Ειδήσεις

Κυρ. Μητσοτάκης: Έχουμε βάλει τον πήχη των προσδοκιών πολύ ψηλά, θα τον φτάσουμε και με τη δύναμή σας θα τον ξεπεράσουμε

“Είμαστε μία καλή κυβέρνηση που προχωρά, ίσως και με αστοχίες, αλλά ποτέ δεν θα γίνουμε μία άστοχη κυβέρνηση. Γι’ αυτό -το λέω συνέχεια στους συναδέλφους στην κυβέρνηση και στη Βουλή- αντίπαλός μας μπορεί στις εκλογές -κομματικός μας αντίπαλος- να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, πραγματικός μας αντίπαλος όμως, φίλες και φίλοι, είναι μόνο ο κακός μας εαυτός. Έχουμε βάλει τον πήχη των προσδοκιών πολύ ψηλά και θα τον φτάσουμε και με τη δύναμή σας θα τον ξεπεράσουμε”. Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, σήμερα το βράδυ από τη Λάρισα στην κεντρική ομιλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο περιοδείας, εξηγώντας:

” Γιατί έτσι, μέσα από περιπέτειες και δυσκολίες, φτάσαμε στην Ελλάδα του σήμερα, με τους Έλληνες να έχουν απαλλαγεί από 68 βάρη του παρελθόντος. Όλοι σας πληρώνετε λιγότερους φόρους, χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ και λιγότερες εισφορές, όπως είχαμε δεσμευτεί. Σχεδόν όλοι σας μεταφέρετε δωρεάν, πλέον, την περιουσία στα παιδιά σας. Η εισφορά αλληλεγγύης, αυτός ο φόρος που επιβλήθηκε στα μνημονιακά χρόνια, είναι πια παρελθόν για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα”.

«Έχουμε στη χώρα μας σχεδόν 300.000 νέες δουλειές και για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια έχουμε πραγματικές αυξήσεις στις συντάξεις, δεν παρέλειψε να τονίσει και συμπλήρωσε: “Και έκτακτη βοήθεια -ήταν μία προσωπική μου απόφαση αυτή- σε όσους συνταξιούχους δεν είδαν αυξήσεις λόγω της προσωπικής διαφοράς του νόμου Κατρούγκαλου. Και την 1η Απριλίου θα έχουμε την τρίτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού.

 

«Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν, φίλες και φίλοι», είπε ο πρωθυπουργός, «τα 43,5 δισεκατομμύρια που η πολιτεία διέθεσε για να κρατήσει ανοιχτές τις επιχειρήσεις και όρθιους τους εργαζόμενους στη διετία του κορονοϊού».

 

Δεν νομίζω ότι υπάρχει καλόπιστος επιχειρηματίας ή εργαζόμενος ο οποίος να μην αναγνωρίζει ότι η πολιτεία σε αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση στάθηκε δίπλα του. Σώσαμε τις επιχειρήσεις, σώσαμε τις θέσεις εργασίας, πληρώσαμε τους μισθούς των εργαζομένων, όπως έπρεπε να κάνουμε”. Ο Πρωθυπουργός ο οποίος μίλησε σε συγκέντρωση στο κλειστό γυμναστήριο «Αλκαζάρ», τόνισε απευθυνόμενος στο κοινό, “θέλω να προσθέσετε σε αυτό το σημαντικό ποσό και παραπάνω από 13 δισ., τα οποία υψώθηκαν ως ανάχωμα στην εισαγόμενη ακρίβεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με επιδοτήσεις στο ρεύμα αλλά και στα καύσιμα.

 

Όλοι σας, όταν παίρνετε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος εδώ και παραπάνω από ένα χρόνο τώρα, βλέπετε δυο αριθμούς. Βλέπετε τι θα πληρώνετε χωρίς την κρατική επιδότηση και βλέπετε τι πληρώνετε τελικά, μετά την κρατική επιδότηση. Κόντρα στις «Κασσάνδρες», καταφέραμε και συγκρατήσαμε τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Δώσαμε ενισχύσεις στους ευάλωτους. Δώσαμε χαμηλό ΦΠΑ στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές για να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα.

 

Ήταν μέτρα στοχευμένα, ήταν μέτρα αποτελεσματικά -σκεφτείτε τους αρχικούς φόβους για τον δύσκολο χειμώνα, οι οποίοι ευτυχώς τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν- που μάλιστα πλαισιώνονται και από άλλα: από το «Καλάθι του Νοικοκυριού», το οποίο τόσο χλεύασαν οι αντίπαλοι μας, σταθεροποίησε όμως τις τιμές σε παραπάνω από 100 προϊόντα”.

 

Και τώρα, πρόσθεσε, έρχεται η ώρα υλοποίησης της κάρτας αγορών. Του «Market Pass», που θα καλύπτει το 10% των βασικών αγορών κάθε ελληνικής οικογένειας μέχρι το καλοκαίρι.

 

Μας έλεγαν οι αντίπαλοι μας «αυτά είναι ψίχουλα». Μέσα στις πρώτες μέρες λειτουργίας έχει δεχτεί και έχει εγκρίνει σχεδόν 2.000.000 αιτήσεις. Kαι όποιος δεν χρησιμοποιεί την κάρτα θα εισπράττει σχεδόν όλο το ποσό στο λογαριασμό του. Αυτό, προσέξτε, είπε ακόμα, είναι ένα ποσό πολύ σημαντικό, είναι 600 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά από πού βρήκαμε αυτά τα λεφτά; Ούτε από πρόσθετο δανεισμό, ούτε από φορολόγηση της μεσαίας τάξης. Φορολογήσαμε τα δύο διυλιστήρια της χώρας για να στηρίξουμε 8 εκατομμύρια συμπολίτες μας, γιατί αυτό επιτάσσει η κοινωνική μας ταυτότητα, γι’ αυτό είμαστε η μεγάλη λαϊκή παράταξη της χώρας, η Νέα Δημοκρατία.

 

Αν τα αθροίσετε, φίλες και φίλοι, όλα αυτά θα φτάσουμε στο ποσό των 58 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία διέθεσε αυτή η κυβέρνηση για να στηρίξει την οικονομία και την κοινωνία. Τι είναι αυτό; Είναι δημόσιος πλούτος, ο οποίος τελικά επιστρέφει στους πολίτες, με έμφαση στους πιο ευάλωτους.

 

Όλα αυτά έγιναν, είπε στη συνέχεια, πράξη χάρη σε μία τολμηρή αλλά και συνετή πολιτική. Ένα σχέδιο ρεαλιστικό, με βάρος στη συλλογική ανάπτυξη, ώστε σε αυτήν να έχει μερίδιο και η ατομική προκοπή. Γιατί σήμερα, προσέξτε, η χώρα εμφανίζει από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη και την πιο ραγδαία πτώση της ανεργίας. Ο ίδιος τόνισε πως “κάθε χρόνο κάνουμε ρεκόρ επενδύσεων, κάνουμε ρεκόρ εξαγωγών. Και, ναι, είμαστε πια ελεύθεροι από κάθε μνημονιακή εποπτεία, μόνοι μας καθορίζουμε την τύχη μας ως λαός. Τι σημαίνει αυτό, φίλες και φίλοι; Ότι μπορούμε να δημιουργούμε περισσότερο πλούτο και να διανέμουμε αυτόν τον πλούτο δίκαια σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

 

Ο πλούτος τον οποίον χρησιμοποιήσαμε για να στηρίξουμε την κοινωνία -και θέλω να το τονίσω αυτό γιατί είναι πολύ σημαντικό- δεν προήλθε ούτε από δανεικά, ούτε από πρόσθετους φόρους. Προήλθε από το προϊόν της ανάπτυξης. Η οικονομική μας πολιτική δημιούργησε αυτή τη δυναμική δημιουργίας νέου πλούτου, για να μπορούμε να χτίσουμε αυτό το νέο απόθεμα και να στηρίξουμε κοινωνικές πολιτικές, όπως η ανασυγκρότηση της υγείας”. Ειδική αναφορά έκανε για τη Θεσσαλία λέγοντας πως “διπλασιάσαμε τις μονάδες εντατικής θεραπείας σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια του κορονοϊού. Εδώ στη Θεσσαλία είχατε 39 μονάδες εντατικής θεραπείας πριν τον κορονοϊό. Σήμερα έχετε 62 λειτουργικές μονάδες και έξι παιδιατρικές μονάδες που θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους πολύ σύντομα. Ξέρουμε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είχε ζητήματα υποστελέχωσης. Εδώ στη Θεσσαλία μόνο προστέθηκαν 542 νέοι γιατροί και νοσηλευτές.

 

Έτσι φροντίζουμε για την αναβάθμιση των νοσοκομείων, για την οριστική κατάργηση των ράντζων. Καθιερώνοντας τον Ψηφιακό Ιατρικό Φάκελο και ίσως μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση που δεν την έχουν αντιληφθεί οι πολίτες στην έκτασή τους: τις προληπτικές εξετάσεις για όλες και για όλους”.

 

Οι ίδιοι πόροι, σημείωσε ο Πρωθυπουργός, αλλάζουν και την παιδεία. Διδάσκουμε πια αγγλικά στα νηπιαγωγεία από τα τέσσερα έτη. Η χώρα έχει 120 Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία. Και η Λάρισα αποκτά το δικό της Πρότυπο Σχολείο.

 

Κάποτε, ξέρετε, είχαμε αντιδράσεις για τη δημιουργία των Πρότυπων Σχολείων. Τα θεωρούσαν κάποιοι της Αριστεράς -δήθεν προοδευτικοί- ελιτίστικα. Τώρα έχουμε αντιδράσεις γιατί δεν φτιάχνουμε αρκετά γρήγορα πρότυπα και πειραματικά σχολεία.

 

Και βέβαια, για πρώτη φορά εδώ και 12 χρόνια, διευκρίνισε, έγιναν 25.000 νέες προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, 651 για την ακρίβεια εδώ, στη Θεσσαλία. Διδάσκουν πια τα παιδιά μας σύγχρονα μαθήματα. Δώσαμε έμφαση στην τεχνική εκπαίδευση, η οποία οδηγεί σε πιο σίγουρα επαγγέλματα. Και τα πανεπιστήμιά μας επιλέγουν επιτέλους τις βιβλιοθήκες της μάθησης και όχι τις βαριοπούλες της βίας. Γιατί εσείς, οι φοιτητές μας, αξίζετε ένα καλύτερο δημόσιο πανεπιστήμιο και σας το προσφέρει αυτή η κυβέρνηση.

Πιο αναλυτικά για το θεσσαλικό διαμέρισμα σημείωσε: ‘ Όταν ήρθα και σας μίλησα, εδώ στη Λάρισα, πριν από τις εκλογές του 2019 σκεφτείτε λίγο τι σας υποσχέθηκα. Τρία απλά πράγματα: μία χώρα με λιγότερους φόρους, με περισσότερες επενδύσεις και δουλειές, μία πατρίδα ισχυρή με διεθνή ακτινοβολία και μία καθημερινή ζωή σύγχρονη και φιλική. Εσείς θα κρίνετε αν αυτά τα πετύχαμε. Η δική μου απάντηση είναι ότι προσπαθήσαμε και, παρά τις μεγάλες κρίσεις, τους περισσότερους κεντρικούς στόχους που θέσαμε τους υλοποιήσαμε.

Όπως προσπαθήσαμε, και το ξέρετε καλά, για το καλύτερο και στις πέντε Ενότητες εδώ της Θεσσαλίας: στη Λάρισα, στη Μαγνησία, στις Σποράδες, στα Τρίκαλα, στην Καρδίτσα. Περιοχές που συγκροτούν μία μοναδική Περιφέρεια, κ. Περιφερειάρχα, όπως έχουμε κουβεντιάσει πολλές φορές. Δυναμική σε πολλούς τομείς, πρωταγωνίστρια στον πρωτογενή τομέα. Με καλλιέργειες των πεδιάδων, αναπτυγμένη κτηνοτροφία στα ορεινά, μία Περιφέρεια πρωταγωνίστρια στη μεταποίηση, με ισχυρή παραγωγική βάση, στις μεταφορές, στο εμπόριο, με κομβική θέση”.

 

Μια Περιφέρεια, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η οποία γίνεται πρωταγωνίστρια και σε τεχνολογίες αιχμής. Μια Περιφέρεια πρωταγωνίστρια στον τουρισμό. Εδώ μιλάμε για τα Μετέωρα, για τη Λίμνη Πλαστήρα, για το Πήλιο, για τις Σποράδες.

 

Ανάπτυξη όμως, αυτή η ανάπτυξη, δεν θα ερχόταν χωρίς τη διαρκή στήριξη της πολιτείας. Θέλω να θυμίσω ότι σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ κατευθύνθηκαν προς επιχειρήσεις και επαγγελματίες μόνο από τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Επίσης τόνισε πως με πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ έχουν ενισχυθεί αυτά τα τέσσερα χρόνια οι 35.000 παραγωγοί της Θεσσαλίας. Ενώ 60.000 συμπολίτες σας έχουν καταρτιστεί σε τοπικά προγράμματα απασχόλησης τα οποία κόστισαν σχεδόν 90 εκατομμύρια. Για να καταλήξει τονίζοντας:

 

“Προσέξτε, θα το ξαναπώ, δεν επικαλούμαι αυτά τα στοιχεία για κανένα πανηγυρισμό, αλλά θέλω να τονίσω ότι η πολιτεία δεν έδειξε ποτέ κανέναν εφησυχασμό. Αντίθετα, ακόμα και σε πρωτοφανείς επιθέσεις της φύσης, όπως με τον «Ιανό», όπως με τον σεισμό στο Δαμάσι, κινητοποιηθήκαμε αμέσως για να κλείσουμε τις πληγές”. Για τον «Ιανό»και το σεισμό, και την κυβερνητική παρέμβαση ο Πρωθυπουργός τόνισε: “Θύμισα και πριν, όταν παρουσιάσαμε το αναπτυξιακό μας σχέδιο, την πρώτη μου επίσκεψη στην Καρδίτσα, όταν πέταξα με το ελικόπτερο πάνω από τις πλημμυρισμένες εκτάσεις μετά τη θεομηνία του «Ιανού». Και τότε θυμάμαι την καχυποψία στα μάτια των συμπολιτών μας που είδαν τις περιουσίες τους να έχουν καταστραφεί. Κι όμως, φίλες και φίλοι, το κράτος στάθηκε αρωγός. Ποτέ στην ιστορία του ελληνικού κράτους δεν υπήρξε γρηγορότερη αποκατάσταση ζημιών από αυτό το οποίο κάναμε μετά τον «Ιανό».

 

Το γνωρίζουν και οι επιχειρηματίες και οι αγρότες, το γνωρίζουν οι κάτοικοι της ορεινής Αργιθέας, που είδαν μέσα από μία εργολαβία να κατασκευάζονται οδικά δίκτυα τα οποία υπό κανονικές συνθήκες θα έκαναν δέκα χρόνια και παραπάνω για να φτιαχτούν. Σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ διατέθηκε στη Θεσσαλία για να αντιμετωπίσουμε τις ζημιές του «Ιανού» και το σεισμό στο Δαμάσι”. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο αναπτυξιακό πρόγραμμα λέγοντας: “Πολίτες της Λάρισας και της Θεσσαλίας, αξιοποιώντας αυτή την πυκνή εμπειρία 3,5 χρόνων σχεδιάσαμε ένα αναπτυξιακό σχέδιο. Το παρουσιάσαμε σήμερα, σε μεγάλη λεπτομέρεια. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει παραπάνω από 570 έργα. Έχει προϋπολογισμό 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Από την ολοκλήρωση οδικών δικτύων, υποδομών και την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, μέχρι την τόνωση της καινοτομίας και την αναβάθμιση της καθημερινότητας των κατοίκων.

 

Δεν θα πω πολλά για αυτό το σχέδιο. Αξίζει πραγματικά να το διατρέξετε. Θα δείτε ότι είναι και μελετημένο και συνεκτικό. Έχει εργαλεία χρηματοδότησης, έχει φορείς υλοποίησης, αποτυπώνει το όραμά μου για τη Θεσσαλία του μέλλοντος, μια Περιφέρεια πρωταγωνίστρια, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη”. Ενώ για τον οδικό άξονα Ε-65 το εργοτάξιο του οποίου θα επισκεφθεί αύριο τόνισε: “Λίγα έργα, φίλες και φίλοι, θα ξεχωρίσω γιατί νομίζω ότι έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία, με πρώτο τον οδικό άξονα Ε65. Το τμήμα Λαμία – Ξυνιάδα παραδίδεται, αλλά το βόρειο τμήμα, το οποίο συνδέει τα Τρίκαλα με την Εγνατία και με τα Γρεβενά, ήταν ένα έργο το οποίο ήταν «κλινικά νεκρό». Εάν δεν υπήρχε ουσιαστική κυβερνητική παρέμβαση δεν θα γινόταν ποτέ. Έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2025.

 

Αύριο θα έχω την ευκαιρία να επισκεφθώ, μαζί με τον Υπουργό Υποδομών, τον Κώστα Καραμανλή, το σχετικό εργοτάξιο, 480.000.000 ευρώ θα στοιχίσει το έργο αυτό, πόροι πλήρως εξασφαλισμένοι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι και αυτό το έργο, ξέρετε, η καλύτερη απάντηση σε όλους όσοι ισχυρίζονται ότι δήθεν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης «θα πάνε σε κάποιους λίγους και εκλεκτούς». Σε όλους τους πολίτες επιστρέφουν. Και οι πολίτες της Θεσσαλίας, ειδικά της δυτικής Θεσσαλίας, θα είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι αυτού του σημαντικού έργου υποδομής”. Για άλλα έργα στο θεσσαλικό διαμέρισμα ο Πρωθυπουργός ανέφερε: “Παραχώρηση πολιτικού αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου. Σημαντικότατο. Ώστε με τον καινούργιο του ρόλο να αυξήσει τους επισκέπτες στην περιοχή. Αναβάθμιση σιδηροδρομικών δικτύων. Σύνδεση με τον λιμένα του Βόλου. Γραμμές Λάρισας – Βόλου, Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα είναι σε εξέλιξη. Η επόμενη δεκαετία, καθώς θα ολοκληρώνονται οι οδικοί άξονες, θα είναι η δεκαετία των σιδηροδρόμων, που δυστυχώς έμειναν πίσω εδώ και πολλές δεκαετίες”. Αναφορά έκανε και για τη την διαχείριση του νερού, στο θεσσαλικό κάμπο, τονίζοντας:

 

“Πριν από δύο χρόνια -αν θυμάμαι καλά, τον Φεβρουάριο του 2021 πρέπει να ήταν- είχα βρεθεί στα Φάρσαλα. Και σας είχα πει ότι το φράγμα Ενιπέα θα το φτιάξουμε. Και το κατασκευάζουμε ήδη, με σύμπραξη Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Τα δίκτυα του Ταυρωπού, τόσο σημαντικά για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Την επανέναρξη των εργασιών στο πονεμένο φράγμα της Μεσοχώρας, μαζί με την επισκευή του υδροηλεκτρικού του σταθμού.

 

Προσέξτε, κάποιοι κατασκεύασαν -στοίχισε παραπάνω από 500 εκατομμύρια- ένα φράγμα, ημιτελές, μας στοιχίζει μία περιουσία να το συντηρούμε και ταυτόχρονα εισάγουμε φυσικό αέριο γιατί δεν μπορούμε ένα σημαντικό υδροηλεκτρικό έργο να το βάλουμε μπροστά. Θα το κάνουμε πράξη, η Μεσοχώρα θα λειτουργήσει ως υδροηλεκτρικό έργο.

 

Και να προσθέσω, κ. Περιφερειάρχα, και το δίκτυο Υπέρειας – Ορφανών, σημαντικό έργο κι αυτό, για την άρδευση αυτής της περιοχής, μαζί με μια σειρά από εγγειοβελτιωτικά έργα, μικρά και μεσαία, τα οποία γίνονται σε ολόκληρη την Περιφέρεια. Το πρότυπο φωτοβολταϊκό έργο στα αρδευτικά κανάλια του Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Πηνειού. Γιατί το τονίζω αυτό; Γιατί για πρώτη φορά οι αγρότες μας από την πράσινη ενέργεια θα πληρώνουν πολύ χαμηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Προσέξτε, η πράσινη ενέργεια θα γίνει συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας και συγκριτικό πλεονέκτημα του πρωτογενούς τομέα. Μεγάλα φωτοβολταϊκά έχουμε σε Λάρισα, Μαγνησία, Φάρσαλα, μεγάλες επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ”. Για τους τομείς της υγείας, της δικαιοσύνης και του πολιτισμού στη Θεσσαλία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: “Σημαντικοί πόροι για την ανανέωση όλων των τμημάτων επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία σας, παρεμβάσεις στα κέντρα υγείας. Και βέβαια, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, το νέο κτίριο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

 

Να προσθέσω επίσης, κ. Υπουργέ Δικαιοσύνης, νέα ή ανακαινιζόμενα Δικαστικά Μέγαρα σε Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα, κόστους 33 εκατομμυρίων.

 

Νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και αποβλήτων που κατασκευάζονται σε Λάρισα, Μαγνησία, στη Δυτική Θεσσαλία, ύψους 120 εκατομμυρίων.

 

Τέλος, και πολύ σημαντικό, έργα πολιτισμού που συνδυάζουν την ανάπτυξη και τον τουρισμό: παραπάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ. Ποτέ στη Θεσσαλία δεν έγιναν συμπυκνωμένα τόσα έργα πολιτισμού όσα γίνονται από αυτή την κυβέρνηση”. Η Θεσσαλία είναι σίγουρα όλη μπλε και θα παραμείνει μπλε. Αυτοί λοιπόν οι πόροι, περιφερειακοί, αγροτικοί, μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλάζουν τα πάντα. Από τα μεγάλα έργα μέχρι την καθημερινότητα σας. Ψηφιακή στάθμευση, νέες διαβάσεις, έξυπνα παγκάκια, είναι έργα τα οποία αγγίζουν τις ζωές μας σε πολλά επίπεδα, σημείωσε επίσης ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας:

” Στον δρόμο, λοιπόν, προς τις επόμενες εκλογές λίγα θα έχω να πω και λίγα θα σας ζητήσω να λέτε για τους πολιτικούς μας αντιπάλους. ‘Αλλωστε, μιλούν γι’ αυτούς οι πράξεις τους. Επί τέσσερα χρόνια λένε «όχι» σε όλα και «ναι» στο τίποτα. Καταψηφίζουν ουσιαστικά τα πάντα, από τις εθνικές συμφωνίες για τους εξοπλισμούς, μέχρι τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού. Ακόμα και τα δικαιώματα των πολιτών με αναπηρία δεν ήρθαν να ψηφίσουν την τελευταία εβδομάδα.

 

Και πρόσφατα τι έκαναν; Αποχώρησαν ουσιαστικά από τη Βουλή. Αντί για υπεύθυνοι βουλευτές έγιναν επαγγελματίες διαδηλωτές. Δεν προσβάλλουν, ξέρετε, μόνο την κοινοβουλευτική δημοκρατία, προσβάλλουν πρώτα και πάνω απ’ όλα τους ίδιους τους ψηφοφόρους τους. Τους ψήφισαν για να είναι στη Βουλή, όχι για να απέχουν. Κυρίως όμως, η αποχώρηση αυτή τους δίνει ουσιαστικά την ευκαιρία να αποφύγουν τον διάλογο και την αντιπαράθεση.

 

Ξέρετε, ακόμα αναμένω τη συγγνώμη τους, καθώς διέσυραν διεθνώς τη χώρα επινοώντας δήθεν πεθαμένα παιδιά σε ελληνικό έδαφος, στον Έβρο. Μία ανύπαρκτη «μικρή Μαρία», την οποία χρησιμοποίησαν, μία στημένη ιστορία για να διασύρουν τη χώρα, έχει γίνει ο εφιάλτης τους”. Για να καταλήξει τονίζοντας: “Αναρωτιέμαι και κάτι ακόμα: θα συνεχίσει ο κ. Τσίπρας να μιλά για δικαιοσύνη όταν σήμερα κιόλας ο στενότερος συνεργάτης του, κ. Παππάς, κρίθηκε αμετάκλητα ένοχος στο Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος;

 

«Υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας», μας έλεγε ο κ. Τσίπρας πριν από λίγες εβδομάδες. Του απαντώ: ναι, υπάρχουν και καταδίκασαν αμετάκλητα και ομόφωνα τον στενότερο συνεργάτη του για παράβαση καθήκοντος. Το πιο ατιμωτικό, δηλαδή, έγκλημα για έναν δημόσιο λειτουργό. Και καταλαβαίνω ότι ο κ. Τσίπρας κρατά τον κ. Παππά στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Αυτό που δεν ξέρουμε ακόμα είναι πώς «κρατά» ο κ. Παππάς τον κ. Τσίπρα για να τον κρατά στα ψηφοδέλτια. Θα το μάθουμε κι αυτό. Ωστόσο, αν ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αδιόρθωτος…”.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα, τόνισε επίσης ο Πρωθυπουργός, στέκεται φρουρός των εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων. Πριν από σχεδόν τρία χρόνια -ήταν πάλι, ίσως το θυμάστε, σαββατοκύριακο Καθαράς Δευτέρας του 2020- αρχές Μαρτίου, η Ελλάδα, εξήγησε, δέχτηκε απρόκλητη μεταναστευτική εισβολή ενορχηστρωμένη από την Τουρκία. Υπερασπιστήκαμε τα εθνικά μας σύνορα. Υπερασπιστήκαμε τα ευρωπαϊκά μας σύνορα και υλοποιήσαμε μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική.

 

Ξέρετε, ποιο είναι το αποτέλεσμα; Το 2015 το 75% των παράνομων εισόδων μεταναστών στην Ευρώπη ερχόταν από την Ελλάδα. Σήμερα είναι μόλις το 5%. Πριν από τέσσερα χρόνια στο έδαφός μας, στο τέλος της θητείας του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκονταν 92.000 συχνά μη καταγεγραμμένοι μετανάστες και πρόσφυγες, συχνά σε άθλιες συνθήκες. Θυμάστε το δράμα της Μόριας. Σήμερα, από τους 92.000 φιλοξενούνται μόνο 15.000 και όλοι σε σύγχρονες δομές.

 

Και επειδή συχνά οι δήθεν προοδευτικοί της αριστεράς κατηγορούν εμάς για έλλειψη ανθρωπισμού, θα τους πω να σταθούν λίγο σε αυτά τα οποία κάναμε για τα ανήλικα προσφυγόπουλα, όπου βρήκαμε μια τραγική κατάσταση και σήμερα όλα τα ανήλικα προσφυγόπουλα είναι σε ασφαλείς δομές και πολλά έχουν μετεγκατασταθεί κοντά στους δικούς τους.

 

Όμως, φίλες και φίλοι, πάνω από όλα οικονομική ανάπτυξη σημαίνει και αμυντική θωράκιση, τόνισε ακόμα ο Πρωθυπουργός, λέγοντας: “Τα πρώτα γαλλικά Rafale πετούν ήδη στους ελληνικούς ουρανούς. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε παραλάβει και τα 24 που έχουμε παραγγείλει. Αναβαθμίζουμε ταχύτατα τα F-16 μας σε μοντέλα Viper. Οι τρεις πρώτες φρεγάτες Belh@rra χτίζονται ήδη στα γαλλικά ναυπηγεία. Προσθέτουμε ελικόπτερα, εκατοντάδες τεθωρακισμένα, σύγχρονα πυρομαχικά”. Για να καταλήξει τονίζοντας: “Από αύριο λοιπόν ανοιγόμαστε στην κοινωνία, από όπου προέρχεται αυτή η μεγάλη παράταξη και μέσα στην οποία ζει. Ακούμε τον σφυγμό, εξηγούμε τις θέσεις μας, μοιραζόμαστε μαζί της το όραμα μιας Ελλάδας που προχωρά μπροστά και στοχεύει ψηλά. Γιατί, θα το ξαναπώ, καταφέραμε πολλά, όμως μπορούμε περισσότερα. Και αυτό διαπιστώνω πως είναι και το σημερινό σας μήνυμα. Είναι τόσο ισχυρό που ακούγεται παντού, η Ελλάδα μπροστά, η Θεσσαλία μπροστά”.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου