Η εκκρεμής υπόθεση και η καθυστέρηση εδώ και χρόνια στην ενημέρωση και κατάθεση στοιχείων για την πορεία εκκαθάρισης της ‘αμαρτωλής’ πρώην δημοτικής επιχείρησης ‘ΡΟΔΩΝ Α.Ε.’, η τύχη της ΑΣΤΕΡ καθώς και οι ετοιμασίες για τον εορτασμό της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στις 7 Μαρτίου, μονοπώλησαν την προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, στα προ ημερησίας διατάξεως θέματα.
Στις 6 Μαρτίου 2017, αναμένεται να επισκεφτεί τη Ρόδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος προκειμένου να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις που θα διοργανώσει ο Δήμος στο πλαίσιο του εορτασμού της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα. Όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος στις 6 Μαρτίου σε πανηγυρική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Παυλόπουλος θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης της Ρόδου, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, όπου η καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κα Τόνια Μοροπούλου θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το έργο της αναστήλωσης του Πανάγιου Τάφου στα Ιεροσόλυμα. Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί για να παραστούν ο Πατριάρχης Ιερουσολύμων κ. Θεόφιλος ο Γ’, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων.
Ο κ. Χατζηδιάκος, δήλωσε: «Έγινε μια συνεννόηση με την Προεδρία της Δημοκρατίας επειδή ο Πρόεδρος κ. Παυλόπουλος, για συμβολικούς λόγους δεσμεύτηκε να βρίσκεται στην Κάλυμνο. Γίνεται μια προσπάθεια να παραστεί στην Ρόδο στις 6 Μαρτίου ώστε σε μια πανηγυρική συνεδρίαση να ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης του Δήμου Ρόδου. Αργότερα, θα γίνει στη Ρόδο η πρώτη παρουσίαση του έργου της αναστήλωσης του Πανάγιου Τάφου. Είναι κάτι που το οφείλουμε στον τόπο μας. Θέλω να βλέπουμε με αισιοδοξία την χρονιά».
 Η υπόθεση με την ΑΣΤΕΡ
Στην ανωτατοποίηση της ΑΣΤΕΡ θα στραφεί πλέον η διεκδίκηση του δημοτικού συμβουλίου μετά την ίδρυση πανεπιστημιακής  τουριστικής σχολής στην Χίο. Όπως ειπώθηκε στην συνεδρίαση, η ΑΣΤΕΡ ‘πνέει τα λοίσθια’ και αν συνεχιστεί η υποβάθμισή της, τότε θα οδηγηθεί σε οριστικό ‘λουκέτο’.
«Έχουμε πάρει απόφαση ως δημοτικό συμβούλιο (ομοφώνως) έχουμε κάνει παραστάσεις με τους κοινοβουλευτικούς μας εκπροσώπους και με τους πανεπιστημιακούς, ενώ την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου την έχω στείλει στον ίδιο τον υπουργό…», είπε ο κ. Χατζηδιάκος.
Οι κ.κ. Στράτος Καρίκης και Γιώργος Υψηλάντης έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την ΑΣΤΕΡ, ζητώντας από τον κ. Χατζηδιάκο και το δημοτικό συμβούλιο να λάβει μέτρα για να σταματήσει η συνεχής υποβάθμισή της και το θέμα να συζητηθεί σε ξεχωριστή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
«Είμαι από τους ανθρώπους που έζησαν την ΑΣΤΕΡ σαν την πιο καλή σχολή που υπήρχε σε ολόκληρη την Ελλάδα. Κανένας Ροδίτης δεν μπορούσε να καταλάβει, γιατί η κεντρική εξουσία υποβαθμίζει συνεχώς την αξία της και την έφτασαν σε σημείο να υπολειτουργεί. Την έχουν καταντήσει μια σχολή η οποία δεν έχει ούτε τα απαραίτητα για να λειτουργήσει. Πάνε να την κλείσουν ή να την υποβιβάσουν σε επίπεδο λυκείου. Όσοι έρχονταν εδώ, μας κοροϊδευαν και έφευγαν», είπε ο κ. Καρίκης.
Να σημειωθεί ότι χτες στην Αθήνα για το ζήτημα της ανωτατοποίησης της ΑΣΤΕΡ, είχε προγραμματιστεί συνάντηση ανάμεσα στον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριο Σαντορινιό και την υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά.

Η «αμαρτωλή» ΡΟΔΩΝ Α.Ε.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι περιπέτειες της ‘αμαρτωλής’ πρώην δημοτικής εταιρείας ΡΟΔΩΝ Α.Ε. η οποία τελεί εδώ και χρόνια υπό εκκαθάριση, ενώ υπάρχουν ακόμη πρώην δημοτικοί σύμβουλοι που ταλαιπωρούνται στα δικαστήρια. Το ζήτημα επανέφερε (για πολλοστή φορά) στο δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΔΗ κ. Χατζής Χατζηευθυμίου, ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων: «Παλαιοί συνάδελφοί μας αντιμετωπίζουν προβλήματα και σύρονται στα δικαστήρια, όπως οι κ.κ. Τσαμπίκος Τριομμάτης (που έχει…. 62 μηνύσεις!) και Κώστας Ταρασλιάς. Έχω επανειλημμένως ζητήσει να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο ο εκκαθαριστής της ΡΟΔΩΝ Α.Ε. και να μας δώσει αναλυτικά στοιχεία. Δεν εισακούστηκα. Από το 2011 μέχρι σήμερα, αυτή η υπόθεση κλείνει έξι χρόνια και ο εκκαθαριστής δεν έχει δώσει εξηγήσεις για τίποτα. Οποτεδήποτε ερωτάται λέει ότι δεν είναι υποχρεωμένος να δώσει στοιχεία! Οι κ.κ. Τριομμάτης και Ταρασλιάς, καλούνται την Δευτέρα να καταθέσουν για κακούργημα. Εγώ θα είμαι μάρτυρας. Όμως ποτέ ο Δήμος Ρόδου δεν έχει στηρίξει κανέναν από αυτούς! Θα περίμενα να γίνει κάποτε κάτι τέτοιο, κύριε δήμαρχε. Αυτά τα οποία έχω δηλώσει στο δημοτικό συμβούλιο, θα τα καταθέσω ενόρκως και θα συνεχίσω να ζητώ εξηγήσεις. Τα έσοδα που έχει η ΡΟΔΩΝ Α.Ε. είναι 1,2 εκ. το χρόνο. Πού πήγαν τα χρήματα αυτά; Θέλουμε ενημέρωση. Ειδάλλως πρόκειται για καταδολίευση των πιστωτών».
Η τοποθέτηση του κ. Χατζηευθυμίου (παρουσία και του κ. Τριομμάτη) ανάγκασε τον δήμαρχο να πάρει –εμμέσως πλην σαφώς- θέση για το θέμα, λέγοντας πως η δημοτική αρχή έχει κληρονομήσει τέτοιες…. ‘αμαρτίες’, όπως η ΡΟΔΩΝ Α.Ε. και άλλες παρόμοιες υποθέσεις, αφήνοντας ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο της αντικατάστασης του εκκαθαριστή κ. Μαραβέλια. Μάλιστα, είπε ότι έχει στα χέρια του ένα τετρασέλιδο σημείωμα για την ΡΟΔΩΝ Α.Ε. το οποίο ήθελε να μοιράσει στην συνεδρίαση, αλλά δεν αναφέρονται μέσα τα στοιχεία που ζητούν όλοι για ενημέρωση.

 Το λιμανάκι των Φανών και η διάβρωση των ακτών
Να βρεθούν ριζικές λύσεις για το λιμανάκι των Φανών και της διάβρωσης των ακτών της δυτικής πλευράς των νησιών, ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψηλάντης. «Υπάρχουν μελέτες για το λιμανάκι των Φανών; Ζητώ να γίνει ενημέρωση για το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν θα λυθεί το πρόβλημα έτσι», είπε ο κ. Υψηλάντης.
Απαντώντας ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου κ. Μιχάλης Χριστοδούλου, είπε πως ο Δήμος Ρόδου είναι έτοιμος να διαθέσει το ποσό των 75.000 ευρώ για να γίνουν σωστικές παρεμβάσεις στον παραλιακό δρόμο της Κρεμαστής που έχει υποστεί σημαντικές ζημιές από την διάβρωση των ακτών. Για τον ίδιο σκοπό η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διαθέτει το ποσό των 200.000 ευρώ και οι παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους μήνες. Μόνο η μελέτη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών απαιτεί το ποσό των 650.000 ευρώ. Παράλληλα έκανε γνωστό ότι, ο επίτροπος ενέκρινε την σύμβαση για τον καθαρισμό του αλιευτικού καταφυγίου Φανών. Μάλιστα επεσήμανε ότι, το έργο είναι παράνομα και το Λιμενικό Ταμείο προχωρά τη διαδικασία για την αδειοδότησή του.
«Το Λιμενικό Ταμείο δεν έχει αρμοδιότητα για την αποκατάσταση της διάβρωσης των ακτών, αλλά επειδή είναι ένα θέμα που μας ταλανίζει, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατό γρηγορότερα. Όσο για το λιμανάκι των Φανών –όπως και άλλα έργα- είναι…. ‘αυθαίρετο’. Κάποιος πήγε και το έφτιαξε χωρίς μελέτη. Βρισκόμαστε στο στάδιο της προκαταρκτικής μελέτης. Υπολογίζουμε ότι θα κοστίσει περί τα 6 εκ. ευρώ για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί εκ βάθρων το πρόβλημα. Έχουν ξοδευτεί πολλά λεφτά αλλά το λιμανάκι πρέπει να είναι λειτουργικό για λόγους ασφαλείας», τόνισε ο κ. Χριστοδούλου.
Να σημειωθεί ότι πριν από την ημερήσια διάταξη, ο επικεφαλής της Δ/νσης Πληροφορικής του Δήμου Ρόδου κ. Μανίκαρος ενημέρωσε με ειδικό προτζέκτορα τους συμβούλους για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί εφεξής το σύστημα ενημέρωσης για την μετάβαση του Δήμου στην ψηφιακή εποχή, χρησιμοποιώντας τα τάμπλετ (tablets) που τους έχουν χορηγηθεί.
Ακόμη, κόπηκαν κατά το έθιμο που θέλει η πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του έτους, οι πίτες του δημοτικού συμβουλίου και των δημοσιογράφων. Τα τυχερά φλουριά βρήκαν η αντιδήμαρχος Τουρισμού κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου και η δημοσιογράφος κα Μαρία Κυπριώτη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ