Τοπικές Ειδήσεις

Κινούνται οι διαδικασίες για την ένταξη του Κτηματολογίου Ρόδου στο Εθνικό Κτηματολόγιο

Προθεσμία έως την 10η Μαρτίου 2020 για την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων για την μετάπτωση του Κτηματολογίου της Ρόδου στο Εθνικό Κτηματολόγιο προκειμένου να εκδοθεί και σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που θα προβλέπει την διαδικασία, δόθηκε στην αρμόδια προς τούτο επιτροπή που έχει συσταθεί και με την συμμετοχή εκπροσώπων του Δικηγορικού Συλλόγου της Ρόδου.
Το Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδοθεί θα περιλαμβάνει, όπως έγινε χθες γνωστό, ένα προς ένα τα βήματα για την νομική αλλά και την πολεοδομική μετάπτωση στο νέο καθεστώς ενώ εξακολουθεί να είναι ακανθώδες το ζήτημα της μεταγραφής όλων των εκκρεμών πράξεων, πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, με αποτέλεσμα πλέον να εξετάζεται η απασχόληση δικηγόρων από τον οικείο Σύλλογο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Θυμίζουμε ότι έχουν ήδη οριστεί εκπρόσωποι από τα κτηματολογικά γραφεία Ρόδου και Κω και τους οικείους Δικηγορικούς Συλλόγους, από τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο του Εφετείου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου αλλά και από το ΤΕΕ Δωδεκανήσου σε ομάδα εργασίας, που θα καθορίσει τα βήματα για την μετάβαση των Κτηματολογίων Ρόδου και Κω στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 24η Δεκεμβρίου 2019 παρατάθηκε εξάλλου η προθεσμία κατάργησης των Υποθηκοφυλακείων και των Κτηματολογικών Γραφείων.
Με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου δίνεται παράταση ζωής στο Κτηματολόγιο της Ρόδου μέχρι την 17η Ιανουαρίου του 2022.
Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έστησε κυριολεκτικά στο πόδι ένα εγχείρημα, το οποίο, αν μη τι άλλο, απαιτεί σχεδιασμό, σοβαρότητα και οργάνωση.
Η σπουδή που επέδειξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να περάσει άρον άρον το νομοσχέδιο, δημιούργησε ανυπέρβλητα εμπόδια στην περίπτωση του Κτηματολογίου της Ρόδου, το ιδιαίτερο καθεστώς του οποίου δεν ελήφθη υπόψη από τους αρμόδιους που έκαναν ασκήσεις επί χάρτου, όπως στην πράξη αποδεικνύεται.
Το ζητούμενο είναι πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε αλλά η “καυτή πατάτα” έμεινε στα χέρια των επόμενων που αναζητούν την προσφορότερη λύση, η οποία ως φαίνεται δεν είναι εύκολο να βρεθεί.
Σύμφωνα με πηγές του Κτηματολογίου της Ρόδου, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εκκρεμότητα περίπου 25.000 πράξεις από το 1949 (!), που πρέπει να διεκπεραιωθούν από λιγοστούς υπαλλήλους μεταγραφείς.
Στις 25.000 εκκρεμείς πράξεις, έρχονται να προστεθούν κάθε χρόνο και επιπλέον 10.000 νέες πράξεις (περίπου 800 νέες πράξεις κάθε μήνα), γεγονός που σημαίνει ότι οι επτά μόλις μεταγραφείς υπάλληλοι, δεν πρόκειται ποτέ να φέρουν εις πέρας την διαδικασία, αφού με απλά μαθηματικά προκύπτει ότι στις 25.000 περίπου εκκρεμείς πράξεις, προστίθενται επιπλέον 5.000 πράξεις νέων υποθέσεων τον χρόνο. Αρα, και μόνο οι νέες εισερχόμενες καθημερινά πράξεις, είναι ήδη υπερδιπλάσιος αριθμός από όσες έχει τη δυνατότητα να διεκπεραιώσει η υπηρεσία.
Να σημειωθεί δε, ότι σε αυτές τις πράξεις δεν υπολογίζεται η εργασία που απαιτείται για τη χορήγηση πιστοποιητικών και σχεδιαγραμμάτων που αγγίζουν περίπου τα 12.000 με 14.000 τον χρόνο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου