Ειδήσεις

Επιχείρηση «Μαζί»: Έρχεται η e-αξιολόγηση στα υπουργεία

Σε πλήρη ανάπτυξη η ομάδα συντονισμού του κυβερνητικού έργου ενώ πλησιάζει η ώρα του απολογισμού, όταν και κατά δήλωση του ίδιου του Κ. Μητσοτάκη θα βαθμολογηθούν υπουργοί, δίδυμα στα υπουργεία, λογικές και προτεραιότητες, όπως αναφέρει το Έθνος της Κυριακής

Σε τροχιά. λήψης βαρυσήμαντων αποφάσεων που αγγίζουν τον πυρήνα της διακυβέρνησής του και πιθανόν -όπως εκτιμούν ορισμένοι υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι- επιδρούν ευθέως στον ορίζοντα του παρόντος κυβερνητικού σχήματος εισέρχεται σταδιακά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, δεν είναι μόνο η πρωθυπουργική εξομολόγηση στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, εν όψει της τελικής διαμόρφωσης του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων, ότι κατά τη χριστουγεννιάτικη ανάπαυλα θα καταλήξει στο πρόσωπο που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποστροφή που έκτοτε πυροδοτεί ονοματολογία και σενάρια επί σεναρίων.

Σε κάθε περίπτωση, καλά πληροφορημένες πηγές μεταδίδουν πως ο πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του, προσθέτοντας με νόημα πως η διασπορά δήθεν υποψηφιοτήτων για το ύπατο αξίωμα της χώρας δεν συμβαδίζει με τις πραγματικές επιδιώξεις του κ. Μητσοτάκη, τουναντίον εξυπηρετεί κατά κανόνα στοχεύσεις όσων τις διοχετεύουν. Κατά κύριο λόγο, όπως επισημαίνουν πρόσωπα που γνωρίζουν τις παρασκηνιακές διεργασίες στο Μέγαρο Μαξίμου, η αρχή του έτους συμπίπτει χρονικά και πολιτικά με τη συμπλήρωση του πρώτου εξαμηνιαίου κύκλου του κυβερνητικού έργου, όταν και κατά δήλωση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη θα αξιολογηθούν υπουργοί, δίδυμα στα υπουργεία, λογικές και προτεραιότητες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν, εξάλλου, πλήρη γνώση των προβληματικών, ενίοτε, συμπεριφορών υπουργών και υφυπουργών και προς τους «γαλάζιους» βουλευτές, και έχουν -κατά πληροφορίες- γίνει ήδη σχετικές συστάσεις ώστε να αποφεύγονται αχρείαστες παρεξηγήσεις και ασυνεννοησίες, που «θολώνουν» το κυβερνητικό αφήγημα.

Μολονότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη επαρκή στοιχεία και αρκετές προσλαμβάνουσες ώστε να γνωρίζει -κατά πληροφορίες- πως όλα τα υπουργεία δεν κινούνται στον ίδιο ρυθμό, παρά τη σε γενικές γραμμές ικανοποιητική εικόνα του μέχρι σήμερα παραχθέντος κυβερνητικού έργου, από το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα αποκτήσει ένα σημαντικό εργαλείο – σύμμαχο στη διαδικασία αξιολόγησης των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και της κυβερνητικής δομής: το πληροφοριακό σύστημα «Μαζί», που εκτιμάται πως θα είναι πλήρως λειτουργικό εντός του πρώτου 10ημέρου του Δεκεμβρίου και το οποίο θα προσφέρει στον Κυριάκο Μητσοτάκη μια ξεκάθαρη «κάτοψη» της εξέλιξης υλοποίησης των κυβερνητικών προτεραιοτήτων.

Πώς θα λειτουργεί το σύστημα

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επόμενα 24ωρα ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος, οι γενικοί γραμματείς Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, και Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών, Θανάσης Κοντογεώργης και Βίκυ Λοΐζου αντιστοίχως, και ο ειδικός γραμματέας παρακολούθησης και αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου, Πάνος Αλεξόπουλος, αναμένεται να ολοκληρώσουν τον γύρο επισκέψεών τους στα υπουργεία, προκειμένου αφενός να τα εξοικειώσουν με τις λεπτομέρειες της λειτουργίας του συστήματος «Μαζί», παρέχοντάς τους και τους απαραίτητους κωδικούς για το πεδίο δράσης τους, και αφετέρου να συναποφασισθούν οι κυβερνητικές προτεραιότητες και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

Το εν λόγω σύστημα διέπεται από την εξής ακολουθία: Στρατηγική επιλογή – στόχος – δράση – έργο – ενέργεια, ήτοι κάθε κυβερνητικό project σπάει σε συγκεκριμένα στάδια, τα οποία παρακολουθούνται στενά. Σύμφωνα με τους εμπνευστές του συστήματος, οι εν εξελίξει δράσεις εμφανίζονται με πράσινο χρώμα, θα μετατρέπονται σε πορτοκαλί με μία απαραίτητη ειδοποίηση (alert), όταν θα πλησιάζει το deadline χωρίς να έχει επιτευχθεί η ανάλογη πρόοδος στην υλοποίησή τους, ενώ θα κοκκινίζουν όταν θα έχει ξεπεραστεί η καταληκτική ημερομηνία χωρίς να έχει ολοκληρωθεί το έργο. Πλήρη ανά πάσα ώρα και στιγμή πρόσβαση στο σύστημα αναμένεται να έχει πλην των αρμοδίων για τον κυβερνητικό συντονισμό μόνον ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ κάθε μήνα θα συντάσσεται και ένας συνολικός έλεγχος (report), όπου θα αποτυπώνονται ανάγλυφα οι επιδόσεις κάθε υπουργείου, δηλαδή η συνέπειά του με τους προκαθορισμένους στόχους, οι πιθανές υστερήσεις και οι αρρυθμίες.

Μάχη για το μεταναστευτικό

Οι ανακοινώσεις για τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα στα νησιά αλλά και οι επικείμενες για τις ελεγχόμενες δομές στην ενδοχώρα ολοκληρώνουν -σύμφωνα με ανώτερους κυβερνητικούς παράγοντες- την πρώτη φάση του κυβερνητικού προγραμματισμού για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού. Η δεύτερη και πλέον περίπλοκη, η οποία όπως σημειώνεται έχει χρονικό ορίζοντα το δεύτερο εξάμηνο του 2020, όταν την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναλαμβάνει η Γερμανία, αφορά στη στρατηγική διεθνοποίησης του ζητήματος.

Οπως έγινε αντιληπτό και κατά τις παρεμβάσεις του στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο πρωθυπουργός αναμένεται να κλιμακώσει στο αμέσως προσεχές διάστημα τη ρητορική του σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και της Τουρκίας. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπεται η οδός του διαλόγου, ιδίως με την πλευρά της Τουρκίας, όπου πάντα ο δίαυλος επικοινωνίας μεταδίδεται πως παραμένει ορθάνοιχτος.

Προς επίρρωσιν των προαναφερθέντων, κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν να αναληφθούν προσεχώς πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες από την πλευρά του πρωθυπουργού, οι οποίες θα καταδεικνύουν την έντονη διεθνή κινητικότητα που επιδεικνύει στο παρασκήνιο ο κ. Μητσοτάκης. Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικά στελέχη επαίρονται ότι η κυβερνητική ετοιμότητα της Νέας Δημοκρατίας αποκρυσταλλώνεται και στις δράσεις του Οκτωβρίου, που -όπως λέγεται- βελτιώνουν ουσιωδώς την καθημερινότητα των πολιτών.

Από τη νομοθέτηση του Αναπτυξιακού Νόμου, τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον αντικαπνιστικό νόμο έως την ανάρτηση από 1ης Οκτωβρίου των εκκαθαριστικών σημειωμάτων συνταξιούχων, την πρόσληψη και εκπαίδευση 1.500 ειδικών φρουρών, τη διαμόρφωση του πλαισίου χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης χειμερινής περιόδου 2019-2020 και τις πρόσθετες ευνοϊκές ρυθμίσεις για την προστασία της α’ κατοικίας, στην κυβέρνηση επισημαίνουν πως τα ζητήματα καθημερινότητας και οι πλέον ευάλωτες ομάδες είναι στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής μέριμνας.

πηγή ethnos.gr

Σπύρος Μουρελάτος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου