Ειδήσεις

Γ. Γεραπετρίτης: Προχωράμε σε σημαντικές μειώσεις φόρων το 2020

Στο ότι η κυβέρνηση δεν υποτίμησε την κατάσταση στο μεταναστευτικό/προσφυγικό, στην αναζήτηση πολιτικών συναινέσεων στο ζήτημα της αλλαγής του τρόπου εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς την αναγκαιότητα προσφυγής στις κάλπες, καθώς και στις σημαντικές φοροελαφρύνσεις για το 2020, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Real News» ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Επικρατείας, αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν υποτίμησε την κατάσταση στο μεταναστευτικό/προσφυγικό, αλλά «αντίθετα είχαμε ενεργή και άμεση αντίδραση ώστε να υπάρξει ένα συνολικό επιχειρησιακό σχέδιο για τη διαχείριση του προβλήματος». Αναφορικά με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης επεσήμανε πρωτίστως την «βελτιστοποίηση της επιτήρησης των διόδων στα θαλάσσια σύνορά μας με τη συγκρότηση ισχυρού ενιαίου φορέα επιτήρησης των συνόρων, ο οποίος θα εντάξει στο δυναμικό του 1.200 συνοριοφύλακες και θα εξοπλιστεί με ισχυρές υποδομές περιλαμβανομένου του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης, το οποίο ξεκίνησε ως πρόγραμμα το 2014, αλλά αδράνησε απολύτως τα τελευταία χρόνια».

Ερωτηθείς για τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και την ασκούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ κριτική στην κυβέρνηση, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε ότι «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για απευθείας εκλογή του ΠτΔ από τον λαό δεν προσιδιάζει σε ένα σύστημα Προεδρευομένης Δημοκρατίας, όπως είναι το δικό μας και θα οδηγούσε σε ένα Πρόεδρο εκλεγμένο από κομματική βάση. Επιπλέον θα δημιουργούσε μια ιδιότυπη συγκατοίκηση στο πολίτευμα, όπου θα είχαμε άμεσα αιρετό ΠτΔ με αυξημένη νομιμοποίηση δίπλα στον πολιτικά υπεύθυνο πρωθυπουργό».

«Από την άλλη πλευρά η πρόταση της ΝΔ για εκλογή του ΠτΔ με απλή πλειοψηφία είναι στην πραγματικότητα ο, τι ισχύει και σήμερα, χωρίς την ενδιάμεση προσφυγή σε εθνικές εκλογές, οι οποίες μόνο ζημιά μπορούν να προκαλέσουν στην πολιτική κανονικότητα και στη συνέχεια του κράτους» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας. Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι και στην περίπτωση εκλογής ΠτΔ με απλή πλειοψηφία «πρέπει να αναζητηθεί ένα πρόσωπο το οποίο θα συγκεντρώνει ευρύτερη συναίνεση, τόσο στο πεδίο της πολιτικής όσο και γενικότερα στην κοινωνία».

Για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι η κυβέρνηση «προχωρά σε σημαντικές μειώσεις φόρων για το 2020».

Αναφορικά με τα τεκταινόμενα στην ΔΕΗ, ο υπουργός Επικρατείας, συνδέει την «εντελώς απογοητευτική κατάσταση» στην οποία η νέα κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε την εταιρεία, με «τη διαχείριση της προηγούμενης περιόδου» και με «εσφαλμένες πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης». Επιπροσθέτως, αναφέρει πως «το πρώτο μέλημα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήταν η λήψη των αναγκαίων μέτρων για την κεφαλαιακή επάρκεια και την ρευστότητα της ΔΕΗ ενώ με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε λαμβάνονται τα επιπλέον διαρθρωτικά μέτρα που απαιτούνται στη φάση αυτή, χωρίς να αποκλείεται στο μέλλον και η τυχόν αναζήτηση ευθυνών».

Καταληκτικά στην συνέντευξή του ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στην δεύτερη φάση του επιτελικού κράτους που θα προβλέπει την «ενίσχυση της αρχής της επικουρικότητας, βάσει της οποίας θα αποδοθούν σημαντικές αρμοδιότητες και πόροι στην τοπική αυτοδιοίκηση ώστε η εξουσία να ασκείται πιο κοντά στον πολίτη».

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου