Αθλητικά

Χρόνια πολλά Διαγόρα!

Εκατόν εννιά χρόνια ζωής κλείνει σήμερα η ομάδα του Διαγόρα! Ο «γηραιός» ιδρύθηκε το 1905 έχοντας αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια μια τεράστια δράση εντός αλλά και εκτός αγωνιστικών χώρων. Ο σύλλογος με αφορμή τα σημερινά του γεννέθλια, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
«Ο Γ.Σ Διαγόρας, ο μεγαλύτερος και ιστορικότερος σύλλογος του Αιγαίου, μετρά πολλά χρόνια παρουσίας στα αθλητικά δρώμενα της χώρας, από τις 25 Μαρτίου του 1905…Τα μέλη του συλλόγου που ονομάζονται «Διαγορίδες», εργάζονται με ενθουσιασμό για την επίτευξη των σκοπών του συλλόγου και έτσι σε λίγο καιρό ο Διαγόρας αποκτά αθλητικό τμήμα, λειτουργεί νυχτερινή σχολή για τους αναλφάβητους, οργανώνει διαλέξεις, εκδίδει βιβλία, ιδρύει βιβλιοθήκη, λειτουργεί μουσικό τμήμα με φιλαρμονική και μανδολινάτα, οργανώνει προσκοπικό τμήμα, ανεβάζει θεατρικές παραστάσεις, και αποκτά Λέσχη. Οι δραστηριότητες του συλλόγου τον αναδεικνύουν σε κεντρικό πόλο συσπείρωσης των Ροδίων, οι οποίοι προσέρχονται μαζικά στις εκδηλώσεις του, τον στηρίζουν οικονομικά μέσω εισφορών, δωρεών, και κληροδοτημάτων και θεωρούν τιμή να αποκτήσουν τον τίτλο του Διαγορίδη εγγραφόμενοι ως μέλη στις τάξεις του. Σε κάθε εκδήλωση η φιλαρμονική παιάνιζε τον ύμνο του συλλόγου ο οποίος συμπύκνωνε το νόημα της Διαγορικής Ιδέας και αποτελούσε το θούριο της νεολαίας της Ρόδου.
Tο 1912 η Ιταλική διοίκηση, που διαδέχεται το οθωμανικό καθεστώς αναζητά την κατάλληλη αφορμή για να προβεί στη διάλυσή του. Η ευκαιρία που αναζητούσε παρουσιάσθηκε το 1929 κατά τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν στην διάρκεια αθλητικών αγώνων μεταξύ σωματείων της πόλης. Στα επεισόδια πρωταγωνίστησαν μέλη του Συλλόγου τα οποία φώναξαν αντι-ιταλικά συνθήματα και ήρθαν σε σύγκρουση με όργανα της Ιταλικής Διοίκησης. Στη δίκη που ακολούθησε, τα μέλη καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης, η Λέσχη έκλεισε και ο Σύλλογος έπαψε να λειτουργεί. Μετά το τέλος του πολέμου, στις 23 Μαΐου 1945 συνήλθε Γενική Συνέλευση στο Βενετόκλειο Γυμνάσιο Ρόδου και αποφάσισε την ανασύσταση του Συλλόγου. Σύντομα άρχισαν να επαναλειτουργούν τα διάφορα τμήματα και ο Διαγόρας απέκτησε ξανά κεντρική θέση στην αθλητική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή της Ρόδου. Ορόσημο στην ιστορία του Συλλόγου αποτέλεσε η βράβευσή του με το μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών το 1954, με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση του. Το 1968, η δικτατορία των συνταγματαρχών, διέλυσε το ποδοσφαιρικό τμήμα του Διαγόρα και το συγχώνευσε με τις άλλες ομάδες της πόλης προκειμένου να δημιουργήσει νέο ποδοσφαιρικό σωματείο. Ούτε όμως και αυτή στάθηκε ικανή να τον αφανίσει! Σήμερα είναι το πιο δραστήριο σωματείο της Δωδεκανήσου, με πέντε ενεργά τμήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, στίβος και ποδηλασία) και Ακαδημίες που συγκροτούνται από 700 νεαρά μέλη της ροδιακής κοινωνίας»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου