ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ερώτηση Βόζεμπεργκ για τον αμφιλεγόμενο ρόλο των ΜΚΟ στην προσφυγική κρίση

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Βόζεμπεργκ

Με αφορμή τα πρό­σφατα δημο­σιεύ­ματα που κάνουν λόγο για «πάρτι εκα­τομ­μύ­ριων» από τις ΜΚΟ που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στην Ελλάδα τα τρία τελευ­ταία χρόνια στο προ­σφυ­γικό, η Ευρω­βου­λευ­τής της Νέας Δημο­κρα­τίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Ελίζα Βόζε­μπεργκ – Βρυω­νίδη κατέ­θεσε κατε­πεί­γουσα ερώτηση στην Κομι­σιόν σχετικά με το πλαίσιο δράσης τους.

Η Ελλη­νίδα Ευρω­βου­λευ­τής υπο­γραμ­μί­ζει ότι στη χώρα μας, ύστερα από ελέγ­χους που έγιναν από τις υπη­ρε­σίες του υπουρ­γείου Προ­στα­σίας του Πολίτη βρέ­θη­καν πάνω από 450 μη πιστο­ποι­η­μέ­νες οργα­νώ­σεις που έχουν ανα­πτύ­ξει δρα­στη­ριό­τητα στο προ­σφυ­γικό από το 2016 εκτός κάθε νομικού πλαι­σίου.

Στο πλαίσιο αυτό ζητά να πλη­ρο­φο­ρη­θεί από την Ευρω­παϊκή Επι­τροπή τα κρι­τή­ρια επι­λε­ξι­μό­τη­τας και πιστο­ποί­η­σης των ΜΚΟ για χρη­μα­το­δό­τηση,  ποιες συγκε­κρι­μέ­νες ΜΚΟ έχουν χρη­μα­το­δο­τη­θεί στην Ελλάδα και αν έχουν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί έλεγχοι σχετικά με το ύψος της χρη­μα­το­δό­τη­σης και την υλο­ποί­ηση συγκε­κρι­μέ­νων δράσεων.

Ακο­λου­θεί το πλήρες κείμενο της ερώ­τη­σης της κ. Βόζε­μπεργκ:

«Ένα μεγάλο μέρος των ευρω­παϊ­κών κον­δυ­λίων για τη δια­χεί­ριση της προ­σφυ­γι­κής κρίσης δια­τί­θε­ται απευ­θείας από την Ε.Ε. σε Μη Κυβερ­νη­τι­κές Οργα­νώ­σεις που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στον εν λόγω τομέα. Η συνει­σφορά των ΜΚΟ και των οργα­νώ­σεων της κοι­νω­νίας των πολιτών στην παροχή βοή­θειας είναι σημα­ντική, ωστόσο σύμφωνα με επίσημα στοι­χεία ένας μεγάλος αριθμός ΜΚΟ έχει ανα­πτύ­ξει δρα­στη­ριό­τητα εκτός κάθε νομικού πλαι­σίου. Συγκε­κρι­μένα στην Ελλάδα, ύστερα από ελέγ­χους του Υπουρ­γείου Προ­στα­σίας του Πολίτη, γίνεται λόγος για 450 περίπου τέτοιες οργα­νώ­σεις με δράση αμφι­λε­γό­μενη, που έχουν εμπλα­κεί στη δια­χεί­ριση του προ­σφυ­γι­κού χωρίς μάλιστα να έχουν ακο­λου­θή­σει την απαι­τού­μενη δια­δι­κα­σία πιστο­ποί­η­σης στο σχετικό εθνικό μητρώο ΜΚΟ.

Δεδο­μέ­νου ότι συχνά γίνεται λόγος μέσω δημο­σιευ­μά­των για μη πιστο­ποι­η­μέ­νες ΜΚΟ που λυμαί­νο­νται τα ευρω­παϊκά κον­δύ­λια και δρουν ανε­ξέ­λεγ­κτα, εμπο­δί­ζο­ντας σε ορι­σμέ­νες περι­πτώ­σεις ακόμα και την παροχή ουσια­στι­κής βοή­θειας στους αιτού­ντες άσυλο, ερω­τά­ται η Επι­τροπή:

– Με ποια κρι­τή­ρια επι­λέ­γο­νται οι ΜΚΟ για χρη­μα­το­δό­τηση στο πλαίσιο δια­χεί­ρι­σης της προ­σφυ­γι­κής κρίσης και πώς αυτές πιστο­ποιού­νται;

– Ποιες συγκε­κρι­μέ­νες ΜΚΟ χρη­μα­το­δο­τεί ή έχει χρη­μα­το­δο­τή­σει στην Ελλάδα;

– Έχουν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί έλεγχοι για τη δια­χεί­ριση των κον­δυ­λίων από τις ΜΚΟ ανα­φο­ρικά με το ύψος της χρη­μα­το­δό­τη­σης και την υλο­ποί­ηση συγκε­κρι­μέ­νων δράσεων;»

Ελίζα Βόζε­μπεργκ – Βρυω­νίδη

Ευρω­βου­λευ­τής ΝΔ – ΕPP GROUP

Αντι­πρό­ε­δρος της Επι­τρο­πής Δικαιω­μά­των των Γυναι­κών και Ισό­τη­τας των Φύλων (FEMM) του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λίου.

Μέλος των Επι­τρο­πών Μετα­φο­ρών και Του­ρι­σμού (ΤRΑΝ),  Πολι­τι­κών Ελευ­θε­ριών, Δικαιο­σύ­νης και Εσω­τε­ρι­κών  Υπο­θέ­σεων (LIBE) του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λίου.

Μέλος της Αντι­προ­σω­πείας στη Μικτή Κοι­νο­βου­λευ­τική Επι­τροπή ΕΕ/ Τουρ­κίας.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.