ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βουλευτές και Δικαστές στο επίκεντρο της διαφθοράς στην Ελλάδα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
διαφθορά

Με μία έκθεση-καταπέλτη, για το ποιοί ευθύ­νο­νται, κυρίως, για την δια­φθορά στην Ελλάδα, η Ομάδα Κρατών κατά της Δια­φθο­ράς του Συμ­βου­λίου της Ευρώπης (GRECO), υπο­στη­ρί­ζει κατη­γο­ρη­μα­τικά ότι, στο επί­κε­ντρο της εκτε­τα­μέ­νης δια­φθο­ράς στην Ελλάδα, βρί­σκο­νται οι βου­λευ­τές, οι δικα­στές και οι εισαγ­γε­λείς.

Η δια­φθορά λέει η έκθεση, πού πρό­κει­ται να δοθεί σήμερα στη δημο­σιό­τητα, απο­τε­λεί έναν από τους βασι­κούς λόγους που η Ελλάδα οδη­γή­θηκε στην οικο­νο­μική κρίση και στην συγκά­λυψη και επέ­κταση της, συνέ­βαλ­λαν τα μέγιστα εκπρό­σω­ποι του ελλη­νι­κού κοι­νο­βου­λίου, υπερ­ψη­φί­ζο­ντας παρά­νο­μες απο­φά­σεις απαλ­λα­γής και δια­γρα­φής ευθυνών καθώς και δικα­στές και εισαγ­γε­λείς, με αδια­φα­νείς νομο­θε­τι­κές δια­δι­κα­σίες.

Καλώ­ντας την Ελλάδα, «να δια­σφα­λί­σει την ακε­ραιό­τητα στο κοι­νο­βού­λιο και στο δικα­στικό σώμα», η έκθεση της GRECO, υπο­γραμ­μί­ζει ιδιαί­τερα ότι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρ­χουν στην Ελλάδα κανόνες που να δια­σφα­λί­ζουν τον έλεγχο της παράλ­λη­λης δρα­στη­ριό­τη­τας βου­λευ­τών, των δωρεών που λαμ­βά­νουν από «αγνώ­στους» επι­χει­ρη­μα­τι­κούς κύκλους για την προ­ώ­θηση των συμ­φε­ρό­ντων τους καθώς και για τον έλεγχο των σχέσεων τους με «ομάδες συμ­φε­ρό­ντων».

Η Ελλάδα βρί­σκε­ται «σε πολύ πρώιμο στάδιο», στο θέμα του ελέγχου της ακε­ραιό­τη­τας των βου­λευ­τών, τονί­ζε­ται στην έκθεση.

Η έκθεση καλεί επίσης την Ελλάδα να επα­νε­ξε­τά­σει το σύστημα των βου­λευ­τι­κών ασυλιών και να θεσπί­σει κανόνες δεο­ντο­λο­γίας για τους βου­λευ­τές, προ­κει­μέ­νου οι τελευ­ταίοι να μην καμώ­νο­νται πως δεν γνω­ρί­ζουν τις υπο­χρε­ώ­σεις τους.

Παρά το γεγονός ότι δικα­στές και εισαγ­γε­λείς υπό­κει­νται σε μηχα­νι­σμούς που σχε­τί­ζο­νται με την καριέρα και τους δια­δι­κα­στι­κούς κανόνες που προ­στα­τεύ­ουν την ακε­ραιό­τητά τους, η Ελλάδα επι­βάλ­λε­ται να κωδι­κο­ποι­ή­σει τους κανόνες δεο­ντο­λο­γίας και να εξορ­θο­λο­γί­σει τη γενική επο­πτεία επί των δικα­στών και των εισαγ­γε­λέων, επι­ση­μαί­νε­ται στην έκθεση.

Οι σοβαρές καθυ­στε­ρή­σεις στην έκδοση δικα­στι­κών απο­φά­σεων είναι εκ του πονηρού, υπο­νο­εί­ται, εμμέσως πλην σαφώς, στην έκθεση, στην οποία τονί­ζε­ται ότι πρέπει, επι­τέ­λους, το δικα­στικό σύστημα να αξιο­λο­γη­θεί συνο­λικά για την λει­τουρ­γία του και να κατα­στεί υπόλογο για τις εκά­στοτε απο­φά­σεις του.

Πρέπει ακόμη να επα­νε­ξε­τα­σθεί, η δια­δι­κα­σία επι­λο­γής δικα­στών, για τις ανώ­τε­ρες θέσεις του Δικα­στι­κού και Εισαγ­γε­λι­κού Σώματος, προ­κει­μέ­νου να εξα­σφα­λι­σθεί η ανε­ξαρ­τη­σία τους από την εκτε­λε­στική εξουσία.

Με την έκθεση απευ­θύ­νο­νται, ούτε μία ούτε δύο αλλά δεκα­εν­νέα (19) συστά­σεις προς την Ελλάδα, προ­κει­μέ­νου να κατα­στεί εφικτή η πάταξη της δια­φθο­ράς σε βου­λευ­τές, δικα­στές και εισαγ­γε­λείς.

Νίκος Ρούσσης reporter.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.