Ειδήσεις

Σουρεαλισμός

Της Νεκταρίας Μπίλλη

Οι εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα είναι ραγδαίες, εξόχως ανατρεπτικές και το μόνο σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα, μέχρι την ημέρα των εκλογών (όποτε αυτές γίνουν) δεν θα πλήξουμε. Ήδη η χώρα κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς μέσα σε έκρυθμη, αντιφατική, αμφιλεγόμενη και γεμάτη εκπλήξεις ατμόσφαιρα. Ποιος από μας θα μπορούσε να προβλέψει την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών λίγο πριν τη θετική έκβαση της απόφασης για τη συνταγματική αναθεώρηση της γείτονος χώρας, βασικού όρου της συμφωνίας των Πρεσπών που φέρει την υπογραφή του Υπουργού. Ωστόσο η στήλη προέβλεψε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δίνοντας ως ποσοστό αποτυχίας ένα 25%. Παράλληλα ποιος δεν ένιωσε “σοκ και δέος” με τα όσα διημείφθησαν και κατηγγέλθησαν, εκατέρωθεν, μεταξύ των κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, και ενώπιον του Πρωθυπουργού, που τελικά οδήγησαν στην παραίτηση του κ. Κοτζιά, με τον κ. Τσίπρα να στέλλει μηνύματα ένθεν κακείθεν, περί μη ανοχής σε διγλωσσία, για θέσεις και ζητήματα που αφορούν τα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική της χώρας.
Η περιρρέουσα πολιτική κατάσταση βρίθει παραδοξότητας. Διότι αυτή η κυβέρνηση χρησιμοποίησε ως βασικό προεκλογικό αφήγημα της την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, και δεύτερον την πάταξη της διαφθοράς. Για το πρώτο διατείνεται ότι η χώρα εξήλθε από την μέγγενη των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, ανεξαρτήτως των ενισχυμένων ελέγχων που τα τεχνικά κλιμάκια θα διενεργούν ανά τρίμηνο, ανεξαρτήτως ότι κάθε κυβερνητική ενέργεια θα πρέπει πρωτίστως να φέρει την έγκριση των δανειστών. Τα συμπεράσματα στην κρίση σας. Σχετικά με τη δεύτερη δέσμευση όμως είναι οξύμωρο το να εκτοξεύονται ευθείες βολές περί διαφθοράς και κακοδιαχείρισης των μυστικών κονδυλίων των δύο κορυφαίων Υπουργείων από τους δύο κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης και όλα αυτά ενώπιον του Πρωθυπουργού. Δηλώσεις και καταγγελίες που προκάλεσαν εισαγγελική παρέμβαση. Επίσης ως ανακόλουθο χαρακτηρίστηκε το γεγονός, ο Πρωθυπουργός να διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα ανεχτεί διγλωσσία στα εθνικά θέματα, ενώ την ίδια στιγμή να αποδέχεται την παραίτηση του ΥΠΕΞ με τον οποίο ταυτίζεται φύσει και θέση στα εθνικά θέματα και δη στη συμφωνία των Πρεσπών. Και τα ερωτήματα πολλά. Γιατί άραγε;
Και ενώ ακόμη ηχούσαν στα αυτιά μας οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού περί διγλωσσίας, την ίδια στιγμή ενώ το Μαξίμου συνέχαιρε τον Σκοπιανό Πρωθυπουργό για την επιτυχία του να περάσει την συνταγματική αναθεώρηση με την σχετική πλειοψηφία, σε διαφορετικό τόνο και με καταγγελτικό περιεχόμενο ήταν η δήλωση που ανάρτησε ο κυβερνητικό εταίρος. Απόλυτη σύγχυση και έτερον ουδέν. Ωστόσο όλα αυτά τα γεγονότα είναι σίγουρο ότι θα σηματοδοτήσουν εξελίξεις σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών αν βέβαια ισχύσουν τα δεδομένα. Διότι ο κ. Ζάεφ παρόλο που θεσμικά έχει το χρονικό περιθώριο των εκατό ημερών να ολοκληρώσει τη διαδικασία, εντούτοις ο ξένος παράγοντας πιέζει για την επίσπευση των διαδικασιών με αυτό να σημαίνει ότι ενδέχεται μέχρι τέλος Νοεμβρίου να είναι όλα έτοιμα από πλευράς Σκοπίων και το θέμα να μεταφέρεται στα ελληνικά εδάφια. Και τότε θα κληθούν όλοι να αποφασίσουν με ποιον θα πάνε και ποιον θα αφήσουν, και βεβαίως αν τηρηθούν τα μέχρι τώρα δεδομένα. Να μην επαναλαμβανόμαστε. Αυτά για το θέμα σχετικά με το ονοματολογικό των Σκοπίων. Θα επανέλθουμε με το άλλο μείζον και φλέγον θέμα, των συντάξεων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου