Τοπικές Ειδήσεις

Κανένα κρούσμα στα σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Σε ενημέρωση «εφ όλης της ύλης» σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο νησί της Ρόδου, προέβη χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου, κ. Σάββας Χριστοδούλου.
Όπως υπογράμμισε, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού που τα σχολεία ήταν κλειστά (και μετά το γενικό lockdown) η δημοτική αρχή πραγματοποίησε μια σειρά από παρεμβάσεις, συντηρήσεις και επισκευές σε όλα τα σχολεία (γυμνάσια, λύκεια και ΕΠΑΛ). «Αξιοποιήσαμε το πρόγραμμα ‘Φιλόδημος-2’ και ολοκληρώσαμε τις εργασίες που απαιτούνταν. Με το άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου, φροντίσαμε να κάνουμε απεντομώσεις, απολυμάνσεις, καθαρισμούς στον αύλειο χώρο όλων των σχολείων –σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρασίνου. Επιπλέον, διαθέσαμε μέσω του υπουργείου Παιδείας 13.000 μάσκες στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και αντισηπτικά. Μέχρι σήμερα, δεν δόθηκαν άλλες μάσκες –ωστόσο, αναμένουμε και δεύτερη παρτίδα».
Ο κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε και στο θέμα με τις καθαρίστριες, λέγοντας πως λόγω της μεταβίβασης της αρμοδιότητας στους Δήμους, έγιναν οι απαραίτητες προσλήψεις (109 συν 28 ατόμων) από τον Δήμο Ρόδου: «Προσωπικά εκτιμώ ότι αυτός ο αριθμός δεν επαρκεί. Η δουλειά με την υγιεινή στα σχολεία είναι τεράστια και απαιτούνται παραπάνω άτομα, με πλήρη απασχόληση και όχι με τρίωρη ή τετράωρη απασχόληση, σε μόνιμη βάση» είπε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την καθαριότητα, την υγιεινή και την φύλαξη που υπάρχουν στα σχολεία του νησιού.
Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου ανακοίνωσε πως η δημοτική αρχή θα προμηθευτεί μηχανήματα για θερμομέτρηση τα οποία θα τοποθετηθούν στα περισσότερα σχολεία (Ρόδου, Ιαλυσού, Σορωνής, Κρεμαστής, Αρχαγγέλου, Παραδεισίου, Αφάντου, Λάρδου) ενώ βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία διενεργεί καθημερινά ελέγχους στα σχολεία και τον ενημερώνει για τα αποτελέσματα.
Για το θέμα με τα κυλικεία, ο κ. Χριστοδούλου είπε πως αφενός λειτουργούν όλα νόμιμα και με άδειες ενώ θα έρθει σχετική εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου για να δοθούν λύσεις στα αιτήματα των ιδιοκτητών κυλικείων: «Θα φέρουμε το θέμα σε συνεργασία με τους κ.κ. Στράτο Καρίκη και Θανάση Βυρίνη ώστε να επικυρωθεί από το δημοτικό συμβούλιο και να τεθούν σε εφαρμογή τα ευνοϊκά μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τα κυλικεία. Το σχετικό ΦΕΚ που έχει εκδοθεί, θέτει ως βασική προϋπόθεση να έχει ψηφιστεί από τα εκάστοτε δημοτικά συμβούλια η απόφαση για τα κυλικεία των σχολείων. Συνεπώς, πρέπει να το περάσουμε άμεσα και να βοηθήσουμε τους ιδιοκτήτες των κυλικείων».
Ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι ο Δήμος Ρόδου έχει διαθέσει μέχρι σήμερα στην Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή, αρχικώς ένα κονδύλι της τάξης των 160.000 ευρώ ενώ έχουν ζητηθεί ακόμη 30.000 ευρώ για τις ανάγκες που εμφανίζονται.
Αναφερόμενος στα κρούσματα κορωνοϊού ξεκαθάρισε τα εξής:
«Μέχρι και σήμερα, δεν παρουσιάστηκε κανένα κρούσμα στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ωστόσο, εμείς δεν εφησυχάζουμε και συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς τους ελέγχους και την εφαρμογή των μέτρων προστασίας. Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται συνεχώς και από την προσεχή Δευτέρα θα ξεκινήσω τις επισκέψεις στα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλες τις κοινότητες και ενότητες του νησιού».
Καταλήγοντας, είπε ότι υπάρχουν προβλήματα με την έλλειψη αιθουσών σε σχολεία όπως το Γυμνάσιο Κρεμαστής, το 4ο Γυμνάσιο όπου διευθετήθηκαν προσωρινά αλλά είναι αναγκαίο να βρεθεί τρόπος για την ανέγερση νέων κτηρίων, αφού τα σχολικά κτήρια στο νησί είναι παλιά και έχουν πάρα πολλά προβλήματα.

Τα Έργα και οι Προμήθειες από 1.1.2020
έως και 14.9.2020
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου, από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως και την έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 14 Σεπτεμβρίου 2020, εκτελέστηκαν 15 έργα – παρεμβάσεις ύψους 132.268,32 ευρώ και αφορούσαν:
Προμήθεια ανταλλακτικών μηχανογραφικού εξοπλισμού για ΓΕΛ Αρχαγγέλου, Αφάντου και 4ου ΓΕΛ Ρόδου, προμήθεια αθλητικού εξοπλισμού για τα σχολεία Σορωνής, 4ου ΓΕΛ Ρόδου & Γυμνασίου Παραδεισίου, προμήθεια μηχανογραφικού εξοπλισμού για 1ο, 2ο ΓΕΛ Ρόδου, 1ο 4ο Γυμνάσιο Ρόδου, Γυμνάσιο και ΓΕΛ Σορωνής, και ΓΕΛ Ιαλυσού, προμήθεια αθλητικού εξοπλισμού για Γυμνάσιο Καλυθιών, προμήθεια tablets για σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ρόδου, αποκατάσταση επιχρισμάτων και χρωματισμός σε διάφορα σχολεία, δημιουργία νέων αιθουσών στο Μουσικό Γυμνάσιο Ρόδου κ.λπ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου