ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ελλάδα αμέτοχη στη μάχη κατά της πλαστικής σακούλας

news room 1 λεπτό ανάγνωση
σακούλα
Μέγεθος γραμμάτων

Αν και απο­μέ­νουν μόλις τρεις μέρες μέχρι την 27η Νο­εμ­βρί­ου, που λήγει η προ­θε­σμία για να πα­ρου­σιά­σουν τα κράτη-μέλη το κεί­με­νο των ανα­γκαί­ων νο­μο­θε­τι­κών, κα­νο­νι­στι­κών και διοι­κη­τι­κών δια­τά­ξε­ων, προς συμ­μόρ­φω­ση με την ευ­ρω­παϊ­κή Οδη­γία (2015/720), που απο­σκο­πεί στη μεί­ω­ση της κα­τα­νά­λω­σης λε­πτών πλα­στι­κών σα­κου­λών συ­σκευα­σί­ας και με­τα­φο­ράς, η χώρα μας εμ­φα­νί­ζε­ται ανέ­τοι­μη να αντα­πο­κρι­θεί σε αυτή της την υπο­χρέ­ω­ση.

Μέχρι στιγ­μής, το αρ­μό­διο υπουρ­γείο δεν έχει θέσει προς την θε­σμι­κά προ­α­παι­τού­με­νη δια­βού­λευ­ση κά­ποιο σχε­τι­κό κεί­με­νο προ­τά­σε­ων, κάτι που συ­νε­πά­γε­ται ότι η Ελ­λά­δα θα υπάρ­ξει για μία ακόμη φορά εκ­πρό­θε­σμη, είτε ότι θα κα­τα­θέ­σει την τε­λευ­ταία στιγ­μή και χωρίς ου­σια­στι­κή δια­βού­λευ­ση τα σχε­τι­κά κεί­με­να.

Τα επί­πε­δα κα­τα­νά­λω­σης πλα­στι­κών σα­κου­λών με­τα­φο­ράς ποι­κί­λουν ση­μα­ντι­κά σε ολό­κλη­ρη την Ευ­ρώ­πη, λόγω των δια­φο­ρών που πα­ρα­τη­ρού­νται στις κα­τα­να­λω­τι­κές συ­νή­θειες, την ευαι­σθη­το­ποί­η­ση σε πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κά θέ­μα­τα και την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα των μέ­τρων πο­λι­τι­κής που λαμ­βά­νο­νται από τα κράτη-μέλη.

Για το λόγο αυτό, η συ­γκε­κρι­μέ­νη Οδη­γία προ­τρέ­πει τα κράτη-μέλη στη θέ­σπι­ση μέ­τρων που θα αντα­πο­κρί­νο­νται στα πο­λι­τι­στι­κά και οι­κο­νο­μι­κο-κοι­νω­νι­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά της κάθε χώρας.

Ως προς τους στό­χους της Οδη­γί­ας, χώρες όπως η Φιν­λαν­δία και το Λου­ξεμ­βούρ­γο έχουν ήδη κα­τα­φέ­ρει να μειώ­σουν τη χρήση σε 79 πλα­στι­κές σα­κού­λες ανά άτομο ετη­σί­ως, ενώ χώρες όπως η Ουγ­γα­ρία, η Πορ­το­γα­λία, η Πο­λω­νία και οι χώρες της Βαλ­τι­κής θα πρέ­πει να λά­βουν αυ­στη­ρά μέτρα για τη μεί­ω­ση χρή­σης πλα­στι­κών σα­κου­λών, καθώς η κα­τα­νά­λω­ση φτά­νει μέχρι και πάνω από 500 σα­κού­λες, ανά άτομο, ετη­σί­ως.

Αλλά και η Ελ­λά­δα έχει πολύ δρόμο ακόμα να κα­λύ­ψει καθώς τα πο­σο­στά χρή­σης των λε­πτών πλα­στι­κών σα­κου­λών κα­τα­γρά­φο­νται υψηλά με πάνω από 350 σα­κού­λες, ανά άτομο, ετη­σί­ως.

Σύμ­φω­να με έρευ­να του Ιν­στι­τού­του Έρευ­νας Λια­νε­μπο­ρί­ου Κα­τα­να­λω­τι­κών Αγα­θών (ΙΕΛΚΑ), το 2015 στην Ελ­λά­δα αντι­στοι­χούν 363 σα­κού­λες ανά κά­τοι­κο ανά έτος, ενώ σύμ­φω­να με νέες με­τρή­σεις που ανα­δεί­χθη­καν στο forum δια­βού­λευ­σης του ευ­ρω­παϊ­κού Έργου LifeDEBAG, o αριθ­μός αυτός μπο­ρεί να υπερ­βαί­νει και τις 400 σα­κού­λες ανά κά­τοι­κο, ετη­σί­ως.

Όπως και να έχει, δια­πι­στώ­νε­ται ότι η χρήση πλα­στι­κών σα­κου­λών στη χώρα μας είναι σχε­δόν δι­πλά­σια από τον ευ­ρω­παϊ­κό μέσο όρο των 175 τε­μα­χί­ων.

Ση­μειώ­νε­ται ότι χώρες όπως η Ιρ­λαν­δία και η Δανία προ­χώ­ρη­σαν, από το 2002 και 2003 αντί­στοι­χα, στη θέ­σπι­ση τέ­λους για τη λεπτή πλα­στι­κή σα­κού­λα, γε­γο­νός που είχε ως απο­τέ­λε­σμα τη δρα­στι­κή μεί­ω­ση της χρή­σης της και στη χρη­σι­μο­ποί­η­ση σα­κου­λών πολ­λα­πλών χρή­σε­ων ως εναλ­λα­κτι­κή επι­λο­γή.

Πε­ρισ­σό­τε­ρες χώρες ακο­λού­θη­σαν το πα­ρά­δειγ­μα της Ιρ­λαν­δί­ας-Δα­νί­ας και προ­χώ­ρη­σαν στη θέ­σπι­ση τέ­λους για την πλα­στι­κή σα­κού­λα όπως η Ουα­λία, η Σκω­τία, η Γερ­μα­νία και η Αγ­γλία με θε­α­μα­τι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα ως προς τη μεί­ω­ση της χρή­σης της.

Εντυ­πω­σια­κή ήταν η πρω­το­βου­λία ορι­σμέ­νων κρα­τών, όπως της Ιτα­λί­ας και της Γαλ­λί­ας, να προ­χω­ρή­σουν ένα βήμα πα­ρα­πέ­ρα και να απα­γο­ρεύ­σουν κα­θο­λι­κά τη χρήση της λε­πτής πλα­στι­κής σα­κού­λας.

«Η νέα ευ­ρω­παϊ­κή οδη­γία, αν και κι­νεί­ται στη σωστή κα­τεύ­θυν­ση, δεν απο­τε­λεί πα­νά­κεια για τα κράτη μέλη τα οποία πρέ­πει να στο­χεύ­σουν στην κα­θο­λι­κή κα­τάρ­γη­ση της λε­πτής με­τα­φε­ρό­με­νης πλα­στι­κής σα­κού­λας», επι­ση­μαί­νει το Δί­κτυο ΜΕ­ΣΟ­ΓΕΙΟΣ SOS.

Και το­νί­ζει ότι «η ου­σια­στι­κή αντι­με­τώ­πι­ση της αυ­ξα­νό­με­νης ρύ­παν­σης των θα­λασ­σών και ωκε­α­νών απαι­τεί την εφαρ­μο­γή της Οδη­γί­ας ως με­τα­βα­τι­κού στα­δί­ου, μέχρι την πλήρη κα­τάρ­γη­σή της πλα­στι­κής σα­κού­λας που απο­τε­λεί τη μόνη εν­δε­δειγ­μέ­νη λύση».

Επι­πλέ­ον, το Δί­κτυο ΜΕ­ΣΟ­ΓΕΙΟΣ SOS ανα­φέ­ρει ότι «η δια­βού­λευ­ση, που ανα­μέ­νε­ται να προη­γη­θεί των όποιων νο­μο­θε­τι­κών ρυθ­μί­σε­ων, απο­τε­λεί πεδίο λα­μπρό για την άσκη­ση του ρόλου μας ως ενερ­γών πο­λι­τών. Η συμ­με­το­χή μας σε αυτήν, οφεί­λει να έχει το εύρος και τη δυ­να­μι­κή, που θα την κα­τα­στί­σουν πα­ρά­γο­ντα συν-δια­μόρ­φω­σης του τε­λι­κού κει­μέ­νου και θα δώ­σουν τον τόνο της Κοι­νω­νί­ας των Πο­λι­τών στη νέα πραγ­μα­τι­κό­τη­τα των αγο­ρα­στι­κών μας συ­νη­θειών».

* Δείτε το τη­λε­ο­πτι­κό σποτ του Δι­κτύ­ου ΜΕ­ΣΟ­ΓΕΙΟΣ SOS κατά της πλα­στι­κής σα­κού­λας 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.