Τοπικές Ειδήσεις

Σε ρυθμούς «Black Friday» κινείται η τοπική αγορά

Από τον «πυρετό» της Black Friday έχει «προσβληθεί» η τοπική αγορά με τους καταναλωτές να βρίσκονται στο κυνήγι των προσφορών. Η ξενόφερτη προωθητική ενέργεια έχει καθιερωθεί πλέον στην ελληνική και στην τοπική αγορά και δεν περιορίζεται σε μία μόνο μέρα, αλλά η διάρκειά της φθάνει έως και τον ένα μήνα.
Από σήμερα μέχρι και την Κυριακή που θα είναι ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα, αναμένεται η προσέλευση του κόσμου να είναι αυξημένη, εκτός και αν δεν βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες.
Βέβαια, όπως επισημαίνουν έμποροι του νησιού, αρκετοί καταναλωτές έχουν προπαραγγείλει μέσω των σάιτ των εμπορικών καταστημάτων τα προϊόντα που επιθυμούν (κυρίως προϊόντα τεχνολογίας από μεγάλες αλυσίδες) τα οποία θα σπεύσουν να παραλάβουν από τα φυσικά καταστήματα.
Μπορεί τα προϊόντα τεχνολογίας (smartphones, tablets, laptops, κονσόλες παιχνιδιών κλπ) να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, όλα όμως τα εμπορικά καταστήματα συμμετέχουν στη συγκεκριμένη προωθητική ενέργεια. Κάθε τοπική εμπορική επιχείρηση διαθέτει προσφορές έως 50% έστω και σε ένα μικρό ποσοστό της γκάμας των προϊόντων που διαθέτει προς πώληση.
Παρόλο που οι προσφορές στο πλαίσιο της Black Friday ξεκίνησαν εδώ και αρκετό καιρό, η εμπορική κίνηση στην αγορά της πόλης της Ρόδου δεν τονώθηκε, τουλάχιστον όχι στον επιθυμητό βαθμό.
Οι καταναλωτές στρέφονται όλο και πιο πολύ στο ηλεκτρονικό εμπόριο με τα τοπικά καταστήματα να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στον ολοένα πιο σκληρό ανταγωνισμό. Οι προσφορές της Black Friday στα eshops των αλυσίδων φτάνουν ακόμη και στο 80%!
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όγκος των παραγγελιών είναι τεράστιος και οι εταιρείες ταχυδρομικών μεταφορών δεν προλαβαίνουν να διανέμουν τα δέματα με αποτέλεσμα να σημειώνονται ουρές έξω από τα καταστήματα των courier.
Γενικότερα, οι ρυθμοί στην αγορά είναι στην τρέχουσα περίοδο υποτονικοί και οι ελπίδες των εμπόρων είναι στραμμένες στην εορταστική, χριστουγεννιάτικη περίοδο. Εκτιμάται ωστόσο ότι η αγορά δεν θα αναθερμανθεί μέχρι και τις παραμονές των εορτών. Τα καταστήματα θα είναι φέτος ανοιχτά την Κυριακή 24 και 31 Δεκεμβρίου και αναμένεται οι καταναλωτές να σπεύσουν για τα αναγκαία δώρα κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, έχοντας λάβει (οι ιδιωτικοί υπάλληλοι) και το δώρο Χριστουγέννων.
Μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου, όπως αναφέρουν οι έμποροι του νησιού, η αγορά έχει περιέλθει σε …χειμερία νάρκη.
Ο απολογισμός της σεζόν είναι μεν θετικός, θα μπορούσε όμως να ήταν αρκετά καλύτερος, εάν δεν σημειώνονταν οι πυρκαγιές στο peak της τουριστικής περιόδου. Παρά τη γρήγορη ανάκαμψη του τουρισμού, η αγορά δεν κατάφερε να μετριάσει τις απώλειες με αποτέλεσμα οι τζίροι να κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με το 2022, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να παρουσιάζουν κάποια μικρή αύξηση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου