Ειδήσεις

Ένα κρίσιμο EWG την ώρα της παρέλασης και του… μπακαλιάρου

Δε θα δουν παρέλαση και δε θα γευτούν μπακαλιάρο οι διαπραγματευτές του οικονομικού επιτελείου καθώς, μέχρι και την τελευταία στιγμή, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Euro Working Group, (EWG) διεξάγονται συζητήσεις με τους θεσμούς για να βρεθεί λύση στο θέμα με το νέο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία.

Τα τελευταία 24ωρα, μετά και το «γαϊτανάκι» διαρροών της Πέμπτης και την πυροσβεστική παρέμβαση Μοσχοβισί καταβάλλεται εντατική προσπάθεια με συνεχείς επαφές για να κλείσει το νέο πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη.

Όπως αναφέρεται καταγράφεται πρόοδος ωστόσο μένουν ανοικτά θέματα που θα κληθεί τόσο η ελληνική αντιπροσωπεία στο EWG με επικεφαλής το Γιώργο Χουλιαράκη, αναπληρωτή υπουργό οικονομικών, όσο και ο υποργός Οικονομικών  Ευκλείδης Τσακαλώτος να λύσουν. Παράλληλοι πάντως πολιτικοί δίαυλοι έχουν αναπτυχθεί κι από το Μέγαρο Μαξίμου όπου ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί από κοντά τα όσα τεκταίνονται καθώς το όλο ζήτημα άπτεται και του συνολικού πολιτικού σχεδιασμού της κυβέρνησης (χρόνος και αφήγημα εκλογών), ενώ συνδέεται και με άλλα παράπλευρα αλλά εξίσου αν όχι πιο σημαντικά ζητήματα (πορεία ιδιωτικοποιήσεων, διαχείριση μεγάλων κόκκιννων επιχειρηματικών δανείων).

«Έχει δρόμο. Θα συζητηθεί τα Δευτέρα στο euroworking group. Εκεί θα κλείσουν τα όρια και οι αποφάσεις του νόμου. Μέχρι τότε όλα ακόμα παίζουν» ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα κυβερνητική πηγή.

Τα μέτωπα

Βασικά θέματα που προτάσσουν οι θεσμοί σε σχέση με τη νέα ρύθμιση είναι, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής, το  δημοσιονομικό,  το εύρος προστασίας (η λεγόμενη περίμετρος)  και οι ουρές του νόμου Κατσέλη.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο  εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα, ο Ντέκλαν Κοστέλο σε συνέδριο της Επιτροπής και του ΙΟΒΕ στο Μουσείο Ακρόπολης ανέφερε ότι το κόστος της νέας ρύθμισης σε ορίζοντα τετραετίας το φτάνει τα 800 εκατ. ευρώ. Όμως το σημαντικό είναι ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να κριθεί η επιδότηση στεγαστικού δανείου ως «κρατική ενίσχυση.

Άλλωστε το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί από την DG Comp. Ουσιαστικά αναμένεται να διερευνηθεί αν η επιδότηση στεγαστικού δανείου είναι «κρατική ενίσχυση» προς τις τράπεζες καθώς αυτές θα ωφεληθούν παίρνοντας εγγυημένα τα χρήματά τους, για μέρος των δανείων τους.

Επιπλέον οι θεσμοί πιέζουν η «περίμετρος» να περιοριστεί, ειδικά για τα επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο πρώτης κατοικίας, δηλαδή  να μην  εντάσσονται στο νέο πλαίσιο με τα ίδια κριτήρια με τα υπόλοιπα κόκκινα στεγαστικά δάνεια. Επίσης επιμένουν σε μεγαλύτερους «κόφτες» σε όριο δανείων, αξίας πρώτης κατοικίας, εισοδηματικών κριτηρίων. Παράλληλα σε σχέση με το νόμο Κατσέλη οι θεσμοί επιμένουν να εκλείψουν οι «κληρονομιές» του νόμου ώστε να μην επαναληφθούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά την άποψή τους εξαιτίας κάποιων ρυθμίσεων, έστω βέβαια κι αν αυτές προκύπτουν από το κοινοτικό κεκτημένο.  Εδικά στο μικροσκόπιο μπαίνει η δυνατότητα των δανειοληπτών να προσφύγουν στο δικαστήριο στο βαθμό όπου απορριφθούν από το νέο πλαίσιο προστασίας, διασφαλίζοντας και πάλι τη μη ρευστοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων.

«Το κούρεμα»

Ήδη, πάντως, όπως ανέφερε το Reporter.gr,  φαίνεται να κλειδώνει το «κούρεμα» του ορίου της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας, που έχει προσημειωθεί για το δάνειο. Σημειώνεται ότι ενώ το αρχικό σχέδιο προέβλεπε για τα στεγαστικά δάνεια, προέβλεπε αντικειμενική αξία έως 250.000 ο πήχης χαμηλώνει καθώς οι θεσμοί πιέζουν για όρια πολύ χαμηλότερα. Επίσης και για τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν προσημειώσεις πρώτη κατοικία πιέζουν να εξαιρεθούν ή να διαμορφωθούν κριτήρια που περιορίζουν κατά πολύ τους δυνάμει δικαιούχους.  Ήδη πάντως στο τραπέζι είναι όρια που κινούνται στην περιοχή των 175.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι το θέμα συνδέεται και με την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών κάτι που μπορεί να φέρει θετικές ή αρνητικές ανατροπές για πολλούς δανειολήπτες, ανάλογα σε ποια περιοχή έχουν το ακίνητό τους.

Επίσης υπάρχει πίεση από τους θεσμούς για το όριο που αφορά το υπόλοιπο του δανείου. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση θέλει όριο στα 130.000 ευρώ, ενώ οι θεσμοί πιέζουν για τις 50.000 ευρώ.  Αντίστοιχη είναι και η εικόνα για τα περιουσιακά κριτήρια υπαγωγής. Φαίνεται ότι στη συζήτηση έχει μπει το όριο των καταθέσεων να πάει στις 20.000 ευρώ, ενώ η αξία των υπολοίπων ακινήτων να είναι κάτω από τις  100.000 ευρώ. Όρια που είναι πολύ πιο κάτω από τα αρχικώς προταθέντα (65.000 ευρώ και 260.000 ευρώ αντίστοιχα).

Πάντως με το «κούρεμα» κριτηρίων να είναι ante portas καλείται η κυβέρνηση να διαχειριστεί και πολιτικά το όλο θέμα καθώς αναμένεται, εάν κλείσει το χαμήλωμα, να μείνουν πολλοί δανειολήπτες εκτός «νυμφώνος».

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου