Ειδήσεις

Χριστούγεννα: 10 + 1 οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ. για ασφαλείς συναλλαγές σε ΑΤΜ

Η Αστυνομία σάς συμβουλεύει να ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες για να μην πέσετε θύματα των επιτηδείων

Αρκετοί πολίτες ετοιμάζονται να προσφέρουν τα δώρα τους με αφορμή τη γιορτή των Χριστουγέννων. Ηδη το δώρο των Χριστουγέννων έχει μπει στους λογαριασμούς των εργαζομένων και το εορταστικό ωράριο να είναι σε ισχύ, οι καταναλωτές αναμένεται να κάνουν αγορές τις ημέρες που ακολουθούν μέχρι και την κορύφωση των γιορτών.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων αυξάνονται σημαντικά τα περιστατικά κλοπής και απάτης. Γι’ αυτόν τον λόγο, η ΕΛ.ΑΣ. καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στον τρόπο που κάνουν τις αγορές.

Οι οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ. για τις συναλλαγές σε ATM τα Χριστούγεννα

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. δίνει ειδικές συμβουλές για τις συναλλαγές σε ATM κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Οι οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ για τα ATM είναι οι εξής:

 • Πριν ξεκινήσετε τη συναλλαγή ελέγξτε προσεκτικά το χώρο γύρω σας για τυχόν ύποπτες κινήσεις.
 • Βεβαιωθείτε ότι στο χώρο που βρίσκεται το Α.Τ.Μ. δεν υπάρχει κάποιο πρόσθετο εξάρτημα, του οποίου η παρουσία δεν δικαιολογείται.
 • Εάν εντοπίσετε οποιοδήποτε ύποπτο αντικείμενο, αλλοιώσεις ή σημάδια στη σχισμή υποδοχής της κάρτας, στρεβλωμένο πλαίσιο, εκδορές, επιπλέον εξαρτήματα, τρύπες κ.λπ., αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε το συγκεκριμένο Α.Τ.Μ.. Ειδοποιήστε αμέσως την Τράπεζα.
 • Σε περίπτωση που το Α.Τ.Μ. κρατήσει την κάρτα ή αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά τη συναλλαγή σας, επικοινωνήστε μόνο με την Τράπεζα που σας χορήγησε την κάρτα.
 • Μην εμπιστεύεστε αγνώστους που προθυμοποιούνται να σας βοηθήσουν στο χειρισμό του Α.Τ.Μ. ή ζητούν από σας την κάρτα σας.
 • Σε περίπτωση που το μηχάνημα παρουσιάσει οποιαδήποτε βλάβη, επικοινωνήστε μόνο με τα τηλέφωνα της Τράπεζας.
 • Όταν πληκτρολογείτε τον κωδικό σας ΡΙΝ προστατέψτε το πληκτρολόγιο, ώστε κανείς γύρω σας να μην αντιληφθεί τον τετραψήφιο αριθμό.
 • Μετά την ολοκλήρωση της ανάληψης των χρημάτων μετρήστε τα χρήματα με διακριτικότητα και όσο πιο σύντομα μπορείτε.
 • Φροντίστε να μην είστε μόνοι σας, αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε Α.Τ.Μ. κατά τη διάρκεια της νύχτας.
 • Εάν χρησιμοποιείτε Α.Τ.Μ. που βρίσκεται σε ειδικό θάλαμο, μην επιτρέπετε σε άτομα που δε γνωρίζετε να εισέρχονται στο χώρο, κατά τη διάρκεια της συναλλαγής.
 • Μην αφήνετε τα κλειδιά σας ή πολύτιμα αντικείμενα στο αυτοκίνητό σας ενώ χρησιμοποιείτε Α.Τ.Μ. και μην αφήνετε τη μηχανή του αυτοκινήτου σας αναμμένη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου