Τοπικές Ειδήσεις

Ανοικτές οι πόρτες του υπουργείου για να στηριχτεί η ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών

Στην τεράστια ευκαιρία που έχει η χώρα μας να εκμεταλλευτεί τα περίπου 102 δισ. ευρώ τα οποία θα «πέσουν» στην ελληνική αγορά την επόμενη εξαετία μέσω της νέας ΚΑΠ, του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Στύλιος μιλώντας στην 11η Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ που πραγματοποιήθηκε χθες στο νησί της Ρόδου.
Ο κ. Στύλιος τόνισε δε ότι «οι πόρτες του υπουργείου μας είναι ανοικτές για να βοηθήσουμε την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών σε όλη τη χώρα».
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπογράμμισε στην ομιλία του ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν υπέστη μείωση στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ, κάτι το οποίο όπως τόνισε «αποτελεί μια προσωπική επιτυχία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής μας».
Επεσήμανε ακόμα ότι οι κατευθύνσεις της Εθνικής Στρατηγικής της χώρας μας είναι οι εξής:
-η χρήση των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής τεχνολογίας
-η μείωση της γραφειοκρατίας
-η προστασία του περιβάλλοντος
-η διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων
-η εκπαίδευση
-η καινοτομία
-η συμβουλευτική
-τα κίνητρα στους νέους να ενταχθούν στην παραγωγή και να μείνουν στην παραγωγή
Στην ομιλία του στάθηκε και σε ένα από τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια η ελληνική αγροτική οικονομία, που δεν είναι άλλο από τον κατακερματισμό του κλήρου, σημειώνοντας με έμφαση ότι «ο μέσος όρος του κλήρου στη χώρα μας είναι περίπου 15 στρέμματα, όταν ο Μ.Ο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πάνω από 150 στρέμματα».
Ο κ. Στύλιος έκανε αναφορά σε ένα ακόμη θέμα που δίνει ιδιαίτερη έμφαση η κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα στην κλιματική κρίση, προσθέτοντας ότι «είναι μια μεγάλη πρόκληση. Η ΚΑΠ επιδιώκει να συναντήσει την Πράσινη Συμφωνία 2020-2030 και να συμπορευτούν τα επόμενα χρόνια». Στη συνδιάσκεψη μετείχαν ακόμη ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, o δήμαρχος Ρόδου, εκπρόσωποι Α’ και Β’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βουλευτές της Ν.Δ., εκπρόσωποι συνεταιριστικών οργανώσεων αγροτών, καθώς και υπηρεσιακοί φορείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στη συνδιάσκεψη τέθηκαν πολλοί προβληματισμοί όπως για παράδειγμα τα πρόβλημα που απασχολεί τους αγρότες και παραγωγούς με τα ελάφια στην Ρόδο που καταστρέφουν τις καλλιέργειες από την ανεξέλεγκτη βόσκηση αλλά και μια σειρά από θέματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα.
Τοποθετούμενος στη συνδιάσκεψη, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν πολλές ‘αγκυλώσεις’ που δημιουργούν πολλά προβλήματα στελέχωσης για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου –που όμως δεν είναι στις αρμοδιότητες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. «Εμείς δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την υπάρχουσα στελέχωση, να παράγουμε αποτελέσματα. Κι αυτό είναι απολύτως αντικειμενικό. Πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος», ανέφερε. Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Χατζημάρκος τοποθετήθηκε και για το θέμα με τα ελάφια που τέθηκε, λέγοντας κατηγορηματικά τα εξής: «Ο καθ’ ύλην αρμόδιος και μοναδικός φορέας που είναι το Δασαρχείο, έχει ανεβάσει στο διαδίκτυο την πρότασή του για τη μελέτη με τίτλο ‘Σχέδιο δράσης για την προστασία του είδους DAMA DAMA – πλατώνι της νήσου Ρόδου’ όπου καλεί πολίτες, φορείς και οργανισμούς να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση για την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα» κατηγορώντας συγκεκριμένους κύκλους ότι χρησιμοποιούν τέτοιες διαδικασίες για να κατηγορήσουν την περιφερειακή αρχή και να της επιρρίψουν ευθύνες ενώ δεν έχει αρμοδιότητα για όλα αυτά που της προσάπτουν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου