Ειδήσεις

Πρόωρες εκλογές αν αποτύχει η διαπραγμάτευση!

Αθήνα, 23

Σε πρόωρες εκλογές θα καταφύγει η κυβέρνηση εάν αποτύχει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, δήλωσε σήμερα το μεσημέρι (23/11/2016) στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Συγκεκριμένα ανέφερε πως: «Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές, αλλά θα καταστραφεί η οικονομία και θα έρθει 4ο μνημόνιο, όπως επιθυμεί η ΝΔ» ρίχνοντας την ευθύνη του αδιεξόδου για ακόμη μια φορά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ξεκινώντας η συνεδρίαση της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Κωστή Στεφανόπουλου.
Κατά την ομιλία του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην -ιστορικής σημασίας- επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ενώ έδωσε στοιχεία για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.
Μίλησε για τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, έκανε ειδική αναφορά στο Κυπριακό, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί για ακόμη μια φορά στη ΝΔ κατηγορώντας την μεταξύ άλλων πως, «με την ανοχή ή την ενθάρρυνσή της επιδιώκει να μετατρέψει το πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης από διεθνές σε ελληνικό».
Παράλληλα  κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως έχει ακροδεξιά πτέρυγα, η οποία πυροδοτεί τις τοπικές κοινωνίες, πιέζοντας προς μια λάθος κατεύθυνση η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την ακύρωση της συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας για το προσφυγικό, κάτι «που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα μας».
Η σημασία της επίσκεψης Μπαράκ Ομπάμα
«Η επίσκεψη Μπαράκ Ομπάμα αποτέλεσε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στήριξης της χώρας και της κυβέρνησης και των προσπαθειών που έχουμε καταβάλλει και καταβάλλουμε για να βγάλουμε την χώρα από την κρίση», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Τόνισε ότι ταυτόχρονα η επίσκεψη Ομπάμα έστειλε  ισχυρό μήνυμα υπεράσπισης της Δημοκρατίας, των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, σε μια εποχή που η άνοδος της ακροδεξιάς είναι απειλητική.
Επισήμανε ότι η ίδια επίσκεψη έστειλε, ακόμα το μήνυμα πως η Ελλάδα δεν είναι χώρα προς αποφυγή όπως ήταν την καταστροφική πενταετία 2010-2014.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στις επισκέψεις πολιτικών αλλά και θρησκευτικών ηγετών που επισκέφθηκαν τον τελευταίο καιρό την Ελλάδα. Πόσο διαφορετική είναι η εικόνα σήμερα από την πλήρη απομόνωση της χώρας το 2013-2014, αναρωτήθηκε.
«Δεν αλλάζει μόνο η εικόνα της Ελλάδα. Γίνονται πολιτικές μετατοπίσεις σε όλη την Ευρώπη. Από τη μια έχουμε άνοδο της ακραίας λαϊκιστικής δεξιάς, αλλά από την άλλη έχουμε και για πρώτη φορά αμφισβήτηση του κυρίαρχου μοντέλου της λιτότητας, όπως οι χθεσινές δηλώσεις του Ματέο Ρέντσι, η έκθεση της Κομισιόν, οι αναφορές του πρωθυπουργού της Γαλλίας, αλλά και η κριτική που άσκησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά την επίσκεψή του εδώ», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Η πορεία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς
Πρόσθεσε ότι μετά από μια οκταετία διαρκών μεταθέσεων χρόνου και πολιτικών αποφάσεων μετακύλισης του χρόνου και παρέλκυσης είναι τώρα πολύ περισσότεροι αυτοί που επιθυμούν να τεθεί ένα τέλος στο ελληνικό δράμα.
Ο Αλέξης  Τσίπρας επικαλέστηκε δηλώσεις των Γ Ντάισελμπλουμ, του Τ. Ρέγκλινγκ, του Μ. Ντράγκι και Ζ. Κ. Γιούνκερ, με τις οποίες τονίζουν ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση και να ανοίξει ο δρόμος για την ρύθμιση του χρέους.
Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι καθώς στην Ευρώπη δημιουργείται μια ευνοϊκή συγκυρία, ανοίγει ένα παράθυρο να βγούμε από την κρίση και να απαλλαγούμε από την Επιτροπεία, επισήμανε.
«Είναι ρεαλιστικό και απολύτως αναγκαίο να κλείσει η διαπραγμάτευση ώστε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να έχουμε την απόφαση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων, συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα ως το 2018 και των μακροπρόθεσμων» τόνισε.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να κλείσει την αξιολόγηση, αλλά και την άρνησή της να δεχθεί παράλογα μέτρα και απαιτήσεις.
«Δεν συζητάμε παράλογες απαιτήσεις, και η διαπραγμάτευση θα πετύχει και η αξιολόγηση θα κλείσει» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Απάντηση στις προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν
Σε ό, τι αφορά θέματα σεβασμού διεθνών συνθηκών, όπως αυτή της Λωζάννης δείχνουμε ιδιαίτερη ευαισθησία, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τον απαράδεκτο ιστορικό αναθεωρητισμό, η Τουρκία να κατανοήσει ότι η Συνθήκη της Λωζάννης, δεν αμφισβητείται από κανένα στη διεθνή κοινότητα, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Εμείς δεν θα αμφισβητήσουμε τα δεσμευτικά νομικά κείμενα που αποτελούν τους πυλώνες των σχέσεών μας, αλλά δεν θα επιτρέψουμε και σε κανένα να τα αμφισβητεί, επισήμανε.
Στήριξη Αναστασιάδη
στις διαπραγματεύσεις
για το Κυπριακό
Με τον Κύπριο πρόεδρο συμφωνήσαμε ότι αυτό που προέχει είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα, ώστε να έχουμε θετικές εξελίξεις και στο μέτωπο αυτό, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας στα μιλώντας στα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας.
Στόχος μας είναι «ο Σύριζα να μην είναι μια ακόμη κυβέρνηση της κρίσης αλλά μια κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από την κρίση» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Τα μηνύματα Κυριάκου και το αίτημα για «πολιτική αλλαγή»
Σαφές μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις έστειλε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Κ.Ο. και κάλεσε ευρύτερες δυνάμεις για να σχηματιστεί ένα νέο «πατριωτικό κίνημα» και μια «πλατιά κοινωνική πανστρατιά» ώστε να φύγει η παρούσα επικίνδυνη και τυχοδιωκτική, κατά τον ίδιο, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που σημείωσε ότι η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε, χαρακτήρισε απαραίτητη τη συστράτευση όλων των δυνάμεων που στέκονται απέναντι στον τυχοδιωκτισμό της κυβέρνησης και κατέστησε σαφές ότι ουδείς δύναται να παραμένει ουδέτερος.
«Δεν υπάρχει η πολυτέλεια των καθυστερήσεων και των ίσων αποστάσεων. Ήρθε η ώρα να αφήσουμε όσα μας χωρίζουν. Ήρθε η ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας» τόνισε με νόημα υπογραμμίζοντας την μεγάλη ευθύνη που υπάρχει απέναντι στην πατρίδα.
Σύμφωνα με τον Κυρ. Μητσοτάκη δεν είναι μόνο η παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης που κάνει επιτακτική την ανάγκη πολιτικής αλλαγής, αλλά είναι και οι διεθνείς ανακατατάξεις. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε με έμφαση ότι μόνο μια νέα, σοβαρή και αξιόπιστη κυβέρνηση μπορεί να εκμεταλλευτεί τις ανακατατάξεις αυτές προς όφελος της Ελλάδας.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στάθηκε ιδιαίτερα και στο πεδίο της οικονομίας, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ο προϋπολογισμός κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα. «Η υπερφορολόγηση αποτελεί συνειδητή επιλογή αυτής της κυβέρνησης, όπως και η στάση πληρωμών. Η πραγματική οικονομία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην υπερφορολόγηση» είπε με ένταση.
Παράλληλα ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας πάει από το κακό στο χειρότερο και διευκρίνισε ότι θα είχε αποφευχθεί το 3ο μνημόνιο αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά.
Κατά τον Κυρ. Μητσοτάκη η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο και αδυνατεί να βρει λύσεις και να μας βγάλει από την κρίση.
Κατά τον ίδιο η διευθέτηση του χρέους χρειάζεται αλλά δεν θα μας βγάλει μόνη της από την κρίση και έδωσε έμφαση στην ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων.
«Κανείς δεν αντιλέγει ότι η ρύθμιση του χρέους είναι αναγκαία συνθήκη για την έξοδο της χώρας από την κρίση
Η κυβέρνηση πεισματικά οχυρώνεται πίσω από το χρέος. Η ίδια το διόγκωσε» είπε και συμπλήρωσε ότι θα έπρεπε να είχαμε μπει στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ εδώ και δύο χρόνια.
«Η αλήθεια είναι πως πολλά ζητήματα της β’ αξιολόγησης έπρεπε να είχαν κλείσει πολύ νωρίτερα.
Η κυβέρνηση να μη ρισκάρει μια νέα αποτυχία για χάρη ημέτερων συνδικαλιστών. Στα εργασιακά, η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Η τρέχουσα αξιολόγηση φαίνεται να σκοντάφτει στα εργασιακά» ανέφερε και προέβλεψε ότι η προθεσμία της 5ης Δεκεμβρίου θα χαθεί και αυτή, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να φτάσει εκεί που ήταν η χώρα πριν δύο χρόνια. «Ακόμα και αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ανάπτυξη 2,7% θα φτάσουμε εκεί που ήμασταν το 2014 τόνισε.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης σήκωσε υπέρμετρα το αίτημα για την πολιτική αλλαγή και ανέφερε ότι όπου στήνονται κάλπες, παντού οι προσκείμενες δυνάμεις στη ΝΔ κερδίζουν μάχες. «Η ΝΔ έχει πετύχει μια σειρά από μικρές και στρατηγικές νίκες, όπως ο εκλογικός νόμος, το τηλεοπτικό τοπίο» είπε.
Για εθνικά θέματα
και προσφυγικό
Επί των εθνικών θεμάτων ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις Ερντογάν και σημείωσε ότι προσθέτουν μια ακόμα σκιά ανησυχίας στη γειτονιά μας. «Η Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα είναι απρόβλεπτη» είπε και συνέχισε:
«Οι συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν εντατικοποιηθεί. Στηρίζουμε τον πρόεδρο Αναστασιάδη».
Επί του προσφυγικού, ενός άλλου μεγάλου θέματος, υπογράμμισε ο Κυρ. Μητσοτάκης ότι η συμφωνία κρέμεται από μια κλωστή και είναι υπαρκτή η πιθανότητα να καταρρεύσει.
Στα εσωκομματικά ο Κυρ. Μητσοτάκης έβαλε το πλαίσιο λέγοντας ότι οι αλλαγές που έγιναν πρόσφατα με τους τομεάρχες δεν σημαίνουν τίποτα ως προς την μελλοντική σύνθεση της κυβέρνησής του, η οποία κατά τον ίδιο και πολύ μικρότερη θα είναι, ενώ πολλές φορές έχει σημειώσει πως θα συμπεριλαμβάνει και εξωκοινοβουλευτικούς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου