ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μόσιαλος: 100% προστασία από νοσηλεία παρέχει το εμβόλιο της Johnson & Johnson

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Johnson & Johnson

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson παρέχει 100% προ­στα­σία από νοση­λεία για Covid-19 και δεν επη­ρε­ά­ζε­ται από τη βρα­ζι­λιά­νικη παραλ­λαγή του κορο­νοϊού, όπως δείχνει η ανάλυση των αρχικών στοι­χείων 28 ημέρες μετά τον εμβο­λια­σμό, όσον αφορά τα ποσοστά νοση­λείας αυτών που συμ­με­τεί­χαν σε σχετική μελέτη.

Αυτό τονίζει σε ανάρ­τησή του στο Facebook ο καθη­γη­τής Πολι­τι­κής της Υγείας της Σχολής Οικο­νο­μι­κών και Πολι­τι­κών Επι­στη­μών του Λον­δί­νου (LSE), Ηλίας Μόσια­λος, ανα­φε­ρό­με­νος στα στοι­χεία της έκθεσης της συμ­βου­λευ­τι­κής επι­τρο­πής εμβο­λίων του FDA των ΗΠΑ για το συγκε­κρι­μένο εμβόλιο, η οποία δόθηκε στη δημο­σιό­τητα χθες, Τετάρτη 24 Φεβρουα­ρίου.

Η έκθεση της συμ­βου­λευ­τι­κής επι­τρο­πής εμβο­λίων του FDA (Vaccines and Related Biological Products Advisory Committe) για το εμβόλιο της Johnson & Johnson δημο­σιεύ­θηκε πριν τη συνε­δρί­αση που είναι προ­γραμ­μα­τι­σμένη για την Παρα­σκευή, 26 Φεβρουα­ρίου, όπως έγινε και με τα άλλα δύο εμβόλια των Moderna και Pfizer/BioNTech. Οι εξω­τε­ρι­κοί εμπει­ρο­γνώ­μο­νες του FDA θα συζη­τή­σουν και θα δια­τυ­πώ­σουν συστά­σεις στο FDA για την έκτακτη αδειο­δό­τηση του εμβο­λίου.

Τι έδειξε η κλινική δοκιμή

H Johnson & Johnson και τα αμε­ρι­κα­νικά Εθνικά Ινστι­τούτα Υγείας, στις 29 Ιανουα­ρίου, είχαν ανα­κοι­νώ­σει τα πρώτα απο­τε­λέ­σματα της κλι­νι­κής δοκιμής, στην οποία συμ­με­τεί­χαν 44.325 εθε­λο­ντές, και όλοι είχαν λάβει μία δόση του εμβο­λίου. Τα στοι­χεία έδειξαν πως η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τητα του εμβο­λίου ήταν συνο­λικά 66% και διέφερε ανάλογα με τη γεω­γρα­φική τοπο­θε­σία της κλι­νι­κής δοκιμής, καθώς το εμβόλιο είχε απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τητα 72% στις ΗΠΑ και 58% στη Νότια Αφρική (όπου κυκλο­φο­ρεί, κυρίως, η παραλ­λαγή του SARS-CoV-2).

Η εται­ρεία και τα Αμε­ρι­κα­νικά Εθνικά Ινστι­τούτα Υγείας είχαν δηλώσει, επίσης, ότι το εμβόλιο ήταν 85% απο­τε­λε­σμα­τικό στην πρόληψη σοβαρών ασθε­νειών, χωρίς να παρα­τη­ρού­νται δια­φο­ρές στις οκτώ χώρες που περι­λαμ­βά­νο­νται στη μελέτη. Η περαι­τέρω ανάλυση των στοι­χείων ανα­φο­ρικά με τα ποσοστά νοση­λείας όσων συμ­με­τεί­χαν στη μελέτη, 28 ημέρες μετά τον εμβο­λια­σμό, έδειξαν πως υπήρχαν μηδε­νι­κές νοση­λείες στους εθε­λο­ντές στο σκέλος του εμβο­λίου και 16 στο σκέλος του εικο­νι­κού φαρ­μά­κου.

Ανα­λύ­ο­ντας τα στοι­χεία 28 ημέρες μετά τον εμβο­λια­σμό, τα απο­τε­λέ­σματα ήταν πολύ ενθαρ­ρυ­ντικά και για όσους συμ­με­τεί­χαν και εκτέ­θη­καν στον ιό στη Νότια Αφρική. Φαί­νε­ται, λοιπόν, όπως σημειώ­νει ο κ. Μόσια­λος, πως στη Νότια Αφρική το εμβόλιο μείωσε την πιθα­νό­τητα για σοβαρή ή κρίσιμη λοίμωξη από Covid-19 κατά 81,7% και ήταν κατά 64% απο­τε­λε­σμα­τικό στην πρόληψη κατά της νόσου με μέτριας έντασης συμ­πτώ­ματα. Επίσης, η εται­ρεία ανα­κοί­νωσε ότι η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τητα του εμβο­λίου δεν επη­ρε­ά­στηκε από τον υψηλό επι­πο­λα­σμό της βρα­ζι­λιά­νι­κης παραλ­λα­γής.

Ακόμη, από τα στοι­χεία στην έκθεση της συμ­βου­λευ­τι­κής επι­τρο­πής εμβο­λίων του FDA για την ασυμ­πτω­μα­τι­κό­τητα και τη μετά­δοση μετά τον εμβο­λια­σμό προ­κύ­πτει ότι σε συγκε­κρι­μένο αριθμό ατόμων -υποσύνολο 2.892 συμμετεχόντων- έχουν γίνει μοριακά τεστ και τεστ αντι­σω­μά­των και τα απο­τε­λέ­σματα δεί­χνουν πως το εμβόλιο είχε 74% απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τητα, όσον αφορά την προ­στα­σία από ασυμ­πτω­μα­τική λοίμωξη (όπως φαί­νε­ται από την παρου­σία αντι­σω­μά­των και την απουσία συμ­πτω­μά­των).

Στοι­χεία απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας με μία δόση

Όπως επι­ση­μαί­νει ο κ. Μόσια­λος, “ο χρόνος παρα­κο­λού­θη­σης είναι περιο­ρι­σμέ­νος και τα απο­τε­λέ­σματα δεν προ­κύ­πτουν από ομοιό­μορφη γεω­γρα­φική κατα­νομή. Θα περι­μέ­νουμε την τελική ανάλυση, αλλά είναι μία πρώτη ένδειξη πιθανής απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας έναντι ασυμ­πτω­μα­τι­κής λοί­μω­ξης 29 ημέρες μετά τον εμβο­λια­σμό. Να θυμίσω πως το εμβόλιο της J&J είναι το πρώτο εμβόλιο για το οποίο έχουμε στοι­χεία απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας με μία δόση.

Η J&J διε­ξά­γει, επίσης, μία κλινική δοκιμή 30.000 ατόμων στις ΗΠΑ με δύο δόσεις και μεσο­διά­στημα οκτώ εβδο­μά­δων και δεν ανα­μέ­νο­νται νωρί­τερα από τον Μάιο. Ανα­μέ­νουμε τη δημο­σί­ευση και νέα για την πορεία της αδειο­δό­τη­σης του εμβο­λίου στην Ευρώπη”.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.