Ρεπορτάζ

«Είναι μεγάλος ο κίνδυνος που εισάγει η ανάρτηση των δασικών χαρτών»

Την αγωνία του εξέφρασε χτες σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης για το ζήτημα που έχει προκύψει με την ανάρτηση των δασικών χαρτών και στον απόηχο της συνεδρίασης που έγινε στην Αθήνα, την περασμένη Δευτέρα.
«Ένα τεράστιας σημασίας θέμα που αφορά στα νησιά μας, είναι η ανάρτηση των δασικών χαρτών. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος και φυσικά το περιφερειακό συμβούλιο, βγαίνουμε μπροστά γι’ ακόμη μια φορά για το ζήτημα. Έχουμε και πάλι έναν κακό νόμο. Ένα αντι-δωδεκανησιακό / αντι-νησιωτικό νόμο, που αντίκειται στα συμφέροντα των κατοίκων των νησιών του Νοτίου Αιγαίου. Για να περιγράψουμε με απλά λόγια τι είναι το θέμα με τους δασικούς χάρτες και πώς επηρεάζει την ζωή των νησιωτών: με το νόμο του 2016, για πρώτη φορά εισάγονται χαρακτηριστικά, όπως τα μη ξυλώδη είδη (φυτά), ένα τεκμήριο ιδιοκτησίας του Δημοσίου καθώς και ένας χαρακτηρισμός ολόκληρων νησιών ως “δασικά”. Αυτό ακούγεται σε κάποιον υπερβολικό, αλλά δεν είναι. Στην πράξη, είδαμε ότι το 80% της νήσου Πάτμου, κηρύχθηκε… δασικό όταν όλοι εμείς που ζούμε στο Νότιο Αιγαίο, δεν υπάρχουν ‘αχανή δάση’. Το ίδιο και η Σύμη. Το 75% της Ανάφης (ένα από τα μικρά νησιά του Αιγαίου μας) κινδυνεύει. Τα μικρά νησιά μας, πρέπει να τα προστατεύουμε κι όχι να τα αφήνουμε να απειλούνται», τόνισε ο περ/ρχης.
Ο αντιπεριφερειάρχης, διευκρίνισε πως είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε ποια είναι τα δάση, ποιες είναι οι δασικές περιοχές αλλά υπό όρους και προϋποθέσεις.
«Ας ξεκινήσουμε με το δασολόγιο σε περιοχές όπου υπάρχουν καταπατήσεις και χτίστηκαν τεράστια οικοδομήματα μέσα στα δάση με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα, που κατά καιρούς έχουμε και σήμερα ερχόμαστε προ τετελεσμένων στα νησιά μας. Αν υπάρχει μια πυκνότητα θάμνων, χαρακτηρίζονται αμέσως δασικές περιοχές. Στα νησιά μας όμως, ζουν άνθρωποι και δεν μπορεί να χαρακτηρίζονται τόσο εύκολα οι εκτάσεις τους ως δασικές και να χάνονται οι περιουσίες τους», όπως είπε.
Ωστόσο, ο κ. Φλεβάρης υπογράμμισε την ανάγκη να στηριχτούν οι νησιώτες ώστε να παραμείνουν στα νησιά, από το μεγαλύτερο έως το πιο μικρό και το πιο απομακρυσμένο όχι μόνον για λόγους επιβίωσης αλλά κυρίως για εθνικούς λόγους.
«Οι νησιώτες περιμένουν κίνητρα και στήριξη από την Πολιτεία. Κι εκείνη τους απαντάει με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ενώ εισάγει, τώρα τους δασικούς χάρτες αναρτώντας τους σε κάποιες περιοχές. Βέβαια, δεν έχει ακόμη τελεσιδικήσει η απόφαση αλλά αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, να χαρακτηριστεί έστω και μια μικρή έκταση ως δασική. Και δεν δίνει την δυνατότητα σε κάποιον που θέλει, να καλλιεργήσει μια έκταση. Γι’ αυτό η ΠΝΑΙ μαζί με τους δημάρχους και όλους τους φορείς, ανέλαβε την πρωτοβουλία για να στηρίξει τα νησιά, τους νησιώτες και την οικονομία», όπως τόνισε.
Ο κ. Φλεβάρης πάντως, απηύθυνε έκκληση προς πάσα κατεύθυνση να βρεθεί μια κοινώς αποδεκτή λύση, η οποία να είναι λογική, να αποτρέπει κάθε ενδεχόμενο κινδύνου για κατάσχεση εκτάσεων και περιουσιακών στοιχείων των νησιωτών.
«Στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο ΕΒΕΑ, ήταν παρόντες και οι δήμαρχοι των νησιών αλλά και ο υπουργός κ. Σωτήρης Φάμελλος. Συνεπώς, όλοι μαζί πρέπει να συντονίσουμε τις ενέργειές μας για να προλάβουμε. Ο κίνδυνος που εισάγει η ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι μεγάλος. Αυτό που απαιτείται είναι η άμεση τροποποίηση του νόμου, η θεραπεία των κακώς κειμένων στο νόμο και να δούμε το ζήτημα από την αρχή. Πρέπει να ακουστεί η φωνή των νησιωτών» κατέληξε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου