Ειδήσεις

Γ. Mιχελάκης: Αλλαγές στα όρια των “Καλλικρατικών” δήμων μετά τις εκλογές

Μέχρι τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα έχουν αλλάξει τα όρια των “καλλικρατικών” δήμων (πχ μεγάλων νησιωτικών ΟΤΑ α΄ βαθμού), σύμφωνα με όσα δήλωσε μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης.

Παράλληλα, ο κ. Μιχελάκης, δήλωσε πως αν ήταν υποψήφιος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα είχε υποβάλει την παραίτησή του από τη βουλευτική έδρα”. Επίσης ο κ. Μιχελάκης, είπε πως τις αμέσως επόμενες μέρες θα ξεκαθαριστεί η στάση της ΝΔ στο ζήτημα της αλλαγής του νόμου περί εκλογής ευρωβουλευτών.

Μιλώντας για την προσωπική άποψη του για το ζήτημα της επιλογής προσώπου από πλευράς ΝΔ για την περιφέρεια Αττικής, ο κ. Μιχελάκης δήλωσε πως δεν θεωρεί επιτυχημένο περιφερειάρχη τον κ. Γιάννη Σγουρό.

Παραμένουν ως έχουν οι μεγάλοι νησιωτικοί δήμοι
“Θα πάει μετά τις εκλογές”. Αυτό δήλωσε ο κ. Μιχελάκης σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής των ορίων μεγάλων “καλλικρατικών” νησιωτικών δήμων. “Είχαμε κατεβάσει μία συγκεκριμένη πρόταση πριν από τις γιορτές και υπήρχε αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ που είχε βγάλει μια ανακοίνωση που δεν το δεχόταν. Δεν μπορούσα να φέρω στη Βουλή κάτι με το οποίο διαφωνεί…”.

“Για το θέμα των αλλαγών στον «Καλλικράτη»”, σημείωσε ο κ. Μιχαλάκης, “ έχει ήδη συσταθεί μια διακομματική επιτροπή και έχω ζητήσει έως τις 31/12/2012 να έχουμε περάσει στην επόμενη φάση του «Καλλικράτη». Αυτό δεν έχει γίνει και έτσι έχω ζητήσει από τα κόμματα, εάν υπάρχουν άλλα θέματα ή για τις αλλαγές αυτές, να τα βάλουμε διακομματικά και να μπορέσουμε έτσι στο πλαίσιο της επιτροπής να συγκεντρώσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και να πάμε στην επόμενη φάση του «Καλλικράτη», διορθώνοντας τυχόν λάθη με βάση και την εμπειρία των τριών ετών λειτουργίας του. Η διακομματική επιτροπή θα έχει ένα χρόνο που θα αποφασίσει η ίδια, δύο ή τριών μηνών.”

Από μέρα σε μέρα η πρόταση για αλλαγές στο νόμο περί εκλογής ευρωβουλευτών
“Άμεσα, μέσα στα επόμενα 24ωρα, θα δώσουμε τη συνολική μας πρόταση” . Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Γιάννης Μιχελάκης μιλώντας πριν λίγο στο BHMA FM σε σχέση με το ζήτημα της αλλαγής το νόμο περί εκλογής ευρωβουλευτών.

“Μπορώ να σας πω ότι στο θέμα των σταυρών θα υπάρχει δικαίωμα επιλογής, στους 4, με τη λογική της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της χώρας, τη Β’ Αθήνας.”, τόνισε ο κ. Μιχελάκης.

“Μέχρι τώρα, υπήρχε ασυμβίβαστο βουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή, με κάποιες εξαιρέσεις στο νόμο. Αυτό που θα γίνει είναι να αρθεί το ασυμβίβαστο. Όμως, για τη Ν.Δ., με απόφαση του προέδρου, ο βουλευτής του Κοινοβουλίου που θα θελήσει να είναι υποψήφιος και για την Ευρωβουλή θα πρέπει πρώτα να υποβάλλει την παραίτησή του. Διευκρινίζω ότι αυτή είναι εσωτερική διαδικασία της Ν.Δ. και απόφαση του προέδρου. Εάν κάποιος θέλει να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής, θα παραιτείται από βουλευτής. Από εκεί και πέρα, τα άλλα κόμματα θα μπορούν να κάνουν αυτό που νομίζουν.”

Ο νόμος, δηλαδή, θα επιτρέπει στους βουλευτές να βάζουν υποψηφιότητα χωρίς κανένα πρόβλημα για το Ευρωκοινοβούλιο”.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη “οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι κάτι διαφορετικό. Ο όγκος των υποψηφίων σε όλη τη χώρα είναι πάρα πολύ μεγάλος. Εγώ, όμως, προσωπικά, εάν ήμουν υποψήφιος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα είχα υποβάλλει την παραίτησή μου από τη βουλευτική έδρα. Είναι ένα πράγμα προσωπικό του καθενός. Δεν σημαίνει ότι επειδή εγώ το υποστηρίζω είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για έναν συνάδελφό μου να το πράξει. Αλλά θεωρώ ότι για την Ευρωβουλή είναι απολύτως σωστό και θα έχει γι’ αυτό και τη θετική απήχηση στην κοινωνία.
Πηγή:www.capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου