίας θα προ­σπα­θή­σουν να ανα­φερ­θούν στην Επι­τροπή Αγώνων αμέσως μετά τον τερ­μα­τι­σμό τους.

Έπαθλα:

Για κάθε κατη­γο­ρία, θα απο­νε­μη­θεί έπαθλο στον πρώτο νικητή της συνο­λι­κής βαθ­μο­λο­γίας.

Δια­δρο­μές:

1η ιστιο­δρο­μία. Η δια­δρομή που θα δια­νυ­θεί θα είναι περίπου 17,0νμ: Εκκί­νηση (Ρόδος) – Τερ­μα­τι­σμός (Σεσκλιά Σύμης).

2η ιστιο­δρο­μία. Η δια­δρομή που θα δια­νυ­θεί είναι περίπου 21,0νμ: Εκκί­νηση (Πάτος Σύμης) – Τερ­μα­τι­σμός (Ρόδος).

Γραμμές Εκκί­νη­σης:

Η γραμμή εκκί­νη­σης ορί­ζε­ται από ένα κίτρινο φου­σκωτό σημα­ντήρα στην δεξιά της πλευρά και από ένα πορ­το­καλί φου­σκωτό σημα­ντήρα στην αρι­στερή της πλευρά. Το σκάφος σημάτων της Επι­τρο­πής Αγώνων μπορεί να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει την μηχανή του προ­κει­μέ­νου να κρα­τη­θεί στη θέση του.

1η Ιστιο­δρο­μία: Η θέση της γραμμής εκκί­νη­σης θα είναι στην θαλάσ­σια περιοχή Κάτω Πέτρες Ρόδου.

2η Ιστιο­δρο­μία: Η θέση της γραμμής εκκί­νη­σης θα είναι στην θαλάσ­σια περιοχή Πάτος Σύμης.

Η Επι­τροπή Αγώνων μπορεί να αλλάξει την θέση της γραμμής εκκί­νη­σης σε κάποια ιστιο­δρο­μία, λόγω κακών και­ρι­κών συν­θη­κών, έλλειψη ανέμου, απρό­σμε­νης θαλάσ­σιας κυκλο­φο­ρίας, επι­δει­κνύ­ο­ντας την σημαία «L» με έναν ήχο, στο σκάφος σημάτων της Επι­τρο­πής Αγώνων.

Γραμμές Τερ­μα­τι­σμών:

1η ιστιο­δρο­μία. Η γραμμή τερ­μα­τι­σμού ορί­ζε­ται από ιστό με μπλε σημαία επί του σκάφους Επι­τρο­πής στο αρι­στερό της άκρο και από κίτρινο φου­σκωτό σημα­ντήρα στο δεξί της άκρο, στην θαλάσ­σια περιοχή Σεσκλί Σύμης.

2η Ιστιο­δρο­μία. Η γραμμή τερ­μα­τι­σμού ορί­ζε­ται από δύο κίτρι­νους σημα­ντή­ρες στην θαλάσ­σια περιοχή Ακρα Λοι­μο­κα­θαρ­τη­ρίου, Μαν­δράκι Ρόδου, σε από­σταση 200μ από την ακτή.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.