ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέο «όχι» Μέρκελ σε Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Μέρκελ

Πέ­ρα­σε στα ψιλά της πο­λι­τι­κής επι­και­ρό­τη­τας όμως σί­γου­ρα απο­τε­λεί μία ακόμα έν­δει­ξη ότι οι σχέ­σεις Αθή­νας και Βε­ρο­λί­νου δεν βρί­σκο­νται και στα κα­λύ­τε­ρα τους. Το από­γευ­μα της Τρί­της ο Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης πραγ­μα­το­ποί­η­σε τη­λε­διά­σκε­ψη προ­πα­ρα­σκευα­στι­κού χα­ρα­κτή­ρα, ενό­ψει της Συ­νό­δου Κο­ρυ­φής που αρ­χί­ζει το με­ση­μέ­ρι της Πέμ­πτης, με ορι­σμέ­νους από τους βα­σι­κούς Ευ­ρω­παί­ους «παί­χτες».

Το παρών έδω­σαν με­τα­ξύ άλλων η πρό­ε­δρος της Ευ­ρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής Ούρ­σου­λα Φον Ντε Λάιεν και η γερ­μα­νί­δα Κα­γκε­λά­ριος Άν­γκε­λα Μέρ­κελ. Σύμ­φω­να με καλά πλη­ρο­φο­ρη­μέ­νη πηγή ο πρω­θυ­πουρ­γός έβαλε ξανά στο τρα­πέ­ζι το θέμα του πι­στο­ποι­η­τι­κού εμ­βο­λια­σμών, το οποίο προ­ω­θεί η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση με συ­ντο­νι­σμέ­νες κι­νή­σεις.

Η εί­δη­ση όμως δεν βρί­σκε­ται εκεί αλλά στο γε­γο­νός ότι για μία ακόμα φορά η κ. Μέρ­κελ στά­θη­κε απέ­να­ντι στην ελ­λη­νι­κή πρω­το­βου­λία. Οι ίδιες πλη­ρο­φο­ρί­ες θέ­λουν το Βε­ρο­λί­νο να κρατά σθε­να­ρή στάση ενα­ντί­ον του πι­στο­ποι­η­τι­κού και κατά τη διάρ­κεια της Συ­νό­δου Κο­ρυ­φής που αρ­χί­ζει σε λίγες ώρες, στοι­χείο που προ­φα­νώς και δυ­σκο­λεύ­ει την όποια από­φα­ση προς την συ­γκε­κρι­μέ­νη κα­τεύ­θυν­ση.

Αν και από το δη­μό­σιο διά­λο­γο απου­σιά­ζουν επί­ση­μες δη­λώ­σεις γερ­μα­νών αξιω­μα­τού­χων για το θέμα, το κλίμα που έχει δη­μιουρ­γη­θεί στην γερ­μα­νι­κή πρω­τεύ­ου­σα κάθε άλλο παρά θε­τι­κό είναι για το πι­στο­ποι­η­τι­κό, κάτι που επη­ρε­ά­ζει σε με­γά­λο βαθμό και τις χώρες «δο­ρυ­φό­ρους» της Γερ­μα­νί­ας. Μην ξε­χνά­με ότι αρ­νη­τι­κές ήταν και οι αντι­δρά­σεις εκ­προ­σώ­πων του γερ­μα­νι­κού του­ρι­στι­κού κλά­δου, οι οποί­οι απέρ­ρι­ψαν την πρό­τα­ση του  Κυ­ριά­κου Μη­τσο­τά­κη, με το επι­χεί­ρη­μα ότι δεν μπο­ρεί να υπάρ­ξουν ει­δι­κά προ­νό­μια για τους εμ­βο­λια­σμέ­νους.

Μπο­ρεί η Άν­γκε­λα Μέρ­κελ λοι­πόν να οδεύ­ει  πλέον προς την λήξη της πα­ρα­μο­νής της στο τι­μό­νι της Γερ­μα­νί­ας, το ζή­τη­μα όμως της αντι­με­τώ­πι­σης της παν­δη­μί­ας φαί­νε­ται πως προ­κα­λεί μία ακόμα τριβή ανά­με­σα στον Κυ­ριά­κο Μη­τσο­τά­κη και στην Άν­γκε­λα Μέρ­κελ. Όχι τόσο εξαι­τί­ας της άρ­νη­σης του Βε­ρο­λί­νου να στη­ρί­ξει την πρό­τα­ση Μη­τσο­τά­κη, αλλά κυ­ρί­ως της έντο­νης  φη­μο­λο­γί­ας ότι η Γερ­μα­νία έχει αγο­ρά­σει πρό­σθε­τες δό­σεις, πέρα και πάνω από το ευ­ρω­παϊ­κό πλαί­σιο, μία φήμη που μέχρι σή­με­ρα πά­ντως δεν έχει επι­βε­βαιω­θεί. Μία φήμη που «δη­λη­τη­ριά­ζει» την ευ­ρω­παϊ­κή αλ­λη­λεγ­γύη και κάνει σχε­δόν το σύ­νο­λο των ευ­ρω­παί­ων εταί­ρων να συ­μπε­ρι­φέ­ρο­νται με κα­χυ­πο­ψία εντός του ευ­ρω­παϊ­κού συμ­βου­λί­ου.

Μπο­ρεί να μην γνω­ρί­ζου­με λοι­πόν το τι και πότε τε­λι­κά θα απο­φα­σί­σει η Ευ­ρώ­πη σχε­τι­κά με το πι­στο­ποι­η­τι­κό, η αλή­θεια όμως είναι ότι η ιδέα προ­χω­ρά­ει και μά­λι­στα με με­γά­λη τα­χύ­τη­τα σε επί­πε­δο δι­με­ρών συμ­φω­νιών. Συμ­φω­νί­ες που η Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση δεν μπο­ρεί να εμπο­δί­σει όπως επι­ση­μαί­νει πηγή των Βρυ­ξελ­λών.

Είναι άλ­λω­στε η ίδια η ανά­γκη που σπρώ­χνει τις εξε­λί­ξεις πέρα και πάνω από όποιες άλλες σκέ­ψεις που μπο­ρεί να υπάρ­χουν σε ευ­ρω­παϊ­κές πρω­τεύ­ου­σες. Με άλλα λόγια η Ελ­λά­δα προ­χω­ρά σε συμ­φω­νί­ες με συ­γκε­κρι­μέ­νες χώρες πχ Κύπρο, Ισ­ρα­ήλ ίσως και Βρε­τα­νία ενώ και άλλες χώρες δεί­χνουν να το σκέ­φτο­νται σο­βα­ρά.

Πηγή: liberal.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.